KNAB pārbaudīs tā dēvēto oligarhu sarunu noplūdi • IR.lv

KNAB pārbaudīs tā dēvēto oligarhu sarunu noplūdi

25
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Ģenerālprokuratūra patlaban nesaskata pamatu dienesta pārbaudes sākšanai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudīt, kā notikusi kriminālprocesa materiālu noplūde no tā dēvētās oligarhu lietas. Mediji ir publiskojuši viena par oligarhu dēvētā politiķa Aināra Šlesera, iespējams, viesnīcā “Rīdzene” notikušu sarunu fragmentus, kurās tiek diskutēts par īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā un laikrakstā “Diena”.

Pirmdien Andris Šķēle uz portāla Ir.lv lūgumu, vai var komentēt LTV raidījuma publiskotās sarunas, kurās izskan arī vņa vārds, atbildēja, ka nezina, vai sarunas ir autentiskas un likumīgi iegūtas. “Bet komentēt citu personu it kā sarunas nu gan nevēlos,” norādīja Šķēle.

Savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) telefona sarunās un vietās, kur iespējama sarunu noklausīšanās, speciāli runājot muļķības. Arī politiķis Ainārs Šlesers (LPP/LC) un viņa sarunu biedri viesnīcā “Rīdzene”, diskutējot par īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā un laikrakstā “Diena”, visticamāk, “laiduši muļķi”, aģentūrai LETA savu viedokli klāstīja Lembergs.

“Tas, ka “Rīdzenē” tiek noklausītas sarunas, ir vispārzināms fakts vēl no padomju laikiem. Es personīgi diezgan bieži pa telefonu vai tādās vietās, kur tiek noklausītas sarunas, speciāli runāju muļķības, lai tiem, kuri noklausās, būtu ko vingrot. Es domāju, ka arī šajā gadījumā, ja tādas sarunas ir bijušas, viņi vai nu laiduši muļķi, vai arī kādu brīdi runājuši nopietni un kādu brīdi – muļķības. Speciāli pieminēja Aivaru, lai paaugstinātu noklausītāju interesi,” izteicās Lembergs.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA apliecināja, ka, “ņemot vērā, ka, iespējams, ir notikusi prettiesiska kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušana, KNAB pats ir sācis dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kāda ir bijusi KNAB darbinieku rīcība likuma prasību ievērošanā, un aicina arī citas iesaistītās institūcijas nekavējoties veikt nepieciešamās darbības saistībā ar likumības ievērošanu kriminālprocesā iegūto ziņu neizpaušanā”.

Nodrošinot krimināllietas ietvaros nepieciešamo procesuālo darbību veikšanu, pirmstiesas izmeklēšanas gaitā krimināllietas materiāli ir bijuši vairāku tiesu un prokuratūras institūciju pārstāvju rīcībā, norāda Vitenburgs.

Kriminālprocesa laikā krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums, un ar tiem drīkst iepazīties personas, kurām kriminālprocesa virzītājs attiecīgos materiālus uzrāda likumā paredzētajā kārtībā. Pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas bez izmeklētāja atļaujas nav izpaužamas, un par aizlieguma neievērošanu ir paredzēta atbildība.

Ģenerālprokuratūra patlaban nesaskata pamatu dienesta pārbaudes sākšanai, teica Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne. Plašākus komentārus par šo jautājumu prokuratūra nesniedz.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” publiskoja Šlesera, iespējams, viesnīcā “Rīdzene” notikušu sarunu fragmentus, kurās tiek diskutēts par īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā un laikrakstā “Diena”. Šie sarunu fragmenti jau iepriekš bija nonākuši publiskajā telpā pārstāsta formā. Šos sarunu fragmentus publicējis arī portāls “pietiek.com”.

Iepriekš KNAB atteicās komentēt, vai publiskajā vidē nonākušās it kā noklausītās politiķa Aināra Šlesera sarunas ir autentiskas, atsakoties sniegt arī informāciju, vai saistībā ar šo “noplūdi” birojā netiek veikta kāda pārbaude.

Jau ziņots, ka Saeima maijā nedeva KNAB atļauju veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā. Šāda parlamenta atļauja bija nepieciešama, jo Šleseram bija deputāta imunitāte, ko Šlesers zaudē, jo viņš nav ievēlēts 11.Saeimā.

KNAB šā gada 20.maijā sācis kriminālprocesu aizdomās par vairāku amatpersonu iespējamiem noziegumiem – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Kā noprotams no KNAB izplatītās informācijas, izmeklētāju uzmanības centrā ir Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (LPP/LC), bet kratīšanas pie Ventspils mēra Aivara Lemberga un ar Andri Šķēli (TP) saistītos uzņēmumos bijušas saistītas ar šo izmeklēšanu.

 

Komentāri (25)

ilmisimo 24.10.2011. 20.04

..oligarhu sarunu noplūdi
_________________________________
Redz kā ir,gribēja tak uz pamperiem ietaupīt.
Labi nodomi.

+6
0
Atbildēt

0

mārtiņš meiers_ 24.10.2011. 22.13

Arī politiķis Ainārs Šlesers (LPP/LC) un viņa sarunu biedri viesnīcā “Rīdzene”, diskutējot par īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā un laikrakstā “Diena”, visticamāk, “laiduši muļķi”
_______________
Tad tiem kexiem ir nežēlīgi advancēta humora izjūta! :D

+5
0
Atbildēt

0

bebiekste 24.10.2011. 21.31

Hmm, patiesībā interesantāk par to kas nopludina info no KNAB, ir tas, ka tomēr tik ilgi izdevās noklausīšanos paturēt noslēpumā.

+3
0
Atbildēt

6

    ilmisimo > bebiekste 24.10.2011. 22.08

    Zorroastristu zagowors.
    VO.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > bebiekste 24.10.2011. 22.01

    liecina?
    _______________ Par drausmīguo zorro, baisuo sazvērastību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > bebiekste 24.10.2011. 22.11

    V = vendetta

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > bebiekste 24.10.2011. 21.33

    Un par ko tas liecina?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    bebiekste > bebiekste 24.10.2011. 21.53

    >betija
    Ja es zinātu… varētu ņemt naudu par konsultācijām. :)

    Variantu ir daudz. Gan jau KNABam ir kāda nojausma, ja atceramies kad Šlesers aizplēsa pie prezidenta.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > bebiekste 24.10.2011. 22.14

    Es teiktu, ka epopeja ar Vilnīti ir iemācījusi KNABistu jauniešiem, vecai paaudzei sen zināmas patiesības – “sienām ir ausis”, “болтун – находка для шпиона”, “ko zina divi…”
    :))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu