Zatlers: koalīcijā nevajag laist iekšā tārpu • IR.lv

Zatlers: koalīcijā nevajag laist iekšā tārpu

47
Valdības veidošana turpinās. Pie viena galda prezidents Andris Bērziņš, Valdis Dombrovskis, Raivis Dzintars, Valdis Zatlers un prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Foto: Raitis Plauks, F64

Dombrovskis esot kliedējis prezidenta bažas par koalīciju

Jaunās koalīcijas premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim (Vienotība) trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu radies iespaids, ka lielā mērā ir kliedētas prezidenta iepriekš paustās bažas par sešu no Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlušos deputātu uzticamību. Valdis Zatlers par pašreizējo koalīciju teicis, ka tai esošo 56 deputātu atbalsts ir stiprs pamats, kurā nav nepieciešams laist iekšā tārpus – oligarhu partijas ietekmi.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa pēc tikšanās ar Valsts prezidentu trešdien ir pārliecināta, ka Andris Bērziņš premjera amatam nominēs Valdi Dombrovski. Viņa gan netieši norādīja, ka vēl ir jāsagaida paša Bērziņa paziņojums. Ja prezidents šādi rīkosies, valdība varētu tikt apstiprināta, drīzākais, piektdien, 21.oktobrī.

Tikšanās laikā ar prezidentu pārrunāts patlaban izveidotais koalīcijas piedāvājums – “Vienotība” un ZRP, un nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī seši šķeltnieki, ar kuriem slēgs sadarbības līgumu, vēsta LETA.

Premjers norādīja, ka Valsts prezidentam doti papildu apliecinājumi no šiem sešiem deputātiem, ka minētais 56 deputātu koalīcijas modelis ir dzīvotspējīgs.

“Strādājām pie tā, lai kliedētu bažas par šiem sešiem deputātiem. Domāju, ka lielā mērā izdevās tās izkliedēt, bet lēmums būs jāpieņem prezidentam,” teica Dombrovskis.

Prezidentu mēģināts arī pārliecināt, ka šie deputāti būs spējīgi pieņemt sarežģītus lēmumus, piemēram, par budžetu.

Dombrovskis norādīja, ka ZRP ir izdarījuši lielu darbu, runājot ar šiem deputātiem.

Zatlers: nav nepieciešams laist iekšā tārpus

Dombrovskis atzina, ka iepriekš jaunveidojamā koalīcija izskatījusi iespēju rast risinājumu un pieaicināt zemkopības ministra amatam Jāni Dūklavu (ZZS) kā bezpartejisku kandidātu, bet ZRP “sarkanās līnijas” esot bijušas acīm redzami tik lielas un plašas, ka tas nav bijis iespējams.

Dombrovskis uzsvēra, ka Dūklava piesaistīšana izskatīta tikai kā viens no iespējamiem risinājumiem. Viņš arī apgalvoja, ka neesot notikuši mēģinājumi meklēt individuālu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvju atbalstu, bet esot runāts ar ZZS, meklējot koordinētu pieeju, kā nodrošināt vismaz ZZS konstruktīvu darbu opozīcijā.

Premjers arī norādīja, ka oficiāla piedāvājuma ZZS neesot bijis.

Pašlaik koalīcijā esošo 56 deputātu atbalsts ir stiprs pamats, kurā nav nepieciešams laist iekšā tārpus – oligarhu partijas ietekmi, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers.

Viņš atzina, ka Dūklavs tiešām esot ļoti profesionāls kandidāts ministra amatam, bet pašlaik koalīciju paplašināt nevajagot, jo tā esot stabila ar 56 balsīm.

Zatlers stāstīja, ka no sešiem bijušajiem ZRP biedriem esot saņēmis solījumu atbalstīt 2012.gada valsts budžetu, un šis aspekts minēts kā viens no argumentiem sarunā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu par labu 56 deputātu veidotajai koalīcijai.

Zatlers akcentēja, ka par koalīcijas veidošanu ir parakstījušies 56 cilvēki, kas liecina par nopietnu attieksmi pret valsti un valdību. “Tas ir ētikas jautājums, kā vēlētāji un partijas biedri izturas pret no ZRP aizgājušajiem,” sacīja ZRP līderis, piebilstot, ka “viņi atbalsta valdību un es esmu par to pārliecināts”.

Valsts prezidents iepriekš bija paudis skepsi par minēto sešu šķeltnieku uzticamību un vēlējās no koalīcijas veidotājiem sagaidīt piedāvājumu, kas nodrošinātu jaunveidojamai valdībai stabilāku atbalstu Saeimā.

Jau ziņots, ka valdības veidošanas sarunas nonākušas sarežģītā situācijā.

 

Komentāri (47)

Una Grinberga 19.10.2011. 13.29

Nabaga Dombrovskis: 3 nedēļas bija jāved ZRP pie saprāta, tad jāglābj ZRP no pilnīgas sairšanas un tagad vēl jāpanāk kompromiss ar Bērziņa-ZZS interesēm… UN tad vēl ar to visu materiālu jāpanāk normāls darbs!

+38
-2
Atbildēt

2

    zauls > Una Grinberga 19.10.2011. 13.46

    Man liekas, ka galvenā vadātāja vienotībā ir Solvita Susaņina.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Una Grinberga 19.10.2011. 13.39

    Ne velti vēlēšanās Dombrovskim salika visvairāk plusus pret mīnusiem.
    Nesaskaņu Centra “rokas bučotāju/dzimtcilvēku” plusi Bifšķekam Ļurbanovičam jāuzskaita citā pensionāru/bērnu kategorijā..

    +16
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 19.10.2011. 14.25

Zatlers varētu savas metaforas pietaupīt sev :) Viņš arī tā nav atbildējis ar ko Vienotas Krievijas un Kargina tārps ir pārāks par Lemberga :)

+32
-3
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 13.22

Sūdīgākais ir tas, ka ja uzreiz pēc vēlēšanām bija vismaz neliela cerība, ka tauta varētu sākt skatīties uz parlamentu ar nedaudz lielāku cieņu, tad zatlerjūgends ir pamanījies TĀ sa…irst situāciju, ka gribās pavemt …

Puikas var necerēt, ka pēc 3 gadiem šito kāds būs aizmirsis

+33
-8
Atbildēt

6

    zauls > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 13.44

    Nu pag, vai tad tie nav jenoti, kas visu sad_rsa? Vai tad Olšteins nav jenotu aģents? Vai tad Solvita nespēlē dubultu spēli? Vai tad jenoti neuzmeta Zatleru?

    +9
    -19
    Atbildēt

    0

    dro > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 19.16

    Arts…Vienotība nesauca SC koalīcijā, pārējais ir pupu mizas…
    _____________________
    Tagad nesauca, jo saprata, ka koalīcijā būs mazākais bralis, bet vēl neilgi pirms vēlēšanām Āboltiņa uzskatīja, ka atraidīt SC bija kļūda.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 23.30

    Ino … Tā jau ir, tā jau ir – bet kā pats zini – hokejā galvenais ir rezultāts. Laiks iet, cilvēki maina viedokļus – būsim paskatīties, vai ne ? :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 16.06

    ARTs. Esi tik pārliecināts? Āboltiņa taču joprojām baltā zirgā:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 13.26

    Puikas var necerēt, ka pēc 3 gadiem šito kāds būs aizmirsis
    ==============
    Kāpēc tik ilgi gaidīt? Tikai gads!
    Pēc 11.saeimas izgājieniem vairs nav par ko kaunēties pasaules priekšā – plikāki un nožēlojamāki vairs nevar kļūt.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 19.10.2011. 17.47

    Ino … Man pret Vienotību īpašu pretenziju nav. Runa ir par ZRP. Viss būtu OK, ja ambīcijas nekāptu debesīs tā, ka širmis aizkrīt. Vienotība nesauca SC koalīcijā, pārējais ir pupu mizas

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu