Video: Elpu aizraujošs skats pāri visai pilsētai • IR.lv

Video: Elpu aizraujošs skats pāri visai pilsētai

43
Top Nacionālā bibliotēka jeb Gaismas pils. Foto: Edijs Pālens, LETA
Vita Bērziņa

Ceļojums topošajā Nacionālās bibliotēkas ēkā

Latvijas Nacionālā bibliotēka 2013. gadā saviem apmeklētājiem vērs durvis jaunajā ēkā. Pagājušajā nedēļā Gaismas pili izstaigāja Ir.lv ārštata reportieri.

Gaismas pils būvniecība tika sākta 2008.gadā, tagad ēka jau ieguvusi skaidras aprises, darbi strauji iet uz priekšu. Galvenā arhitekte Nita Apsīte skaidro drošības noteikumus būvlaukumā – celtnieki te ir pirmajā vietā. Tiklīdz redzi kādu traktoriņu, kas ložņā gar pamatiem, jāmūk malā. Lai izstaigātu ēkas 12 stāvus, izmantojam evakuācijas kāpnes.

Iekšpusē vēl notiek darbi, tomēr pamazām kļūst skaidrs, kur kas atradīsies. Ēkas pirmais stāvs pilnībā būs atvēlēts sabiedriskai funkcijai, tas būs brīvi pieejams jebkuram apmeklētājam (arī tiem, kas nav reģistrēti bibliotēkas lasītāji). Tāpat visā bibliotēkā būs pieejams bezmaksas internets.

Viena no bibliotēkas darbinieku iecerēm ir bibliotēkas pirmo un mezonīna stāvu padarīt lasītājiem pieejamu 24 stundas diennaktī. Bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Valtiņa stāsta, ka šis pakalpojums varētu būt populārs jauniešiem. “Bieži darbi tiek rakstīti pēdējā brīdī un, svētdienas vakarā attopoties, ka steidzami nepieciešama kāda grāmata, to varēs iepriekš pasūtīt un pēc tam saņemt jebkurā laikā.”

Pirmajā stāvā atradīsies Latvijas Grāmatniecības muzejs, izstāžu zāles, kā arī konferenču un koncertzāle. Arhitekte Apsīte stāsta, ka konferenču zāles akustiku būs iespējams variēt: “Runai ir nepieciešama “mīkstāka” akustika, bet mūzikai – “cietāka”. Tāpēc atkarībā no vajadzības būs iespējams automātiski mainīt sienu paneļus.” Pirmajā stāvā būs arī bibliotēkas veikaliņš, interneta kafejnīca un ēdnīca.

Zem pirmā stāva atradīsies tehniskās telpas un transformējamas konferenču telpas, kurās kopā vienlaikus varēs atrasties vairāk nekā 300 cilvēku. 2015.gada pirmajā pusē, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, jau iecerēta virkne konferenču un sanāksmju.

Lasītājiem – austrumpuse, darbiniekiem – rietumi

Bibliotēkas lasītājus apkalpos, sākot ar ēkas mezonīna stāvu. Tur būs Uzziņu un informācijas centrs un Jaunākās periodikas lasītava.

Ēka sadalīta divās daļās – austrumu puse ar skatu uz Daugavu atvēlēta lasītājiem, bet rietumu puse darbiniekiem. Bibliotēkas centrā atradīsies krātuves, kurās tiks nodrošināts glabāšanai nepieciešamais mikroklimats un drošība.

Bibliotēkā būs 1000 lasītāju vietas, viņiem būs brīvi pieejami 350 000 izdevumu. Lasītāju vietas atrodas uz austrumiem, kur saule iespīd tikai rīta pusē. Ēkas logi daļēji noklāti ar īpašu pārklājumu, kas slāpē gaismas spilgtumu, lai būtu vieglāk lasīt.

Arhitekte Apsīte stāsta, ka ir padomāts arī par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ēkā būs lifti un speciālais aprīkojums, lai pārvietotos, kā arī būs darba vietas cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem. Viņa ar lepnumu stāsta, ka beidzot lasītājiem būs iespēja vairāk pašiem doties pie plašiem grāmatu plauktiem, jo tas apmeklētājam atvieglo lasīšanu – daļu grāmatu nebūs jāpasūta bibliotekāriem.

Tāpat esot padomāts arī par komfortu. Būs dīvāni, kuros lasīt grāmatu, un klusāki stūrīši, kur apspriesties, netraucējot citus lasītājus.

No folkloras līdz konfekšu papīrīšiem

Otrajā stāvā atradīsies Sociālo un humanitāro zinātņu lasītava. Trešajā stāvā – Tautsaimniecības literatūras un periodikas lasītavas. Ceturtajā stāvā – mākslas centrs (mūzikas, vizuālās mākslas lasītavas) un audiovizuālais centrs.

Piektajā stāvā atradīsies Letonikas lasītava un Baltijas Centrālā bibliotēka. Turpat būs arī Reto grāmatu un rokrakstu izstādes un lasītava, un Latviešu folkloras krātuves lasītava. Arhitekte arī lepojas, ka beidzot apmeklētājiem būs kārtīgi apskatāms Dainu skapis, kurš tiks izvietots bibliotēkas telpās.

Sestajā stāvā būs Kartogrāfisko izdevumu lasītava un Sīkiespieddarbu lasītava. Tajā varēs aplūkot milzīgu skaitu sīkdarbu, to skaitā teātru afišas, vēlēšanu biļetenus un pat konfekšu papīrīšus.

Bērnu literatūras centrs atradīsies 7.stāvā. Bibliotēkzinātnes un informācijzinātnes centra lasītava atradīsies 8.stāvā. Savukārt 9.stāvs atvēlēts grāmatu krātuvei un serveru telpai.

Desmitajā stāvā atradīsies tehniskās telpas, bet 11. un 12.stāvs būs atvēlēts publiskiem pasākumiem. Ņemot vērā, ka no bibliotēkas paveras elpu aizraujošs skats pāri visai pilsētai, arī šī iespēja būs pieejama visiem bibliotēkas apmeklētājiem.

Patlaban Nacionālā bibliotēka joprojām, tāpat kā pirms simts gadiem, atrodas pašā Rīgas centrā – Elizabetes un Krišjāņa Barona ielu krustojumā. Pirms gada ēkas galvenajā grāmatu krātuvē iegruva grīda un apdraudēti bija vairāki desmiti tūkstoši grāmatu. Apskādētie iespieddarbi toreiz tika glābti ar saldēšanas tehniku, un viss beidzās laimīgi. Taču toreizējais kultūras ministrs Ints Dālderis teica, ka notikušais liek arvien vairāk ilgoties pēc jaunās ēkas Pārdaugavā.

Kopējās LNB izmaksas plānotas 114,6 miljoni latu līdz bibliotēkas atklāšanai. Taču izmaksas varētu būt mazākas, jo reizi ceturksnī notiek reālo izmaksu salīdzināšana ar plānoto.

Komentāri (43)

mario1 08.11.2011. 12.22

Latvijas ienaidnieku Ušakovu, kas savu pašcieņu cenšas būvēt, biblioteku nosaucot par stulbu projektu, gan šai būvei tuvumā laist nevajadzētu.

+17
-2
Atbildēt

0

anita_brauna 08.11.2011. 12.48

opoerātora kungs/kundze – nākošreiz lūdzu izmantojiet statīvu vai vismaz t.s. āža kāju. Noskatoties video rodas sajūta, ka tikko izbraukts ar tupeli pa okeānu. Un es zinu par ko runāju.

+8
-1
Atbildēt

0

anita_meistere 08.11.2011. 10.45

ahhh…ar nepacietību gaidu bibliotēkas atvēršanu. labprāt tur aizietu. ar vēl lielaku nepacietību gaidu ar digitālo versiju. nedaudz zinu par to projektu, informācijas un darba apjoms ir vienkārši kolosāls. un jo ātrāk visas šis te bagātības būs pieejamas, jo labāk.
lai veicas darbos!

+10
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu