ZRP piedāvā visiem parakstīt par okupācijas fakta atzīšanu • IR.lv

ZRP piedāvā visiem parakstīt par okupācijas fakta atzīšanu

62
Valdis Dombrovskis (no kreisās), Edmunds Sprūdžs un Valdis Zatlers valdības sarunās. Foto: Jānis Saliņš, F64

Saskaņas centrs esot gatavs iesaistīties diskusijā

Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvis Viktors Makarovs trešdien sabiedriskās politikas portāla “Politika.lv” rīkotajā diskusijā “Valdības koalīcijas veidošana – sadarbības šķēršļi” izteica priekšlikumu politiskajām partijām parakstīt dokumentu, kurā tiek atzīts 1940.gada okupācijas fakts un norādīts, ka patlaban Latvijas iedzīvotāji nav ne morāli, ne juridiski atbildīgi par padomju režīma noziegumiem.

Makarovs uzskata, ka šāds parakstīts dokuments ļautu visiem politiskajiem spēkiem turpināt darbu. Partiju apvienības “Saskaņas centrs” (SC) pārstāvis Valērijs Agešins norādīja, ka SC ir gatavs iesaistīties diskusijā par ZRP piedāvājumu, ziņo LETA.

“Partiju apvienības “Vienotība” pārstāvis Arvils Ašeradens uzsvēra, ka koalīcijas veidošanā ar SC “Vienotībai” viens no fundamentālajiem šķēršļiem ir vēstures jautājumu skatījums. “Vienotībai” nav pieņemams SC veidojošās Latvijas Sociālistiskās partijas programmā ierakstītais apgalvojums, ka “varmācīgas republikas teritorijas sagrābšanas, tas ir, juridiskā fakta, ka PSRS būtu okupējusi Latviju, nebija”. “Tas ir fundamentāls skatījums, kas ir pretrunā ar 1996.gada 22.augustā Saeimas pieņemto Deklarāciju par Latvijas okupāciju. Šis ir galvenais iemesls, kādēļ sarunas ir nonākušas strupceļā. Tas ir Latvijas vēstures jautājums par divām republikām – vai mēs skatāmies no 1918.gada 18.novembra, vai no 1990.gada 4.maija,” uzsvēra Ašeradens.

“Arī ZRP ir svarīgi vēstures jautājumi, taču tie ir jārisina un jāieraksta deklarācijā. SC ir jāizlemj, kāda ir viņu pozīcija un ko darīt ar Latvijas Sociālistiskās partijas uzstādījumu. Ir jādzīvo un jāstrādā tālāk,” teica Makarovs.

Agešins uzskata, ka “Vienotība” patlaban nedomā, kā izveidot darboties spējīgu koalīciju, bet gan meklē ieganstus, lai SC nenonāktu valdībā. “SC ir aicinājusi sadarboties, ne jau SC traucē veiksmīgi pabeigt koalīcijas veidošanas sarunu procesu. Pašlaik SC ir jāuzklausa pārmetumi no dažādiem aspektiem, taču vienu mums nevar pārmest – to, kas ir noticis ar Latviju pēdējos 20 gados, jo mēs šajā laikā ne reizi neesam bijuši pie varas,” uzsvēra Agešins. Viņš domā, ka ar vēstures jautājumiem nevajadzētu nodarboties politiķiem no Saeimas tribīnes.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvis Einārs Cilinskis norādīja, ka nacionālā apvienība norobežojas no uzstādījuma, ka SC nevar ņemt koalīcijā, jo viņi ir krievi. Viņš politisko spektru dalīja trijos blokos – pēc izpratnes par Latvijas valstiskumu, tiesiskumu un ekonomiskajiem uzstādījumiem.

“Ja paskatītos pēc ekonomiskajiem uzstādījumiem, tad tā bilde izskatītos pavisam citāda, proti, SC ir kreisi orientēts, ZRP – galēji liberāli, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība ir tieši pa vidu. Ja sāktu veidot koalīciju pēc ekonomiskajiem uzstādījumiem, tad tā izskatītos savādāk. Manuprāt, sarunas par koalīcijas veidošanu ir virzījušās aplamā virzienā. ZRP dīvainie nakts lēmumi sabiedrībā ir radījuši lielas bažas, un faktiski etniskais jautājums ir izvirzījies priekšplānā daudz vairāk, nekā tas bija pirms mēneša. Ja visiem politiskajiem spēkiem izdotos nodzēst “sarkanās līnijas” un visiem pieciem politiskajiem spēkiem apsēsties pie viena galda un paskatīties, kur mēs esam brīdī, pirms tuvojas nākamā ekonomiskā krīze, kas būs smagāka par iepriekšējo,” teica Cilinskis.

Viņš pauda arī savu personisko viedokli – gadījumā, ja notiktu visu 11.Saeimā ievēlēto politisko partiju sarunas, varētu veidot ja ne “varavīksnes valdību”, tad vismaz vienoties par kaut kādu sadarbības modeli.

Kā ziņots, pēc ZRP, “Vienotības” un nacionālās apvienības šodienas trīspusējām sarunām lielāku skaidrību par iespējamās koalīcijas aprisēm politiķi neviesa. Pagaidām turpināsies sarunas par četru partiju koalīcijas izveidošanu.

 

Komentāri (62)

Sanšains 05.10.2011. 23.06

Zatlers drīzāk varētu visām Biškekas solītāju partijām piedāvāt parakstīt dokumentu par to, ka Biškeka tiks solīta ne biežāk kā divas reizes nedēļā.

1. “Для того, чтобы сказать – нет парламентского пути поиска правды моего избирателя, я должен использовать все силы для того, чтобы попытаться реализовать задуманное парламентским путем. Еще осталось 2,5 недели, потерпите! А вот если мы сделаем все для того, чтобы войти во власть, но в результате окажемся отодвинуты, то мы будем иметь моральное право (и даже обязанности) искать другие непарламентские и внепарламентские пути”, – заявил Урбанович.
29. septembris http://www.mixnews.lv/ru/exclusive/news/2011-09-29/77210

2. Šodien, 5. oktobrī, politika.lv rīkotajā diskusijā, Valērijs Agešins esot izteicies šādi:
“Nevēlos draudēt. Ja SC nebūs valdībā, nezinu, kā uz to reaģēs mūsu vēlētāji. Un tie nav tikai krievi.”
http://twitter.com/#!/politikalv
ap plkst. 16:30.

P.S.
Dokumenta slepenie protokoli savukārt paredzētu, ka žīdu kapu pieminekļus Zatlera iecienītākie sadarbības partneri latviski drīkstētu apķēpāt vien reizi gadā, bet cik reižu krieviski – tas paliktu partneru pašu ziņā.

+22
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 05.10.2011. 22.42

Jāpiekrīt Cilinskim – ne par okupāciju vien tas dziedājums. Ekonomikas programmas ir tik atšķirīgas, pat pretējas, ka nav savienojamas ne ar kādiem kompromisiem. Nevar bedri ceļa vidū apbraukt vienlaicīgi pa labo un kreiso pusi. Neatkarīgi no tā, vai stūrē latvietis vai krievs. Pat neatkarīgi no tā, vai bez okupanti kravā.

+22
-1
Atbildēt

0

buchamona 06.10.2011. 00.35

Bez vēlētāju dota mandāta – parakstīti papīri par okupācijas atzīšanu, sociālistu ” izmešana” no SC, koalīcijas veidošana ar SC utt – tam visam ir tikai “izspēlētu spēlīšu” vērtība bez reāla seguma.
Jau kuro reizi nākas atkārtot – par tik fundamentālām lietām vajadzēja ar vēlētāju runāt pirms vēlēšanām. Tas netika darīts.

Diez vai pat Ušakovam pietiktu šobrīd drosmes apgalvot, ka, ja SC vadība būtu runājusi par okupācijas atzīšanu un Rubika padzīšanu ar savu elektorātu pirms vēlēšanām, viņi tik un tā būtu dabūjuši savu 31 mandātu Saeimā :)
Tas pats sakāms par ZRP – ja Zatlers pirms vēlēšanām būtu deklarējis, ka no SC viņu var šķirt tikai ar tankiem :) – šaubos, ka viņš būtu saņēmis savas 22 balsis.
Vārdu sakot – mēs šobrīd esam acu liecinieki vienai lielai krāpšanai ar valstij neparedzamām sekām. Neparedzamām tādēļ, ka visam šitam te, kas šobrīd notiek vairs nav vienota un pārliecinoša vēlētaju atbalsta – ne ” demokrātu” nometnē, nedz arī pretējā pusē, un šo atbalstu nevairos pat tas, ka SC būs iekļuvis koalīcijā tik apšaubāmā veidā.

Kā tas viss beigsies – domāju, ka neviens vairs neriskēs zīmēt nākotni, jo, kā redzam, Zatlera – Ušakova mērķis loģikai nepakļaujas. Kādas ” reformas” viņiem padomā – tas ir zināms vien abiem ” vadoņiem” un var būt vēl kādam, bet viena lieta gan ir skaidra – mūsu valstij šobrīd ir izsisti pamati zem kājām, nav vairs tā garanta uz kura balstījās LV sabiedrības stabilitāte. Vārdu sakot – nav vairs drošības sajūtas Latvijā.

+19
-1
Atbildēt

8

    oskaar > buchamona 06.10.2011. 00.54

    Tik drūmās krāsās visu mālēt man gan nešķiet pareizi.
    Piekritīsiet taču- ka tāds ir vēlētāju savēlētais kokteilis! Manuprāt- pie mums vēl nav tā kā Krievijā, kur vēlēšanu iznākums ir zināms jau daudzus mēnešus pirms pašām vēlēšanām.:) Un par vēlēšanu uzvarētāju vietumis nobalso pāri par 100% vēlētāju:).
    Nu- tad nu paskatīsimies, kas no tā savēlētā kokteiļa sanāks.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    oskaar > buchamona 06.10.2011. 02.24

    TanteSidra
    Nu, labi- Ja tantei būtu riteņi, tad viņa būtu tramvajs:) Varbūt Jums ir gadījies dzirdēt tādu pastulbu izteicienu.
    Ja SC vēlēšanās būtu no savām rindām izmetusi Rubiku ar visu viņa komandu, …
    Ja ZRP būtu deklarējusi, ka SC viņai nav nekāds ienaidnieks…
    Man ir skaidrs, ka Jūs, cienītā, mani (savā apziņā) ierindojat pilnīgu idiotu (kā iepriekš pieminējāt- “kretīns”) kategorijā.
    Un kas Jums tajās 2 rindkopās sķiet tik ļoti pieminēšanas vērts? Nu- nekādi dabas brīnumi taču tajās nav sarakstīti. Droši vien nevajadzētu nemaz riņķīapkārt, lai to pateiktu. Pati taču arī droši vien to pieprastu. Nu, kautrīgi atzīmēšu, ka es arī…
    Jūsuprāt- to nojaušot ZRP vēlētāji būtu atdevuši savas balsis VL/TB/LNNK? Un savukārt Ušakova vēlētāji savas balsis atdotu kaut kādam tur … nu, nezinu- par ko viņi tur varētu nodot savas balsis.
    Tad ko ta Jūs īsti gribējāt pateikt???

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    oskaar > buchamona 06.10.2011. 02.23

    Cien. riņķī apkārt.
    Protams- var teikt, ka es esmu naivs muļķis, bet Vienotība man kaut kā asociējas ar tiesisku valsti.
    Savukārt ‘Nacionālā apvienība’ man kaut kā ar jēdzienu “tiesiska valsts” nesaistās – jo tās sastāvā ir visos laikos valdības grožu tuvumā sēdējusī TB/LNNK- kuras vadība noteikti ļoti labi zin, kā tika privatizēts viss privatizētais, un kā tika izlaupīts viss izlaupītais. Tas, ka viņu sejas nav izlaupītāju galvgalī, manā skatījumā nenozīmē gandrīz neko (t.i.- tikai to, ka viņi mierīgi noskatījās izlaupīšanas procesā, bet sev savāca tikai kaut kādas parpalas).
    Es esmu pārliecināts, ka viņi noteikti itin labi zin Latvenergo 3 miljonu lietas aizkulises, un paši ir saņēmuši daļu no šī kumosa.
    Nu- tās ir manas tiesības būt par kaut ko pārliecinātam, kamēr neviens mani pat nav mēģinājis pārliecināt par pretējo. Un tāpēc nekad es neuzskatīšu viņus par latviešu tautai draudzīgiem politiķiem, bet par ļaudīm, kas piedalījušies Latvijas izlaupīšanā.
    Ja kāds uzskata, ka līdz ar to esmu kaut kāds SC fans, piebildīšu- manuprāt, SC nav ne par matu labāki. Atšķirība ir tikai tā, ka “tie krievi” pie mantas dalīšanas nekad nav sēdējuši. Kā man šķiet- viņi tikai ir bāzuši mūsu mīļoto, pie varas kloķiem sēdošo bāleliņu kabatās aploksnes.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 06.10.2011. 09.48

    . Arī ZRP ieguva balsis tādēļ, ka solija cīnīties par tiesisku valsti, bet izrādijās tikai tāds ” trojas zirdziņš” :)
    ______________________________________________________
    ar ēzeļa ausīm?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2011. 08.01

    andrejsg….Es esmu pārliecināts, ka viņi (TB/LNNK) noteikti itin labi zin Latvenergo 3 miljonu lietas aizkulises, un paši ir saņēmuši daļu no šī kumosa….+++ Izskatās, ka abi mēs esam emocionāli cilvēki :), bet es tomēr esmu iemācijies savas emocijas turēt grožos, lai jebkurā brīdī varētu atbildēt par katru savu izteiktu vārdu.
    Jūs nupat kā apgalvojāt, ka 127208 vēlētāji, kuri šajās vēlēšanās nobalsoja par NA ir vai nu idioti, jeb bandīti – es arī tajā skaitā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 06.10.2011. 01.25

    rinķī apkārt,
    nupat gribeju vinjam to skaidrot un Tu jau visu to biji teicis, bet ja cilveks negrib saprast tad vinsh nesapratis un stastis velreiz par “vēlētāju savēlētu kokteili”.
    andrejsg,
    izlasi kautvai shis 2 rindkopas no ta ko saka 00:35 rinķī apkārt:
    _…Diez vai pat Ušakovam pietiktu šobrīd drosmes apgalvot, ka, ja SC vadība būtu runājusi par okupācijas atzīšanu un Rubika padzīšanu ar savu elektorātu pirms vēlēšanām, viņi tik un tā būtu dabūjuši savu 31 mandātu Saeimā :)
    Tas pats sakāms par ZRP – ja Zatlers pirms vēlēšanām būtu deklarējis, ka no SC viņu var šķirt tikai ar tankiem :) – šaubos, ka viņš būtu saņēmis savas 22 balsis…_

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 06.10.2011. 01.34

    rinķī apkārt _..mūsu valstij šobrīd ir izsisti pamati zem kājām, nav vairs tā garanta uz kura balstījās LV sabiedrības stabilitāte. Vārdu sakot – nav vairs drošības sajūtas Latvijā.._
    ~~~~~~~~~~~
    lidzigs stavoklja vertejums, lidzigas sajutas.
    bet ir ari tomer kautkas priecigs, – labak neka citas reizes ir redzams who is who un ja tiksim gala ar shitiem s*diem tad dzivosim ilgi.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2011. 01.02

    andrejsg . Tieši šajās vēlēšanās netika svēlēts kokteilis. Balsu vairākumu saņēma tās partijas, kuras bija 10. Saeimā pierādijušas, ka viņu mērķis ir tiesiska valsts – tas ir Vienotība un NA. Arī ZRP ieguva balsis tādēļ, ka solija cīnīties par tiesisku valsti, bet izrādijās tikai tāds ” trojas zirdziņš” :) SC mandātus var neskaitīt – viņiem ” sava republika” – pie nemainīga vidējā, nāk klāt pluss – mīnus daži mandāti – kā kurās vēlēšanās :)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu