Valsts budžetā atdod nepamatoti iekasēto naudu par ārstniecību • IR.lv

Valsts budžetā atdod nepamatoti iekasēto naudu par ārstniecību

29
Foto: Dmitrijs Suļžucs, F64

Ārstniecības iestādes visbiežāk grēko ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem

Valsts budžetā šogad atgriezti 82 tūkstoši latu, kurus veselības aprūpes iestādes nepamatoti iekasējušas par veiktajiem pakalpojumiem. Arī pacientiem ir atdota nepamatoti iekasēta nauda 2376 latu apmērā, informē Veselības inspekcijas pārstāve Dagnija Būmane.

Veselības inspekcija veikusi pārbaudes ārstniecības iestādēs par šā gada deviņiem mēnešiem. Šogad 1.jūlijā tika veikti papildinājumi Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas paredz ārstniecības iestādei maksāt līgumsodu par otrreizēji konstatētajiem pārkāpumiem. Līdz ar to gada trešajā ceturksnī dažām ārstniecības iestādēm ir piemēroti līgumsodi kopumā par 500 latiem.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, informē Būmane. Tas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā.

Otra lielākā pārkāpumu grupa ir saistīta ar veselības aprūpes organizācijas noteikumu neievērošanu. Visvairāk šādi pārkāpumi konstatēti slimnīcās un ambulatorās ārstniecības iestādēs, kā arī primārajā veselības aprūpē, piemēram, par kārtības neievērošanu, veicot pacientu veselības aprūpi mājās.

Pārkāpumi ir konstatēti arī pacientiem publiski pieejamā informācijā, kur dažkārt maksas cenrādī ir iekļauti valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi. Tāpat ir gadījumi, kad pacientiem netiek izsniegti maksājumus apliecinoši dokumenti.

 

Komentāri (29)

normunds 08.11.2011. 11.11

Zināšanai un izmantošanai praksē:
Tagad arī katram no mums pašam ir rasta iespēja elektroniski apskatīt informāciju par valsts apmaksātajiem un sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī vēl virkne citus datus saistība ar savu veselību. Lasi vairāk šeit: http://bit.ly/e-veseliba

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu