ANO: Vislabākā dzīve ir Norvēģijā; Latvija - 43.vietā • IR.lv

ANO: Vislabākā dzīve ir Norvēģijā; Latvija – 43.vietā

23
Pilnmēness Norvēģijas salās. Foto: AFP/LETA

Latvija gada laikā pakāpusies par piecām pozīcijām

Vislabākā dzīves kvalitāte ir Norvēģijā, savukārt vissliktākā dzīve ir virknē Āfrikas valstu, sarakstu noslēdzot Kongo, liecina ANO Attīstības programmas veidotais 2011.gada Attīstības indekss.

Latvija Attīstības indeksā starp 187 pasaules valstīm ieņem 43.vietu, no pagājušā gada pakāpjoties par piecām pozīcijām un iekļūstot starp valstīm ar ļoti augstu attīstības līmeni, ziņo LETA/AFP.

Igaunija tāpat kā pagājušā gadā ierindojusies 34.vietā, bet Lietuva 40.vietā, pakāpjoties par četrām pozīcijām.

Norvēģija kopš 2001.gada pirmo vietu sarakstā ieņēmusi jau deviņas reizes.

Otrajā vietā aiz Norvēģijas indeksā atrodas Austrālija, kam seko Nīderlande, ASV, un Jaunzēlande.

Saraksta noslēgumā atrodas virkne Āfrikas valstu, indeksu noslēdzot Kongo Demokrātiskai Republikai. Otrā vietā no beigām ir Nigēra, trešajā Burundi, ceturtajā – Mozambika un piektajā vietā no beigām ierindojas Čada.

ANO Attīstības indekss veidots pēc daudziem kritērijiem, to skaitā mūža ilguma, izglītības, dzimumu vienlīdzības un politiskās brīvības.

 

Komentāri (23)

oktaavs 03.11.2011. 19.31

Vislabākais rādītājs ir nabagus un bagātniekus šķirošā bezdibeņa dziļums. Jo tas mazāks, jo cilvēcīgāka valsts.
Princips : ” Viens likums, viena taisnība visiem” ir fundamentāls noteikums labai, godīgai un pārtikušai valstij. Ne jau visur tas iekalts virs valdību galvām, bet šur un tur to ievēro. Un tieši tapēc Norvēģija nav 44.vietā.
Ne tikai naftas daudzums nosaka dzīves līmeni. Par to var pārliecināties uz citu izejvielu eksportētāju valstu piemēra.

+2
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 03.11.2011. 17.34

Jāpalaiž Norvēģijā pie varas mūsu bijuši varenie, tad tie ātri šo zemīti novestu līdz nabadzībai, bet pēc tam par sviestmaizi prihvatizētu un pārdotu krieviem vienu uzņēmumu pēc otra. Tur būtu par dažiem miljonāriem vairāk, bet piestātnēs atrastos tikai dažas lepnās jahtas. Norvēģi, pasauciet Godmani pie teikšanas, viņš jums ātri parādīs kā jādzīvo. Būs gan sertifikāti, gan krāsniņas. Tikai kabatās gan svilpos vējš.

+4
-3
Atbildēt

0

raimonds_rusis 03.11.2011. 22.57

Diezgan jauki. Starp citu, ja ņemtu vērā, ka valstī ir samazinājies iedzīvotāju skaits (rēķinot IKP uz iedz. kas ir viens no rādītājiem), reitingā varētu vēl pat uz augstāk būt .

0
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > raimonds_rusis 03.11.2011. 23.20

    ——
    Jo tukšāka kļūs Latvija, jo augstāku vietu ieņemsim topos, jo augstāku demokrātijas indeksu kāds globalizācijas procesa bīdītāju kantoris piešķirs. Lai augstus indeksus un vietas topos nodrošinātu, tad jāvirzās tikai un vienīgi pa Latvijas lielāko draugu un padomdevēju iezīmēto taciņu (skuju). Ja eirokomisāri un/vai SVF emisāri saka :’vajag!’, tad atbildei vienmēr jābūt:’Izpildīsim!’. Tikai tā!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu