Ministrija pensiju piemaksu diferencēšanu pieļauj no 2013.gada • IR.lv

Ministrija pensiju piemaksu diferencēšanu pieļauj no 2013.gada

21
Ar mazu pensiju tagad daudziem nepietiek mēneša izdzīvošanai. Foto: Raitis Plauks, F64

Verze: nevar visiem vienādi par nostrādāto gadu piemaksāt 70 santīmu 

Lai atbalstītu mazo pensiju saņēmējus, piemaksu pie pensijas varētu diferencēt 2013.gadā, pirmdien pēc tikšanās ar Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvjiem pieļāva labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Piemaksa pie pensijas ir 70 santīmu par katru nostrādāto gadu, kas uzkrāts līdz 1996.gadam, un mēnesī var sasniegt aptuveni 25 latus.

Labklājības ministre norādīja, ka diskusijas nebūs vieglas, jo jau tagad iezīmējušies krasi atšķirīgi viedokļi, ko uzskatīt par mazu un ko par vidēju pensijas apmēru un kā šo piemaksu sadalīt. Turklāt ir jāatrod risinājums, kas nedotu iemeslu pensionāriem vērsties tiesā, ziņo BNS.

“Te ir runa par tiesiskās paļāvības principu. Mums ir pusgads laika diskusijām, lai pietiekami korekti un bez Satversmes tiesas riskiem sakārtotu normatīvo aktu bāzi, jo diferencēšana ir jāpamato,” teica Viņķele.

Pensionāru federācijas līdere Aina Verze uzskata, ka pašreiz piemaksu diferencēšana ir vienīgais solis, kā uzlabot mazo pensiju saņēmēju dzīves līmeni. “Cilvēkam, kas saņem 800, 900 vai tūkstoti latu mēnesī, šī piemaksa nav būtiska, bet, ja cilvēks saņem 140 latu, viņam šī piemaksa – 24 vai 30 latu – ir ārkārtīgi būtiska. Nevar tā vairs turpināties, ka visiem piemaksā vienādi 70 santīmu par nostrādāto gadu un viss. Nepārsniedzot šo kopējo summu, ir jādala tiem, kam ir visvairāk vajadzīgs,” paskaidroja Verze.

Pašlaik pensionāri minējuši, ka par mazu pensiju uzskata pensiju līdz 300 latiem un tiem būtu jāmaksā piemaksa pilnā apmērā, bet lielākiem pensiju saņēmējiem varētu maksāt mazāku piemaksu. Savukārt Darba devēju konfederācija iezīmējusi daudz mazākus pensijas apmērus.

 

Komentāri (21)

Ieva 07.11.2011. 18.23

Mani visvairāk satrauc šī sociālistiskā uravņilovka. Maza pensija – pieliekam, liela- atņemam! Tas, vai cilvēks ir strādājis, vai muļķi laidis, nav būtiski. Secinājums ir viens – idioti ir tie, kas strādā, pelna sev pensiju, jo maksās ta visiem, savukārt, tiem kas to būs sapelnījuši lielu – atņems.
Totāls sliņķu atbalsts!

+3
-1
Atbildēt

1

    disassociative > Ieva 07.11.2011. 21.52

    Tā nu gluži nav. Mazās pensijas ir tiem cilvēkiem, kam lielākais darba stāžs ir PSRS gados. Un nav šie cilvēki vainīgi pie tā, ka pirms tam viņiem rubļos bija varbūt arī lielas algas, bet pēc tam latos mazas vai pat ļoti mazas pensijas. Un teikt, ka šie cilvēki nestrādāja un saņem mazas pensijas par slinkošanu ir ja ne klaji melots, tad neētiski gan.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 07.11.2011. 19.19

… manii vislielaako sašutumu izraisiija darba deveeju konfederaacija , kurš tad galu galaa ir ekspluateejis ( teikšu skaidri , par minimaali noteiktajaam algaam , taa ir ņirgaašanaas par darba ņeemeeju , darba deveejs negrib maksaat nodokļus , nolobeejuši saeimaa tik zemu minimaalo , kaads nav bijis Eiropaa pat pirms gadiem 50 , vai taa nav ekspluataacija?) darba ņeemeeju ??? darba deveeja “saimnieciskuma ” deeļ pensionaars nonaacis truukumcieteeja statusaa , patreiz visa ekonomiskaa darbiiba tiek tiiri lobeeta darba deveeja vai uzņeemeeja atbalstiišanai , kaads te var buut sociaalais budžets , no kaa tas tiks pildiits , no santiimiem ko iemaksaa minimaalaas algas pelnošie? , pie tam veel pamanaas noformeet nezkaadas nepilnas slodzes , taadeejaadi panaakot nekaadu ienaakuma nodokļa iemaksu , ko liidz noķeert Hartmani kurš valsti apzadzis par 35 000 000 ls nenomaksaato nodokļu , ja viņu no atbildiibas atbriivo tikai taapeec ka no taa barojies iereedņu resnais gals , uz taa reeķina jau uzņeemeejs mieriigu sirdi bez sirdsapziņas paarmetumiem valsti mieriigi var nokraapt par dažiem taukšķiem ik meenesi un viņu pat neviens nemeklee , vai tas nav absurds ??? … kautko te murgo kampsim baigos miljonus no radaru soda naudaam , jums kauna nav??? kur tad juus tos noziedzniekus rausiet , civeeks vienreiz traapiis sodaa un vairs nekritiis sisteemai par upuri jo nabags tas , lembe jau ar 3 reiz dienaa nerausies uz to radaru un taadu lembju nemaz tik daudz , saaciet vienreiz ieviest kaartiibu nodokļu nemaksaataaju lauciņaa , sen bija laiks ieriikot nodokļu nemaksaataaju un paraadnieku cietumu , par to reaali jaasoda un tieši uzņeemeejs , darba deveeju kofederaacuja , buutu kauneejušies sevi taa deeveet vismaz jau taapeec ka simtiem tuukstošu darba ņeemeeju no jums aizmukuši , taalaak iet nav kur , beidzot kaartiibai jaabuut.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu