Kalnmeiers: Jaundžeikars aizturēts, lai nenopludinātu valsts noslēpumu • IR.lv

Kalnmeiers: Jaundžeikars aizturēts, lai nenopludinātu valsts noslēpumu

14
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Raitis Plauks, F64

Pirms aizturēšanas Kalnmeieram bijusi tikšanās ar Strīķi

Bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) aizturēts, lai izvairītos no sekām, kas varētu rasties, izplatot valsts noslēpuma saturošu informāciju, LTV raidījumam “100.panta Preses klubs” atzina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atturējās sīkāk skaidrot par kāda veida informācijas izpaušanu vai nopludināšanu Jaundžeikars aizturēts, taču stāstot par izmeklēšanas gaitu viņš varēja pastāstīt, ka gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan prokuratūra šajā gadījumā sadarbojusies, lai radītu impulsu, tādējādi izraisot dažu cilvēku tālāko darbību, raksta LETA.

“Pirms aizturēšanas man bija tikšanās ar KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi, lai pārrunātu informāciju, kas bija mūsu rīcībā. Tā kā mūsu rīcībā esošā informācija bija līdzīga un diezgan nopietna, tad sekoja mūsu tālākā rīcība, lai novērstu sekas, kas būtu radušās izplatot valsts noslēpuma saturošu informāciju,” sacīja Kalnmeiers.

Uz jautājumu, vai Jaundžeikara aizturēšana būtu arī saistīta ar kriminālprocesu, kas ierosināts par politiķa Aināra Šlesera noklausītajām sarunām viesnīca “Rīdzene”, Kalnmeiers ne noliedza, ne apstiprināja.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklētāji atzinuši Jaundžeikaru par aizdomās turēto noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 94.pantā un 144.pantā un vakar Rīgas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

KL 94.pants ir par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, tomēr Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana izpaust neizpaužamo informāciju, skaidroja advokāts. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

KL 94.pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat Jaundžeikaram tiek inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts KL 144.pantā – korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana.

Tomēr Jaundžeikara aizstāvji ir pārliecināti, ka viņu klients nav pārkāpis likumu, tāpēc tiesas lēmumu par apcietinājuma piemērošanu viņi plāno pārsūdzēt.

“Mēs uzskatām, ka šī lieta ir tikai politiskā atriebība Jaundžeikaram,” norādīja Rebenoks, uzsverot, ka tas gan ir tikai aizstāvības viedoklis, bet pats Jaundžeikars šo lietu komentēt pagaidām nevēlas. Arī žurnālistiem bijušais politiķis pēc izvešanas no tiesas zāles sacīja: “Es nedodu komentārus.”

Advokāts vērsa uzmanību uz to, ka 1.novembrī ap plkst.19 plašsaziņas līdzekļos parādījušies Jaundžeikara izteikumi par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbu. Jau pēc trim stundām ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers parakstījis dokumentu, kas atļauj veikt kratīšanu Jaundžeikara dzīvesvietā Limbažu novadā. Vēl pēc divām stundām Jaundžeikars ticis aizturēts.

Rebenoks pastāstīja, ka naktī uz 2.novembri Jaundžeikara dzīvesvietā notikušās kratīšanas laikā neesot izņemti nekādi svarīgi pierādījumi, tikai mobilie tālruņi un bērnu datori.

Jautāts, par kādu laika periodu šajā kriminālprocesā ir runa, Rebenoks precīzu atbildi sniegt nevarēja, vien norādīja, ka lietā ir pieminēts 2009.gads, katrā gadījumā “tas nav svaigākais materiāls”, sacīja advokāts.

Publiskajā telpā izskanējušie minējumi par šīs lietas saistību ar bijušo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti vai politiķi un uzņēmēju, Jaundžeikara partijas biedru Aināru Šleseru neatbilst patiesībai, norādīja advokāts, piebilstot, ka vismaz viņš šos uzvārdus kriminālprocesa materiālos pagaidām neesot redzējis. Tāpat lietā neesot iesaistītas arī citas personas, kas pēdējo divu dienu laikā nonākušas pastiprinātā mediju redzeslokā.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Lūgumu apcietināt bijušo politiķi bija izteicis KNAB, kura darbinieki naktī uz 2.novembri viņu aizturēja. Pats birojs šo informāciju iepriekš plaši nekomentēja.

 

Komentāri (14)

ingban 05.11.2011. 12.06

Šeit ir likums par Valsts noslēpumu http://www.likumi.lv/doc.php?id=41058
Šeit ir MK Valsts noslēpuma objektu saraksts http://www.likumi.lv/doc.php?id=95649
Ar vienkāršu izslēgšanas metodi saskaņā ar visvarbūtīgāko pārkāpuma “lauciņu”, varam aptuveni nojaust, par ko iet runa (2.7.11. līdz 2.7.15) Tas ir pieļaujams, ja citas informācijas nav un mēs neesam tiesneši.

+3
0
Atbildēt

1

    gints52 > ingban 05.11.2011. 14.57

    Vai tas varētu nozīmēt, ka tiesībsargājošās iestādes gatavo operatīvo darbību pret Jaundžeikeram pietuvinātajiem cilvēkiem, un Jaundžeikers pats tiek arestēts, lai viņus neinformētu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 06.11.2011. 13.09

“Mēs uzskatām, ka šī lieta ir tikai politiskā atriebība Jaundžeikaram,” norādīja Rebenoks, uzsverot, ka tas gan ir tikai aizstāvības viedoklis, bet pats Jaundžeikars šo lietu komentēt pagaidām nevēlas.
==============
Tāds Rebenoks vēl nebija dzirdēts..
Acīmredzot darba ierindā stājas (paguvusi izkūņoties) jaunā parazītu/siseņu paaudze – par Latvijas nabaga grašiem pamatizglītību guvušie LU jurisķagas ar ģŗūtpupa u.c. biroju praksēm.

+3
-1
Atbildēt

0

kkristaps 05.11.2011. 23.18

Ar vārdu sakot, Jaundžeikaram izgājis kā tajā vecajā pantiņā:
Cīruls augstu gaisā
Varen braši dzied,
Iebāž viņu maisā,
Tūlīt rīkle ciet.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu