"Dienas" pārdošanas organizētājs Norbergs Igaunijas tiesā atzīts par bankrotējušu • IR.lv

“Dienas” pārdošanas organizētājs Norbergs Igaunijas tiesā atzīts par bankrotējušu

5
Kalle Norbergs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Mediji: Norbergs esot parādā miljoniem eiro turīgiem ļaudīm no Latvijas, Igaunijas un Krievijas

Igaunijas Harju apriņķa tiesa otrdien pasludināja par bankrotējušu igauņu uzņēmēju Kalli Norbergu, kuru uzskata par Latvijas mediju grupas “Diena” un izdevniecības “Dienas Bizness” pārdošanas darījuma organizatoru.

Tiesa iecēla Norberga bankrota administratoru un noteica 18.novembri par pirmo kreditoru sapulces dienu, ziņo BNS.

Pirms šīs sapulces Norbergam ir uzdots ar zvērestu tiesā apliecināt, ka saraksts, kurā iekļauti viņa aktīvi un saistības, ir pareizs. Ja Norbergs tiesā neieradīsies, viņam var piemērot soda naudu, piespiedu nogādāšanu tiesā vai arestu līdz trīs mēnešiem.

Bankrota administrators Urmass Ustavs iepriekš minēja, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Norberga aktīvu apmērs esot vien daži desmiti eiro, bet saistību apmērs ‒ 319 tūkstoši eiro (224 tūkstoši latu).

Šāgada pavasarī prasību atzīt Norbergu par bankrotējušu tiesā iesniedza igauņu uzņēmējam Marselam Vihmanam piederošā “OU Moonrider”, norādot, ka Norbergs tai ir parādā 50 tūkstošus eiro (35 tūkstošus latu). Norberga bankrotu prasīja arī Tartu kompānija “Haine Paelavabrik” un uzņēmējs Enns Saraps.

Iepriekš Norbergs noliedza savu maksātnespēju un apgalvoja, ka viņam piederot 15‒20 miljonu eiro (10,5‒14 miljonu latu) vērti aktīvi, savukārt viņa neto alga esot 22 tūkstoši eiro (15,5 tūkstoši latu) mēnesī. Uzņēmējs tiesai iesniedza dokumentus par savu darba algu un viņa kompānijai piederošu nekustamo īpašumu Francijā. Norbergs informēja, ka viņam piederot kopumā astoņi nekustamie īpašumi un viņa parādsaistību apmērs sasniedz vienu miljonu eiro.

Nedēļas laikraksts “Eesti Ekspress” pavasarī vēstīja, ka Norbergs ir parādā miljoniem eiro turīgiem ļaudīm no Latvijas, Igaunijas un Krievijas. “Eesti Ekspress” aplēsis, ka 2008.gada sākumā Norberga klienti viņam bija uzticējuši naudu 850 miljonu eiro (597 miljonu latu) apmērā, bet ekonomiskās krīzes laikā šī summa saruka līdz nullei un izveidojās parādi.

Izdevums rakstīja, ka Norbergs, kura Igaunijā reģistrētās kompānijas ir pārtraukušas darbību vai bankrotējušas, joprojām turpinot greznu dzīvesveidu Francijā netālu no Monako. Intervijā “Eesti Ekspress” viņš apgalvojis, ka pašlaik viņa darba devējs esot Roulandu ģimenei piederošais kapitāla pārvaldes uzņēmums “Rowland Capital Management”.

Pērnā gada sākumā izsolē pārdeva Norbergam piederošu īpašumu nelielajā Tabasalu ciemā 10 kilometru uz rietumiem no Tallinas. Īpašums tika izsolīts, lai apmierinātu tiesu izpildītāja, Lietuvas uzņēmēja Tada Langaiša un Igaunijas “Swedbank” prasības par parādu atmaksu. Šis nekustamais īpašums bija ieķīlāts “Swedbank”, no kuras Norbergs bija saņēmis 10,4 miljonu igauņu kronu (467 tūkstošu latu) hipotekāro kredītu.

Savukārt pagājušā gada martā par bankrotējušu tika atzīta Norbergam piederošā Igaunijā reģistrētā kompānija “Knor Invest”. Bankrota prasību iesniedza Igaunijas uzņēmums “Eesti Naituste AS”.

Igaunijas mediji ziņoja, ka Norbergs nonācis finanšu grūtībās un pret viņu vērsusies Igaunijas nodokļu piedzinēju aģentūra “Julianus Inkasso”.

Kalle Norbergs ir kompānijas “Luxembourg Financial Services” (LFS) dibinātājs, kuru uzskata par mediju grupas “Diena” un izdevniecības “Dienas Bizness” iegādes darījuma finansētāju. Šos medijus savā īpašumā 2009.gada jūlijā ieguva Luksemburgā reģistrētā kompānija “Nedela S.A.”. Vēlāk tika paziņots, ka “Dienas” un “Dienas Biznesa” patiesie īpašnieki ir Roulendu ģimene no Lielbritānijas.

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu