Šogad nereģistrētā nodarbinātība uz pusi lielāka • IR.lv

Šogad nereģistrētā nodarbinātība uz pusi lielāka

7
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Nemainīgs līderis nelegālās nodarbinātības jomā ir būvniecība 

Šogad deviņos mēnešos Latvijā nereģistrētā nodarbinātība bijusi uz pusi lielāka nekā pērn, ceturtdien intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” pavēstīja Valsts Darba inspekcijas (VDI) vadītājs Renārs Lūsis.

VDI šogad atklājusi 2200 bez rakstveida darba līguma nodarbināto, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn šajā pašā laika periodā, ziņo BNS.

“Šobrīd mēs nevaram runāt par situācijas uzlabošanos. Faktiski situācija ir diezgan nepatīkama,” atzina Lūsis.

Viņš stāstīja, ka VDI šogad uz pusi vairāk uzņēmumos atklājusi nelegālo nodarbinātību, savukārt četras reizes vairāk bijuši tādi uzņēmumi, kas pārkāpumus pieļāvuši atkārtoti. “Tā ir nepatīkama un bīstama tendence, ka uzņēmums pat pēc soda turpina pārkāpumu. Par šādu pārkāpumu sodi ir daudz bargāki,” piebilda VDI vadītājs.

Lūsis teica, ka nemainīgs līderis nelegālās nodarbinātības jomā ir būvniecība. “Ja pagājušogad būvniecībā bija puse visu pārkāpumu, tad šogad tendences ir mainījušās – būvniecība ir līdere, taču ne tik izteikta. Tagad būvniecībā ir apmēram 18% visu pārkāpumu,” stāstīja VDI direktors. Viņš piebilda, ka būvniecībā nelegālā nodarbinātība ir samazinājusies, bet citās nozarēs pieaugusi, piemēram, apstrādes rūpniecībā, individuālo pakalpojumu sniegšana kā frizieru un apsardzes pakalpojumi. Tāpat problemātiskas nozares ir kokapstrāde un tirdzniecība.

VDI ir valsts uzraudzības un kontroles iestāde. Inspekcijas uzraudzībai un kontrolei ir pakļauti komersanti, valsts un pašvaldību iestādes, reliģiskās un sabiedriskās organizācijas, darba devēji un to pilnvarotās personas atbilstoši tām uzticētajiem pienākumiem un pilnvarām, uzņēmumu darbavietas, kā arī jebkuras citas vietas uzņēmumā, kas nodarbinātajam ir pieejamas darba gaitā.

 

Komentāri (7)

Uldis 27.10.2011. 13.33

Jārisina cēloņu problēmas nevis nesekmīgi jākaro ar sekām. No tiem, ko es zinu, lielākais vairākums pārkāpj likumu, jo nespēj visus nodokļus samaksāt. Ģimene prasa ēst.

+1
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 27.10.2011. 11.58

Tas tikai apliecina nepieciešamību, ka valsts pakalpojumi ir pieejami tikai nodokļu maksātājiem – veselība, izglītība, sociālā palīdzība utt. Vot tā tik būtu reforma!

+2
-1
Atbildēt

2

    Uldis > Una Grinberga 27.10.2011. 13.34

    Vai ievēlējām tos, kas gatavi tādas reformas lietas labā veikt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Una Grinberga 27.10.2011. 13.47

    to Nasing spešal!
    Tad jau līdz Ļurbanoviča solītai Biškekai nebūtu tālu.
    Kas notiktu, ja pierobežā dzīvojošiem krieveļiem, kas mēnesī nopelna ap tūkstoti uz kontrabasu un kuri vienu dienu nav godīgi strādājuši, atņemtu privilēģijas parazitēt uz latviešu rēķina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 27.10.2011. 11.51

sogad ari neregistreto laulibu uz pusi vairak.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu