Solingera atkāpšanās nekavēs plānus par "airBaltic" • IR.lv

Solingera atkāpšanās nekavēs plānus par “airBaltic”

23
Foto: Evija Trifanova, LETA

Lai arī atkāpies padomes loceklis, tā ir lemtspējīga

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) padomes locekļa Karla Gintera Solingera atkāpšanās no amata nekavēs iecerēto plānu īstenošanu “airBaltic” jautājumā, biznesa portālam “Nozare.lv” uzsvēra Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Viņš sacīja, ka padome joprojām ir lemtspējīga un tajā valstij joprojām ir vairākuma nodrošinātā kontrole, jo no pieciem palikušajiem padomes locekļiem trīs pārstāvēs valsts intereses, bet divi – privātā akcionāra intereses.

Kā apgalvoja Matīss, patlaban situācija ar jauna padomes locekļa izraudzīšanos vairs nav tik kritiska, jo visus lēmumus izskatīt un pieņemt var padome tās pašreizējā sastāvā, turklāt nodrošinot valsts interešu ievērošanu.

SM valsts sekretārs solīja, ka pašreizējais padomes darbs piecu cilvēku sastāvā nekādi nekavēs to plānu īstenošanu, par kuriem vienojušies akcionāri situācijas stabilizēšanai “airBaltic”.

Tomēr jau tuvāko dienu laikā tikšot izsludināta “airBaltic” kārtējā akcionāru sapulce, kurai būs jānotiek 30 dienu laikā pēc tās izsludināšanas dienas.

Matīss pieļāva, ka esošie pieci padomes locekļi akcionāru sapulcē tiks pārvēlēti, bet jautājums par to, kurš valsts interešu pārstāvis ieņems Solingera vietu padomē, nav skatīts.

Solingera atkāpšanās iemesli Matīsam nebija zināmi, jo SM esot saņēmusi vien viņa iesniegumu, kurā izteikta vēlme atstāt padomes locekļa amatu.

Jau vēstīts, ka valsts akcionāru intereses padomē arī pēc Solingera aiziešanas turpinās pārstāvēt “Latvijas Valsts radio un televīzijas centra” valdes loceklis Gints Kiršteins, Raitis Tukāns un Nikolajs Bulmanis.

Savukārt privātos akcionārus pārstāv “Latvijas Krājbankas” valdes loceklis Mārtiņš Zalāns un Krievijas pilsonis finansists Andrejs Kutasins.

“airBaltic” valde pagaidām joprojām darbojas divu cilvēku sastāvā – aviokompānijas operāciju vadības direktore Laila Odiņa un bijušais investīciju baņķieris Vitolds Jakovļevs. No 1.novembra aviokompānijas vadītāja amatā darbu sāks bijušais Ungārijas nacionālās lidsabiedrības “Malev” vadītājs Martins Gauss.

Jau vēstīts, ka šā gada 3.oktobrī pēc vairāku mēnešu neskaidrības par “airBaltic” turpmāko attīstību un akcionāru savstarpējām nesaskaņām tika parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un “Baltijas Aviācijas sistēmām” (BAS) lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar “airBaltic” akcionāru vienošanos tika izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums.

Patlaban, lai veiktu nepieciešamos ieguldījumus, tiek gaidīts valdības pieaicinātā konsultanta “Prudentia” ziņojums par akcionāru vienošanos izpildi.

“Air Baltic Corporation” ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un “Baltijas Aviācijas sistēmas” (47,2%). “Baltijas Aviācijas sistēmas” vienādās daļās pieder bijušajam lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

 

Komentāri (23)

inese_sekaca 26.10.2011. 16.24

Solingers nu gan nav tas cilvēks, kas spētu pilnvērtīgi aizstāvēt valsts intereses. Viņš ir caur caurēm Flika cilvēks.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu