Zatlera kritiķu aizturēšanas lietā – klusums • IR.lv

Zatlera kritiķu aizturēšanas lietā – klusums

19
Protestētāji pret ZRP vēlmi iet kopā valdībā ar Saskaņas centru. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Krista Vitena

Protestētāji neko nenožēlo, vien “žēl par politisko situāciju valstī”

Pirms divām nedēļām aizturēto sešu Zatlera Reformu partijas (ZRP) kritiķu administratīvajās lietās nav lielākas skaidrības – policija nesola konkrētu laiku, kad lietas apstākļi būs noskaidroti. Arī pašiem aizturētajiem nav ziņu no tiesībsargiem.

Ir.lv taujāts, kā uz priekšu pavirzījusies apstākļu noskaidrošana lietā, kad sešu cilvēku spontānā protesta akcija Rīgas centrā pret ZRP brāļošanos ar Saskaņas centru beidzās ar šo cilvēku aizturēšanu un nogādāšanu policijas iecirknī, kur par viņiem sāktas administratīvās lietas, Rīgas reģiona policijas pārstāvis Toms Sadovskis otrdien teica, ka pašreiz „tiek turpināta lietas izskatīšana”. Viņš apgalvoja, ka precīza laika, kad jāpieņem lēmums par soda piemērošanu, neesot. Sadovskis vien norādīja, ka viss tiek darīts pēc likuma un „administratīvās lietas izskatīšana var ilgt četrus mēnešus, kas ir maksimālais laiks, kurā ir jāiekļaujas”.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 64.pants par administratīvā akta izdošanas termiņu nosaka, ka „iestāde pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas”, un „ja objektīvu iemeslu dēļ šā panta pirmajā daļā noteikto termiņu nav iespējams ievērot, iestāde to var pagarināt uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas dienas, par to paziņojot iesniedzējam”.

Viena no protesta dalībniecēm Aina Līsmane Ir.lv apstiprina, ka nekādu ziņu no policijas vai tiesas neesot saņēmusi un joprojām gaidot, kāds būs iznākums viņas sabiedriskajām aktivitātēm. Viņa arī norāda, ka nenožēlo protesta organizēšanu un līdzdalību tajā, tikai „žēl par politisko situāciju valstī”.

Ir.lv jau iepriekš informēja, ka 5. oktobra vakarā Rīgas centrā tika aizturēti vairāki ZRP kritiķi un nogādāti Valsts policijas iecirknī Allažu ielā, kur viņiem tika atņemti vairāki plakāti, pašdarināti krekliņi ar uzrakstu „Valdi, prātiņ, nāc mājās! Pārdomā!” un sastādīti protokoli, sākot administratīvās lietas par nesankcionētu piketu rīkošanu. Bijusī Saeimas deputāte Vaira Paegle Ir.lv norādīja, ka policija nepārzina likumus, jo spontāni piketi, kāds esot arī šis, nav iepriekš jāpiesaka.

 

Komentāri (19)

sivrita 18.10.2011. 17.22

šeit ir jābūt tikai vienam risinājumam, policijas cilvēkam, kas atdeva pavēli jāatstāj savs postenis… izpildītājiem jāsaņem rājieni…

šo nevar uzskatīt par sīku lietu… tas ir pārkāpums pret pamattiesībām…

+19
0
Atbildēt

3

    snjuu > sivrita 19.10.2011. 08.13

    Var jau gadīties, ka ir sadomāti kaut kādi noteikumi, kas paredz piketu “saskaņošanu” (LV ir daudz dažādu ierobežojumu – parastā problēmu “risināšanas” prakse) u. tml. Tie tad arī jāatceļ vai jāmaina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mārtiņš meiers_ > sivrita 18.10.2011. 22.37

    Mums Latvijā ir Tiesībsargs?! tb īsts, darboties spējīgs?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Maija Bogena > sivrita 18.10.2011. 17.36

    par šādām aizturēšanām esmu jau vairākkārt dzirdējusi – klaji nelegāla izturēšanās pret pamattiesībām! vai tiesībsargs ir informēts? lūdzu aizturētos viņam uz vietas ziņot.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Lempa 18.10.2011. 18.22

Kur tādus krekliņus var nopirkt? Noteikti iegādātos kādu duci.

+8
0
Atbildēt

2

ﮎandijs Be1t1kﮎ 18.10.2011. 17.15

Kozlodojevs ievedīs kārtību – turpmāk ar sūdzībam būs jāgriežas TM security:)

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu