Vai valsts pasūtījums sabiedriskajai televīzijai? • IR.lv

Vai valsts pasūtījums sabiedriskajai televīzijai?

20
Latvijas futbolists Māris Verpakovskis cīņā ar Maltas komandas pārstāvi. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Artūrs Vaiders

Kāpēc LTV nevar parādīt Latvijas futbola čempionāta sezonas centrālo maču

Vispirms vienosimies par klusēšanu. To, ko jūs tagad izlasīsiet, nestāstiet nevienam. Ne kaimiņu Jānim Bērziņam, ne Sakstagola Jezupam, ne… Jo tā jau mēdz gadīties – uzzinās viņi, uzzinās arī Urmass Pērnavā un Kazis Roķiškos. Un būs nesmukums pa visu sarkanbaltisarkano seju. Visi smiesies, vēderus kutinādami. Un tad jau vairs neko nevarēs glābt. Labāk būsim kā Džeimsa Bonda un Štirlica sakausējums.

Kuram vēl nav skaidrs, ka sporta karalis ir futbols? Latvijā varbūt tikai princis, taču ar pretenzijām. Un kurš gan pie mums ir karalis? Basketbols pēc vīru pieciem zaudējumiem Eiropas čempionātā? Hokejs pēc izlases neveiksmju sērijām, “Dinamo” zāģiem un NHL bez latviešiem? Tad jau drīzāk motokross ar ļuļkām!

Tātad futbols! Lai arī visi mūsu labākie ir Azerbaidžānā un Polijā. Tagad jau jālepojas, ka arī Igaunijā! Toties visi labākie pa retam pulcējas Latvijas izlasē. Jā, nav mums šobrīd tāda pacēluma kā 2003.gada rudenī. Zvaigznes tādiem lidojumiem sakrītot reizi 20 gados. Cik nu vairs gaidīt! Bet, ja šodien negaidīsim, rīts atnāks negaidīts. Tieši tā, kā futbols TV ekrānā.

Futbols. “Euro 2012” kvalifikācijas spēle Latvija – Malta sākās plkst. 20:00. Spaidu TV pulti, bet tur joprojām Rautakalio puiši izcīna kārtējo zaudējumu. Spēle Čerepovecā beigusies, varētu sākties futbols, bet nekā. Vēl vecas hokeja atmiņas… Tad vēl pirmsspēles ievads un “tiešraide” sākas 20:30, kad stadionā uz tablo jau ir 30:00. Pēc mirkļa tiks gūti arī pirmie vārti, bet TV tos parādīs tikai pēc pusstundas. Tāds, lūk, tas valsts pasūtījums sabiedriskajai televīzijai.

Štrunts par valsts izlasi (un ne tikai futbola, Eiropas čempionātus basketbolā, pat pasaules čempionātu hokejā LTV vairs nerāda, arī UEFA Čempionu līgu). Toties tā vietā ir vērtīgs komercprojekts KHL. Un tā virzītājiem, protams, ir ļoti svarīgi, lai spēles Latvijā rāda tieši valsts TV.

Sestdien, 15.oktobrī, Latvijas futbola čempionātā notika, iespējams, sezonas pati svarīgākā spēle – FK “Ventspils” pret “Liepājas metalurgu”. Protams, šķiru TV programmu un, ātri vīlies, aizveru to ciet. Tur ir pavisam citi ieraksti.

Te, lūk tikai daži piemēri. Šīs nedēļas nogalei. Jo šādos rudens vīkendos pie TV reizēm gribas pabūt vairāk.

Sestdiena

15:00 MHL. HK Rīga – Bobruiskas Shinnik

17:25 KHL. Dinamo – Automobilist (atk.)

23:20 KHL. Dinamo – Avangard (atk.)

Svētdiena

11:00 MHL. HK Rīga – Shinnik (atk.)

13:45 VTB. VEF – Astana

16:45 KHL. Dinamo – Barys

19.20 MHL. HK Rīga – Shinnik

23:20 KHL. Dinamo – Barys (atk.)

Jā, ņemot vērā, ka šoreiz mūsu klubu pretiniekos ir arī Baltkrievijas un Kazahstānas klubi, situācija ir “maigāka”, taču, ja to vietā būtu tikai Krievijas komandas (un tādu KHL, MHL un VTB ir absolūts vairākums), varētu sanākt, ka divu dienu laikā Krievijas (tā daudz neatšķiras no bijušās PSRS) himnu dzirdētu astoņas reizes. Tāds tad laikam sanāk tas valsts pasūtījums sabiedriskajai televīzijai.

Savukārt, lai atspoguļotu Latvijas izlašu spēles, naudas un jaudas nepietiek. Un diemžēl šī nedēļas nogale programmā nav diez kāds izņēmums. Šur tur kuluāros jau joko, kad tad beidzot sāks rādīt arī Sanktpēterburgas atklāto hokeja čempionātu, kurā spēlē mūsu jauniešu komandas. Krievi tādās reizēs saka – “Raz pošla takaja pjanka, rež poslednij ogurec!”.

Protams, ka pretarguments vienmēr būs raidījumu reitingi. Bet par kādiem reitingiem var runāt Latvija – Malta futbola spēlē? Ar pusstundas nobīdi tā varbūt būtu interesanta zilo ekrānu rītausmā. Tagad šo maču tiešraidē varēja redzēt pat dažos arābu kanālos! Un tauta to arī izmantoja, vēl vairāk mazinot spēles TV reitingu.

Un interesanti, kāds reitings būs HK “Rīga” – “Shinnik” spēles atkārtojumam svētdienas rītā? Un kāds gan reitings varēja būt Sporta studijām, ko pagājušajā sezonā sāka rādīt 19:30? Toties tagad ir labs attaisnojums, kāpēc šo studiju programmā vispār nav – zemi reitingi!

Beigšu ar to pašu, ko sāku – par to ne vienam ne vārda. Citādi, uzzinājuši, ka kaut kādas tur KHL spēles dēļ mēs upurējam valsts izlases spēli un kaut kādas tur MHL spēles dēļ nevaram parādīt Latvijas čempionāta sezonas centrālo maču, par mums ļoti smietos ne tikai angļi vai horvāti, bet pat igauņi. Būsim mēmi kā Kravcovs 10.Saeimā! Un galu galā runa jau nav tikai par futbolu LTV…

P.S. Rakstu un domas nav sponsorējuši ne Soross, ne Obama, ne Barrozu vai Buzeks, ne bin Ladena sekotāji.

 

Komentāri (20)

Kinskis 17.10.2011. 09.57

Tas futbols, ko būtu jārāda Latvijas TV, ir starptautiskie turnīri – Čempionu līga, Pasaules un Eiropas kauss, kā arī šo turnīru kvalifikācijas mači ar Latvijas komandu piedalīšanos. Viss pārējais, kā teiktu Igaunijas prezidents, ir nevajadzīga atskatīšanās uz Krieviju. Latvijas čempionātu futbolā droši var nerādīt. Ja stadiona malās saliktu mikrofonus, ausis novīstu no mātes valodas.

+5
-1
Atbildēt

0

Anna Mūrniece (Mičule) 17.10.2011. 13.33

Atļaušos iebilst! Ja noniecinam basketbolu un hokeju dēļ zaudējumiem un vājā sezonas sākuma, tad LV futbolā tā ir visu laiku kopš iekļūšanas EČ finālturnīrā. Visi 11 stāv pie saviem vārtiem un kad pieskaras bumbai, tad sper uz priekšu un skrien pakaļ. Citreiz sanāk iesist, bet pārsvarā ir 0:0. Futbols LV nav pat princis! Ja latvieši nav NHL, tad kur it LV futbolisti? Kādas spožas karjeraas???? Kādi labi klubi! Manuprāt visos izskanējušos citu sportu pretargumentos futbols ir vēl vājāks Latvijā! :)
Par basketbolu var neuztraukties, jo EČ rādīja tikai TV6, tas futbolam laiku neatņēma.

+3
-1
Atbildēt

3

    nu ja Latvijā ko uzurpē, tad tas ir hokejs, sākot ar tizlo fanošanu par izlasi un beidzot ar ģinamo

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Man vispār nav TV un Latvijas spēles skatījos interneta tiešraidēs un klātienē! Protams, piekrītu, ka tas nav normāli, ka valstsvienības spēles nerāda valsts televīzijā, vai vismaz bezmaksas tv. Un tas pats tv6 neparādīja nevienu no play off spēlēm EČ basketbolā!

    Man vienkārši nepatīk, ka uzurpē to futbolu visur! :) PČ un EČ es skatos ar prieku, bet LV futbola nav vispār!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    cheszz > Anna Mūrniece (Mičule) 17.10.2011. 14.54

    Man ir TV6, bet tā kā tas neietilpst bezmaksas pakā, tad daudzi Latvijā basīti neredzēja. Man nepatīk, ka Viasats ir pārņēmis hokeju un basketbolu, jo daudzas spēles rāda vēlu vakarā un ierakstā.

    Starp LTV un Viasatu ir noslēgts līgums- būtu interesanti uzināt tā nosacījumus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Cimuška 16.10.2011. 12.43

Var tikai apsveikt Vaidera kunga viedokli par savu lietu .Izlasīju aiz tīras ziņkārības,salīdzinot ,cik vispār par Valsts TV programmām tik rakstīts.Ja salīdzina LT1 un LT7 ,cik laika tiek veltīts sportam un KULTŪRAI.100 gramu kultūras-25 minušu laikā ”pat apreibt,aiz laimes nav iespējams”.Nerunājot par filmu ,seriālu,šoviņu kvalitāti .Varētu domāt,ka tiek kultivēta mankurdu tauta.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu