“RIMI” aizdomas par mēģinājumu izkrāpt pusmiljonu • IR.lv

“RIMI” aizdomas par mēģinājumu izkrāpt pusmiljonu

44
Foto: Inga Nestere, F64
Vita Bērziņa

Daugavpils uzņēmējs noliedz krāpšanos, vaino “RIMI”

Daugavpils tirdzniecības centra „Solo” tirdzniecības platību īpašnieks un bijušais iznomātājs cenšas izkrāpt gandrīz pusmiljonu latu no SIA „RIMI Latvija”, ir pārliecināti “RIMI” pārstāvji. Pēc neveiksmes Rīgas šķīrējtiesā “RIMI” valdes priekšsēdētājs vērsies pie valdības vadītāja Valda Dombrovska pēc palīdzības. Daugavpils uzņēmuma pārstāvis apvainojumus sauc par nepatiesiem.

“RIMI” pārstāve Zane Eniņa Ir.lv informēja, ka konflikts ar SIA „Pellston nami” ilgstot jau kopš 2008.gada, kad veikals sāka saņemt netipiski lielus ikmēneša komunālo pakalpojumu rēķinus. Aizdomīgi, ka Daugavpils tirdzniecības centra pakalpojumu izmaksas par 200% pārsniedz citu veikalu izmaksas. SIA „Pellston nami” arī ignorējuši atkārtotus “RIMI” lūgumus atklāt komunālo pakalpojumu sniedzēju organizāciju izrakstītos rēķinus, lai gan līgumā šāda iespēja esot paredzēta.

Lai gan “RIMI” no sākuma rēķinus maksājuši, ar laiku augušas aizdomas par to atbilstību īstenībai, un uzņēmums sācis maksāt tikai daļu rēķinu. Tikmēr iznomātājs, pēc uzņēmuma domām, turpinājis izrakstīt nepamatoti augstus rēķinus un aprēķinājis soda sankcijas, kas novedis līdz Rīgas šķīrējtiesai. Tajā lēmums bijis par labu SIA „Pellston nami”.

“Šobrīd ir spēkā stājies Rīgas šķīrējtiesas spriedums, saskaņā ar kuru no SIA „RIMI LATVIA” kopsummā ir piedzīti 343 888,33 LVL papildus 122 800 LVL, kuri saskaņā ar SIA „RIMI LATVIA” aprēķiniem, visticamāk, jau ir izkrāpti,” vēstulē valdības vadītājam raksta “RIMI” valdes priekšsēdētājs V.Turlais. Saskaņā ar Civilprocesa likumu šāds spriedums nav pārsūdzams, par to nevar iesniegt protestu.

„Patlaban lieta atrodas Vidzemes rajona tiesā, un mēs ceram, ka tā neiesniegs izpildrakstu,” norāda Eniņa. Pirms šķīrējtiesas “RIMI” vērsusies arī Daugavpils policijā un Daugavpils prokuratūrā, norādot uz krāpšanu lielā apmērā, bet kriminālprocesa sākšana atteikta.

“RIMI” uzskata, ka saskārušies ne tikai ar tiesībsargājošo institūciju nevēlēšanos skatīt lietu pēc būtības, bet arī tās civilprocesuālo tiesību pretlikumīgu ignorēšanu šķīrējtiesā. Tajā tiesa nepamatoti noraidījusi gandrīz visus “RIMI” pieteiktos lūgumus, tajā skaitā inženiertehniskās ekspertīzes noteikšanu, pierādījumu izprasīšanu, pievienošanu un procesa izbeigšanu. Noraidīta arī ar Rīgas apgabaltiesas starpniecību iegūto pierādījumu pievienošana par patiesajām komunālo pakalpojumu izmaksām t/c “Solo”.

Tāpēc “RIMI” vērsusies pie valsts amatpersonām, tai skaitā premjera Dombrovska, kuram nosūtīta vēstule ar jautājumu, kādas aizstāvības iespējas valsts piedāvā uzņēmējam, kas godprātīgi pilda savas saistības pret valsti, tad, kad tiesībsargājošās iestādes tās liedz.

Lai gan “RIMI” šis notikums nepatīkami pārsteidzis, tas neietekmēšot uzņēmuma darbu citās Latvijas vietās. „Protams, ka vairs neslēgsim līgumus ar punktiem par šķīrējtiesu, bet mēs vēl ceram uz labvēlīgu rezultātu,” saka Eniņa.

SIA „Pellston nami” pārstāvis Juris Valdovskis Ir.lv sauc “RIMI” apgalvojumus par nepatiesiem. “RIMI” līdz 2011.gada februāra vidum ticis dots termiņš šķīrējtiesas sprieduma labprātīgai izpildei, bet tas joprojām neesot izpildīts.

SIA „Pellston nami” arī uzsver, ka uzņēmums nevar būt atbildīgs par “RIMI” patērēto komunālo pakalpojumu apjomu, jo tos fiksējot attiecīgā pakalpojuma sniedzējs, kas esot atbilstoši publiski noteiktajiem tarifiem. To apliecinot arī tiesai iesniegtie materiāli, kuros AS „Sadales tīkls” apliecinājis, ka tirdzniecības parkā uzstādītie skaitītāji atbilst normatīvajām prasībām un AS „Daugavpils siltumtīkli” dokumentāli apliecinājuši siltumenerģijas uzskaites mēraparātu sertifikāciju un verifikāciju.

„Tas, ka netiek apmierinātas SIA „RIMI Latvia” ambīcijas ierosināt kriminālprocesu pret SIA „Pellston nami”, nevar būt par pamatu uzskatam, ka atsevišķas tiesībsargājošās institūcijas liedz personām aizstāvēt savas tiesības civiltiesiskā kārtībā,” norāda Valdovskis.

SIA „Pellston nami” arī apgalvo, ka “RIMI” 2010.gada oktobrī vienpusēji pārtraukuši nomas tiesiskās attiecības un atstājuši tirdzniecības telpas. Latvijas Būvinženieru savienības pieaicinātie eksperti konstatējuši telpu bojājumus vairāk nekā 50 tūkstošu latu apmērā. Patvaļīgās demontāžas sekas konstatējuši arī Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments, kas licis sakārtot telpas un atjaunot komunikācijas. Taču “RIMI” šo institūciju atzinumus nav ņēmuši vērā, tāpēc esot atklāts jautājums, kura no pusēm ir īstie cietēji.

SIA „Pellston nami” kritizē “RIMI Latvia” mēģinājumu ar politiskām metodēm un publiskiem paziņojumiem ietekmēt tiesībsargājošo institūciju un valsts amatpersonu lēmumus, it sevišķi situācijā, kad SIA „RIMI Latvia” pēc savas iniciatīvas ierosinājusi atsevišķu tiesvedības procesu pret SIA „Pellston nami”.

 

Komentāri (44)

dro 13.10.2011. 18.50

Es gan šoreiz vairāk ticu RIMI.

+4
-1
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > dro 13.10.2011. 19.35

    Pilnīgi pareizi! Mūsdienās ir iespēja visus enerģētiskos patēriņus uzskaitīt, turklāt,ļoti precīzi! Bet tas arī nav viss-ir iespēja RIMI pat kontrolēt no attāluma visus patēriņus ne tikai datorā, bet arī HTC, iPhone u.c. tālruņiem uz to ekrāniem. Nožēlojami, ka RIMI nav speciālisti, kas to prastu ierīkot. Sen jau MAXXXIMA visā valsts teritorijā nodrošināta aukstā un karstā ūdens,ventilācijas sistēmu, saldēšanas iekārtu, siltumenerģijas,elektroenerģijas patērētāju kontrole no attāluma! Noviržu no normas gadījumos,automātiski nostrādā informatīvā signalizācijas sistēma uz centrālo pulti, lai apkalpojošais personāls nekavējoši sakārtotu sistēmu.
    Tas viss vērsts uz enerģijas patēriņu racionālu izmantošanu un CO2 samazināšnu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 13.10.2011. 22.12

abpuseja rimi vaditaju un cangalu sc shema ka izkrapt norvegu firmai naudu..un rimi nezin kapec vel stradaa slesera bralis..aizdomigi..loti aizdomigi.

+1
-1
Atbildēt

0

Tamāra Nolmane 13.10.2011. 19.26

RIMI domā, ka nu jau var diktēt noteikumus arī ārpus pārtikas sektora, kurš Latvijā dēļ tiem kr..īniem jau ir iznīcināts! Droši vien telpu iznomātājs atteicās piekrist RIMI tirgus kropļojošiem nosacījumiem, kas piemēram, tirdzniecības centros, kuros ir RIMI liedz iznomāt telpas citiem pārtikas tirgotājiem – ar atsevišķiem izņēmumiem.. Tāpat RIMI nemitīgi šantažē pārtikas ražotājus ar neadekvātām atlaidēm. Turu īkšķus par Pelleton īpašumiem – lai jums veicas, un cerams Dombrovskis nepakļausies kaut kādu prastu tirgotāju vēstulēm..

+3
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu