Valdībā varētu ienākt virkne jaunu ministru • IR.lv

Valdībā varētu ienākt virkne jaunu ministru

22
Foto: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Daļa ministriju jau ir sadalītas, par atsevišķām joprojām turpinās sarunas

Jauno koalīciju veidojošās lielākās partijas – Zatlera Reformu partija (ZRP) un “Vienotība” valdībā pretendē uz vismaz sešiem ministru amatiem, bet Nacionālajai apvienībai varētu tikt trīs ministru portfeļi.

Saskaņā ar Ir.lv rīcībā esošo informāciju “Vienotībai” bez premjera būs arī finanšu ministra amats, ko turpinās ieņemt Andris Vilks (V), aizsardzības ministra portfelis, ko turpinās nest Artis Pabriks (V), labklājības ministra amats, ko varētu ieņemt deputāte Ilze Viņķele (V). “Vienotība” savā pārziņā vēlētos arī vai nu zemkopības vai vides aiszradzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra portfeli.

ZRP atšķirībā no pārējiem koalīcijas partneriem visus potenciālos ministru kandidātus joprojām neatklāj arī pat saviem sarunu partneriem. Tomēr zināms, ka ZRP izglītības ministra amata kandidāts varētu būt Roberts Ķīlis, zemkopības ministrs, ja šai partijai tiks šāds amats, – Mārtiņš Cimermanis, ārlietu – Edgars Rinkevičs, VARAM vadītājs varētu būt līdzšinējais ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs. ZRP varētu saņemt arī ekonomikas ministra portfeli, taču šobrīd nav skaidrības, kurš varētu būt ministrs, jo neoficiāla informācija liecina, ka Vjačeslavs Dombrovskis tas tomēr varētu arī nebūt. Iespējams, partija šim amatam piedāvātu kādu bezpartejisku kandidātu. ZRP ir izrādījusi arī interesi par tieslietu un iekšlietu ministru portfeļiem. Šiem amatiem kuluāros tiek nosaukta attiecīgi Sandra Sondore-Kukule un Rihards Kozlovskis, taču sarunas par amatiem un ministru kandidātiem vēl turpināsies, ņemot vērā, ka tieslietas tiek piedāvātas arī Nacionālajai apvienībai.

“Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK tiek piedāvāti trīs ministru portfeļi – kultūras ministra amatas, ko varētus aņemt Inese Laizāne, tieslietu ministra portfelis, – kam NA varētu virzīt Baibu Broku un veselības ministra amatas, kam NA varētu virzīt Dzintaru Jaksonu. Zināms, ka NA interesi izrādījusi arī par VARAM, kam varētu virzīt Eināru Cilinski.

Tā kā koalīcijas partneru sarunas par amatiem jaunajā valdībā vēl turpinās, ministru portfeļu sadalījums partijām vēl var mainīties, ņemot vērā, ka par dažām ministrijām interesi izrāda vairākas partijas, bet par citām, piemēram, satiksmes, šobrīd vispār lielas intereses nav. Turklāt sava loma ministru kandidatūru izvēlē būs arī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš iepriekš izteicies, ka rūpīgi vērtēs piedāvātās kandidatūras. Līdz šim tradicionāli ierasta prakse bija, ka ar Valsts prezidentu tiek saskaņoti vien ārlietu un aizsardzības ministru amata kandidatūras.

Koalīcijas sarunu ietvaros tiek dalīti arī amati Saeimā – Saeimas spīkera krēsls, visticamāk, tiks ZRP priekšsēdētājam Valdim Zatleram. Tiesa, koalīcijas partnerus esot pārsteiguši ZRP pārstāvja Edmunda Sprūdža ceturtdienas izteikumi, ka ZRP nemaz nevēloties Saeimas spīkera krēslu, tā vietā labāk gribētu lieku ministriju. Ja tiešām ZRP atteiktos no Saeimas priekšsēdētāja amata, tad tas tiktu Solvitai Āboltiņai, kas līdzšinējās sarunās tika minēta Saeimas spīkera vietnieka amatā. Krēslu Saeimas prezidijā saglabātu arī “Saskaņas centra” deputāts Andrejs Klementjevs, kā arī Nacionālās apvienības deputāts Dzintars Rasnačs.

 

Komentāri (22)

Kinskis 12.10.2011. 18.35

Nav skaidrs, kāpēc gan par ministriem nevar būt Judins, Loskutovs, Vjač. Dombrovskis. Ja būtu apņemšanās, tad varētu atrast profesionāļus starp nelatviešiem, kuri būtu vismaz 28% no ministriem. Bet nu Kukule par TM – come on!

+17
0
Atbildēt

2

    kristaps_drone > Kinskis 13.10.2011. 10.23

    Vjačeslavs Dombrovskis par ministru neder, jo viņa latviešu valoda vienkārši plēš ausis, vēl trakāk, nekā Ušakova valoda. Ar tādu akcentu var strādāt, piemēram, autoservisā par meistaru. Civilizētās valstīs ministri tomēr runā labā valsts valodā.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Janis > Kinskis 12.10.2011. 19.10

    Judins – Tieslietas, Loskutovs – Iekšlietas un Vjačeslavs Dombrovskis – Ekonomika, izklausās labi. :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

gunta_snipke 12.10.2011. 18.02

Sandra Sondore-Kukule īstā kandidāte …. Ja tā būtu, tad Zatleri par meliem vajadzētu ar puvušām olām nomētāt ….

+14
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 12.10.2011. 19.27

sāk likties, ka Sondore-Kukule ir neaizstājama kā kādreiz basketboliste Ūdre, jeb kā Slakteris vai Jaundzeikars. Vai Kukulei vēlētāji nesadeva pāris maisus ar mīnusiem? Bet Voloģam ir atraktīvi tieši tie kurus vēlētāji nemaz nevēlās. Diez kādēļ tā? Varbūt kādam ir kāda nojauta….kāda doma….

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu