Sprūdžs sola 100% sociālā nodokļa atlaidi darba devējiem • IR.lv

Sprūdžs sola 100% sociālā nodokļa atlaidi darba devējiem

23
Edmunds Sprūdžs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Nosacījums – ja tie nodarbinās ilgstošos bezdarbniekus

No nākamā gada 1.janvāra darba devēji saņems līdz 100% sociālā nodokļa atlaidi par ilgstošo bezdarbnieku nodarbināšanu, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā “100.pants” sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Viņš atzina – lai gan kopumā bezdarbs Latvijā samazinās, ilgstošo bezdarbnieku skaits nemazinās. “Strukturālais bezdarbs mums ir tā lieta, kas nemazinās, pat pieaug. Tai pašā laikā bezdarbs kopumā ar katru nedēļu samazinās, arī oktobrī, kad tas tradicionāli ir pieaudzis, līdz ar to tendence ir pareiza, bet ilgstošais bezdarbs mums traucē,” teica Sprūdžs.

Ilgstošo bezdarbnieku skaita samazināšanai paredzēts darba devējiem, kas šos bezdarbniekus nodrošinās ar darbu, piešķirt sociālā nodokļa atlaidi līdz pat 100%. “Ilgstošajam bezdarbam mums ir īpašs pasākums paredzēts, par ko jau ir koalīcijas vienošanās – no 1.janvāra darba devēji nodarbinās ilgstošos bezdarbniekus, saņemot sociālā nodokļa atlaidi līdz 100%,” teica Sprūdžs. Viņš vēl atzina, ka par atlaides apmēru var diskutēt. “Mēs gan varētu vēl debatēt par šo konkrēto apjomu, bet būs ļoti liela apjoma atlaide, kura tiktu piešķirta līdz 12 mēnešiem, lai tādējādi kompensētu šiem darba devējiem cilvēku atgriešanas darba tirgū izmaksas,” skaidroja ministrs.

Vienlaikus Sprūdžs atzīmēja, ka tas ir ātrs ilgstošā bezdarba problēmas risinājums: “Mums nav laika pārkārtot profesionālās izglītības sistēmu, ieviest mūžizglītību, tās ir lietas, kas paralēli ir jādara. Bet tas risinājums tūlīt ir dabūt šos cilvēkus reālās darba vietās, lai viņi tur apmācās,” ministru citē BNS.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) operatīvie dati 30.oktobrī liecina, ka Latvijā bezdarba līmenis oktobra beigās sarucis līdz 11,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, un tas ir par 0,1 procentpunktu mazāk, salīdzinot ar septembra beigām.

Oktobra beigās NVA uzskaitē bija 130 471 bezdarbnieks, kas ir par 1188 mazāk, salīdzinot ar mēnesi iepriekš.

 

Komentāri (23)

garausiitis 04.11.2011. 08.02

Reālists – Sprūdžs ir universiālais speciālists – gan finanšu, gan ekonomikas , gan vides un reģ att. ministrs . Viņš ir tik universāls džeks, ka pat īsti nevarēja atrast kur studēt , vienkārši tādas specialitātes nav. Tagad saturās vecie stagnāti – nāk Sprūdžs un viņš visu sakārtos ( reformēs ) .

+10
-4
Atbildēt

0

Anna 04.11.2011. 08.26

Laba iniciatīva, taču ir jāuzmanās, ka darbadevēji nepamanās visu sačakarēt, būvējot shēmas, kā šādu atlaidi izmantot, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Paredzams, ka taps uzņēmumi, kuri specializēsies bezdarbnieku algošanā, pašiem bezdarbniekiem atmetot kādu ceineri par pases datiem. Pārējā algas daļa — skaidra nauda, ko var izmantot pēc ieskatiem.

+5
0
Atbildēt

2

    presence06 > Anna 04.11.2011. 09.44

    Ja tā ir atlaide par konkrētu darbinieku, kā tas dos ieguldījumu speciālas firmas atvēršanai? IIN un pārējās nodevas taču paliks. Valsts taču nepiemaksās, tikai par konkrēto ilgstošo bezdarbnieku gadu neprasīs maksāt sociālo nodokli.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anna > Anna 04.11.2011. 10.56

    Problēma: vajag skaidru naudu, nodokļus maksāt negribās. Tāpēc liela alga neder, un ja uzņēmumam ir mākslīgi radīti zaudējumi, tad arī caur dividendēm nevar dabūt. Risinājums: paņemam “darbā” komandu bezdarbnieku, tādējādi varam tikt pie skaidras naudas — neizmaksājot šim darbiniekam visu grāmatvedībā reģistrēto algu. Ar neizglītotiem, lētticīgiem ļautiņiem var viskautko par piecīti sarunāt, citādi bomži netiktu par uzņēmumu īpašniekiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 04.11.2011. 08.51

Man liekas, ka jāsāk ar to, ka jāpajautā šiem ilgstošajiem bezdarbniekiem, vai viņi vispār vēlas strādāt? Viena daļa no viņiem ir profesionālie pabalstu saņēmēji, kas nestrādās tik un tā. Un vēl viena liela daļa strādā nelegāli. Ja šī iniciatīva pavilks laukā šos nelegālos, tad rezultāts būs ļoti labs.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu