Paegle: Zatlera kritizētāji drīkstēja protestēt • IR.lv

Paegle: Zatlera kritizētāji drīkstēja protestēt

168
Piketētāji pret Zatleru. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Indra Sprance

Policija atņem plakātus un sastāda protokolu par Zatlera politikas kritizēšanu

Trešdienas vakarā vairāki Zatlera Reformu partijas kritiķi, kas jau otrdien sarīkoja protestu pret koalīcijas veidošanu ar “Saskaņas centru”, tika aizturēti Rīgas centrā un nogādāti Valsts policijas iecirknī Allažu ielā. Zatlers apgalvo, ka par to neko nezinot. Aizturēšana bijusi vajadzīga, lai “precīzi noskaidrotu visas lietas”, apgalvo policijas pārstāvis.

Bijusī Saeimas deputāte Vaira Paegle Ir.lv norāda, ka policija nepārzina likumus, jo spontāni piketi, kāds esot arī šis un iepriekš pie Saeimas notikušais, nav iepriekš jāpiesaka.

Protestētāji tika aizturēti ap pulksten 19 un atbrīvoti no iecirkņa ap 21.30 pēc protokolu sastādīšanas. Par to Ir.lv informēja viena no aizturētajām protestētājām Aina Līsmane. Policijas iecirknī tika nogādāti seši cilvēki – trīs protestētāji, kas Valdemāra un Kalpaka ielas stūrī turēja plakātus “Zatlers ir nodevējs”, kā arī trīs cilvēki, kuri bija pienākuši pie protestētājiem aprunāties, taču plakātu viņiem nebija.

Protestētāji apliecināja, ka uzvedušies klusi un nav traucējuši sabiedrisko kārtību. Arī aizturēšana notikusi mierīgi, bez spēka pielietošanas, taču policija nav centusies noskaidrot protestētāju personības, tāpat viņiem nav izskaidrots, kāpēc ir jāiet “aprunāties” uz policijas mikroautobusu un pēc tam jādodas uz iecirkni.

“Policisti bija pieklājīgi, taču uz atkārtotiem mūsu jautājumiem neviens nekad nepaskaidroja, ko tieši mēs pārkāpjam. Viens no policistiem sacīja, ka viņš ir saņēmis “ziņu no augšas”, ka visi ir jānogādā iecirknī,” stāstīja viens no protestētājiem, kas nosauca savu vārdu Ir.lv, taču lūdza to nepubliskot.

Policijas iecirknī sastādīti protokoli, atņemti plakāti un krekli ar uzrakstiem “Valdi, prātiņ, nāc mājās! Pārdomā!”, taču policija nav izskaidrojusi, kāds ir pieļautais pārkāpums un kas notiks tālāk.

Sāktas administratīvās lietas

Par Zatleru kritizējušajiem vēlētājiem Valsts policijā sāktas sešas administratīvās lietas, proti, par katru nesankcionēto piketētāju sava lieta, ceturtdien Ir.lv informēja Rīgas reģiona policijas pārstāvis Toms Sadovskis. 

Lietas sāktas, pamatojoties uz Administratīvo pārkāpumu kodeksa 174.3 pantu par nesankcionētu piketu. Par to var sodīt ar brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz divsimt piecdesmit latiem vai administratīvo arestu līdz piecpadsmit diennaktīm. Ja policija nolems, ka ir piemērojams sods, lietas nodos izskatīšanai tiesā. 

Uz jautājumu, kas policijai ziņojis par mierīgajiem piketētājiem trešdien pie Kongresu nama, vai pati policija izrādījusi iniciatīvu, viņus aizturot, ja šajā vietā viņi atradās jau otro dienu, Sadovskis nevarēja atbildēt. 

Ir.lv taujāts, vai patiešām bija nepieciešama šo piketētāju aizturēšana, policijas pārstāvis teica, ka aizturēšanu nevajagot uzskatīt par soda līdzekli, “tā ir procedūra”. Aizturēšana tiek veikta, lai noskaidrotu personu identitāti un paņemtu paskaidrojumus. “Tā ir viskorektākā rīcība, lai nodrošinātu likuma precīzu īstenošanu,” teica Sadovskis.

Bijusī deputāte: policija nepārzina likumus

Kā Ir.lv teica bijusī Saeimas deputāte Vaira Paegle, likums “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” noteic, ka pasākums piesakāms vien tad, ja tas tiek publiski izsludināts. Viņasprāt, spontāni piketi, kāds ir arī šis un iepriekš pie Saeimas notikušais, nav jāreģistrē. “Tātad policija pati nepārzina likumus, ja uzstāj, ka pikets bija nesankcionēts,” secina Paegle.

Likuma attiecīgais pants nosaka, ka piketa organizatoriem ir jāiesniedz pieteikums vien tad, “ja pikets tiek publiski izsludināts” (likuma 12.panta 2.daļa). Katrā ziņā pieteikums ir jāiesniedz tad, ja sapulce, gājiens vai pikets traucē transporta un gājēju kustību.

Valsts policija ceturtdien pēcpusdienā izplatījusi paziņojumu, ka informāciju par piketu pie Kongresu nama policija saņēmusi plkst. 18.37. Piketētāji aizturēti, “jo policijas rīcībā nebija informācija, ka pikets būtu pieteikts atbilstoši likumam “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”.

Toms Sadovskis Ir.lv teica, ka policija izvērtēs, vai šis pikets bija jāsaskaņo vai ne.

Zatlers: neko nezinu

ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers uz Ir.lv jautājumu, kā vērtē protestētāju aizturēšanu, ceturtdienas rītā sacīja, ka neko par to nezinot. “Cilvēkiem ir brīvas tiesības paust savu viedokli,” sacīja Zatlers. Viņš noraidīja, ka kāds no ZRP būtu policijai sūdzējies par nesankcionēto protestu. ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs Ir.lv sacīja, ka “ir ļoti cienījami, ja cilvēkiem ir viedoklis, ko viņi gatavi paust un aizstāvēt, bet varbūt viņu izvēlētā forma nav bijusi tā efektīvākā”. 

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) sacīja, ka lūgs sīkāku informāciju par notikušo no iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja, un tad varētu sniegt savu viedokli šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka vairāki Latvijas pilsoņi ar pašgatavotiem plakātiem Rīgas centrā pauduši savu neapmierinātību ar ZRP lēmumu par koalīcijas veidošanu ar SC. Protestētāji uzskata, ka ZRP lēmums par koalīciju ar SC ir nepareizs un nākamā valdība jāveido ZRP kopā ar “Vienotību” un Nacionālo apvienību.

“Zatlers atlaida Saeimu, lai izbeigtu oligarhu varu Latvijā, es biju lepns par šo lēmumu un atbalstīju arī viņa partijas veidošanu. Bet tagad viņš ir piemānījis savus vēlētājus, jo gatavs veidot valdību ar partiju, kas līdz šim ir vienmēr balsojusi oligarhu interesēs. Lai SC vispirms nākamos trīs gados ar saviem balsojumiem pierāda, ka ir pelnījuši būt valdībā, un tad varbūt pat es to atbalstīšu,” skaidroja protestētājs.

Uz jautājumu, vai aizturētie turpinās savu viedokļa paušanu arī rīt, vīrietis sacīja: “Mums visiem ir bērni mājās, mēs nevaram atļauties arī nākamo vakaru pavadīt policijas iecirknī. Ceru, ka citi cilvēki turpinās izteikties.”

Komentāri (168)

Māris Diņģelis 06.10.2011. 00.23

Piebildīšu,ka policijas amatpersona, kas atbildēja uz telefona zvanu, runāja ļoti arogantā stilā. Nodokļu maksātājiem nav jādzird šādas atbildes neatkarīgi no tā, vai viņi strādā presē vai kur citur.

+62
0
Atbildēt

14

    Liene > Māris Diņģelis 06.10.2011. 12.39

    “Nellija Ločmele Piebildīšu,ka policijas amatpersona, kas atbildēja uz telefona zvanu, runāja ļoti arogantā stilā.”

    — Nevis “arogantā”, bet augstprātīgā, tā būtu latviski.

    Otrkārt, augstprātīgais tonis nav nedz likuma, nedz kādu noteikumu pārkāpums.

    Treškārt. Varbūt jums ir kāda īpaša diena, tāpēc arī piekasāties? Kas ir teicis, ka jūs esat pati objektivitāte, un ka jūsu izjūtām mēs varam uzticēties?

    Ceturtkārt. No policijas priekšnieka viedokļa, nepareizi uzvedaties jūs pati, zvanot viņam un ar to pārkāpjot noteikumus, kaut šādiem zvaniem pastāv preses dienests.

    +2
    -16
    Atbildēt

    0

    Marija > Māris Diņģelis 06.10.2011. 09.11

    >Nellija Ločmele
    Ceru, ka žurnālisti beidzot sasparosies un parādīs savu profesionalitāti, atrodod ĪSTOS režisorus šai apzinātajai provokācijai pret ZRP. Pagaidām kārtējais latvju žurnālistikas FAIL.

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    dmitrijskripkins > Māris Diņģelis 06.10.2011. 10.23

    Vakar man vilcienā biļešu pārdevēja arī runāja aroganti. Un poliklīnikas uzņemšanas nodaļā ir tikai arogantas mātītes. Daudz pasaulē ļaužu, kas nemāk normāli runāt, tostarp arī policijā, kurai mēs, draņķīgi strādājošie un maz ražojošie nodokļu maksātāji nevaram samaksāt cilvēcīgas algas.
    Protesta mītiņi, lai arī kādi tie nebūtu, ir jāsaskaņo ar policiju. Pretējā gadījumā policija to uztver kā huligānismu un miera traucējumu. Tas ir normāli un tā tas notiek visur. Turklāt policijai patiešām nav nekas jāpaskaidro telefona zvanītājam. Arī to no viņiem neprasa likums.
    Ja policija būtu aizturējusi mani ar plakātu “nost ar baltmaizi”, vai Nellija arī tad uztrauktos par darbinieku aroganci?

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Nellij, visu cieņu žurnālam IR – līdz šim tas, manuprāt, ir bijis pats objektīvākais medijs! Pagājušajā nedēļā man ļoti patika, ka bija ZRP (par SC iesaistīšanu valdībā) iznīcinošs raksts no Ozoliņa puses, bet pāris lappuses vēlāk bija cits komentārs (neatceros autori) par to, ka beidzot būtu kaut kas jādara, lai Latvijā izbeigtu pastāvēt šī divkopienu sabiedrība. Tas bija forši!
    Taču ar nožēlu ir jāatzīst, ka ir jūtama nepietiekami pamatota, es pat teiktu emocionāla, nostāja par to, ko mēģina panākt ZRP – sabiedrības lielāku saliedešanu, kā instrumentu izvēloties SC iesaistīšanu valdībā, balstoties uz iepriekš atrunātiem priekšnosacījumiem! Vai patiesi tik pieredzējuši žurnālisti nespēj paskatīties arī no tā skatu punkta, ka SC savā laikā kā opozīcijas partija ir tā arī balsojusi pat neanalizējot jautājuma būtību – pret valdības rosināto? Protams, tas nav pareizi no morālā/ētiskā viedokļa, bet no polittehnoloģijas viedokļa tā ir normāla, ja tā var teikt, prakse. SC un ZZS nevar mest vienā maisā, jo, ja nebūtu koalīcijas “uzmetiens” no ZZS, tad mēs šobrīd par SC balsojumiem vispār nerunātu! SC bija OPOZĪCIJAS partija un tā arī rīkojās! Jā, protams, es arī biju tas, kurš rosināja nebalsot par SC, jo viņi “de facto” bija nobalsojuši pret tiesisku valsti, bet dotajā brīdī, kad par viņiem ir nobalsojuši 30% no vēlēt aizgājušajiem balstiesīgajiem vēlētājiem, ir jāmēģina būt pragmatiskiem un nedaudz vairāk iedziļināties, kāpēc viņu balsojumi bija tādi un ne savādāki. Šobrīd ir nevis jāskatās pagātnē, bet jāskatās uz to, kas tiek runāts tagad! Manuprāt, SC ar saviem lēmumiem un kompromisiem parāda daudz valstiskāku nostāju nekā NA, kuriem nav nekā cita, kā tikai “latviska un nacionāla valdība”. Lai man piedod, bet šādi saukļi ir tuvredzīgi un nav valstiski, jo valsts nesastāv tikai un vienīgi no latviešiem! Vai kādam vēl ir ilūzija, ka turpinot to, kas darīts ir 20 gadus (latviska un nacionāla valdība) mēs varēsim tikt ārā no šīs sabiedrības sašķeltības un politiskās bedres?
    Kā arī Jūsu, kā redakcijas pārstāves, komentārs par policijas attieksmi, kad viņiem zvanījāt, netieši arī ietekmē lasītāja “sajūtu”, ka ZRP lūk ir saistīti ar policiju un bez maz vai ir bijuši tie, kuri ir rosinājuši, lai šie cilvēki tiktu aizturēti.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 07.10.2011. 00.00

    changalis: Taču ar nožēlu ir jāatzīst, ka ir jūtama nepietiekami pamatota, es pat teiktu emocionāla, nostāja par to, ko mēģina panākt ZRP – sabiedrības lielāku saliedešanu, kā instrumentu izvēloties SC iesaistīšanu valdībā, balstoties uz iepriekš atrunātiem priekšnosacījumiem!

    ———–

    Uguni nevar apdzēst ar benzīnu. Mazliet plašāk savas domas izteicu šodien žurnāla redaktora slejā.
    http://www.ir.lv/2011/10/5/zatlers-vs-zatlers

    0
    0
    Atbildēt

    0

    baibakrastina88 > Māris Diņģelis 06.10.2011. 14.46

    svešvārdi (arogance) arī ir latviešu valodas sastāvdaļa

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    santacruz > Māris Diņģelis 06.10.2011. 13.59

    Kura policija, Ušakovam pakļautā pašvaldības vai valsts policija? Tā ir interesanta nianse:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Diņģelis 06.10.2011. 18.50

    Changali, SC nav gatava valstiskam darbam Latvijā, — tas, ka par šo politizēto pusfabrikātu nobalsojusi etniska/mietpilsoniska agresīva sociālā grupa, sadalot it kā daudz mandātu, nav pietiekami, lai SC atdotu valsti vai tās daļu. SC ir labvs dzīvsvars, bet nepietiekama smadzeņu attīstība — audzināšana, izglītība, profesionalitāte: XXI gadsimtā normāli izglītots pieaugušais nenoliedz, ka 1939. gada rudenī Polijā vienās parādēs piedalījās Hitlera melno mundieru SS un Staļina sarkanarmieši vai, ka 1940. gadā padsavienība okupēja Latviju un Baltiju, — smadzeņotie bus ar mieru Sudoplatova memuārus izlasīt, bet izglītoties būs jau izlasījuši.
    Un, ja šiem SC deputātiem izglītības nav, ko viņiem darīt valsts pārvaldē?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    santacruz > Māris Diņģelis 06.10.2011. 14.00

    Ok, atradu:) valsts…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > Māris Diņģelis 06.10.2011. 16.33

    Vai ir ierosināts kriminālprocess pret policistiem par dienesta pilnvaru pārsniegšanu??? Vai redakcija to nevar nokontrolēt?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Diņģelis 06.10.2011. 11.36

    Nellij, perfekts un precīzs izteikums par krekliem, — jādabū līdz sirdsapziņām, un ne tikai 4 vien…

    Piketētājus paņēma, KREKLUS (!) atņēma?!

    Oficiālo atbilžu pieprasījumos — prasību definēt, kāds krekliem sakars ar aizturēšanu, apsūdzībām piketā!

    1. Par šo gan līdz dienas beigām sabiedrībai derētu visu atņēmēju vārdus, uzvārdus, pārstāvētās VP struktūrvienības un speciālās dienesta pakāpes uzzināt.

    2. Paņēma uz ietves? Protestētāji, — lielākus kreklus, ko uzvilkt pāri virsjakām un uz velosipēdiem! Velotrajektorijās ap centru, pa bulvāriem, nepārkāpjot CSN: būs lielāka auditorija un mazāk oficiālo/formālo (!) aizturēšanas iemeslu + lielāka auditorija un vairāk ACULIECINIEKU jebkurām aizturētāju izdarībām! Un vēl = vairāk maršrutu gar iestādēm un ēkām, kur videonovērošanas kameru leņķi ietver braucamo daļu: jo vairāk vizuālo pierādijumu/liecību iespēju, jo rezultatīvāk.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Vismaz vēl Latviski runāja?! Brīnums, ka tā..

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    Krista Vitena > Māris Diņģelis 06.10.2011. 06.04

    Tas ir īpašs kantoris. Sanāca tur būt radinieka meklēšanas izsludināšanai. Tur latviski skaidri runā viena krievu darbiniece, bet izpildītāji tikai kaut ko negribīgi murd. Šķiet, ka tas ir kantoris ne visai tīru darbību veikšanai un informācijas slēpšanai no nodokļu maksātājiem. Lai arī beidzot panācu savu, izejot bija sajūta, ka pabiju “tajos laikos”. Samērā pabaisi…

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > Māris Diņģelis 06.10.2011. 10.50

    Dīvains jautājums. Protams, arī tad, ja Tu stāvētu uz ielas ar plakātu pret baltmaizi un Tevi bez paskaidrojumiem savāktu policija es uztrauktos par to.

    Domāju, jebkurš normāls cilvēks, kas negrib dzīvot Baltkrievijā, uztrauktos. ok, lai būtu protokols, bet kāpēc jāvelk no ielas uz iecirkni? Viņi taču netraucē sabiedrisko kārtību, nepretojās.

    Te ir viens solis līdz tam, ka izejot no mājas ar aprakstītu T-kreklu būs jareģistrējas un jāpieprasa atļauja. Protestēt ir manas un Tavas neatņemamas tiesības, un pieteikumi ir radīti nevis tāpēc, lai vara spētu kontrolēt, ko es vai Tu domā, bet tāpēc, lai novērstu nekārtības.

    +27
    -2
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 06.10.2011. 01.19

Ceru uz tautas iziešanu ielās pa īstam!!!!

+48
0
Atbildēt

5

dro 06.10.2011. 00.24

Ja izdosies Zatlera ieceretais, tad varat būt droši, ka tie ir tikai ziediņi. Ja jau viņš uzdrīkstas savas partijas biedrus ieslēgt, kamēr tie paraksta dokumentus un atņemt viņiem telefonus /kā tik pakļāvīgiem cilvēkiem vispār drīkst uzticēt deputātu pienākumus?/, tad esiet gatavi uz vēl lielākiem pārsteigumiem. TV šovakar rādīja, ka TM security atkal ieņēmusi viesnīcu un neielaiž īpašniekus. Krievijas prakse:)
Kurš pie mums ir Iekšlietu ministrs? Vai tik ne NA nīdējs Štokenbergs!?:)))

+48
0
Atbildēt

3

    Arturs Krastins > dro 06.10.2011. 18.55

    NO kurienes tāda info, ka kāds ir kautkur ieslēgts vai arī, ka kādam noņemts telefons ?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > dro 06.10.2011. 12.43

    Tie, kas balsoja par Zatleru bija piemirsuši vienu jauku latviešu sakāmvārdu: “Nepērc kaķi maisā!” Ņaudēja kā balts un pūkains, attaisījām maisu vaļā un izrādījās melns, kā velns!
    Nākošvasar uzmeistarošu sev T-kreklu ar:Latviešu folklorai atsevišķu mācībstundu skolās!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Es tūlīt apvemšos..
    Tas tiešām vispār viss notiek tagad? Varbūt tas ir kaut kāds slikts murgs no kura mēs drīz pamodīsimies? Nu nevar taču demokrātiskā valstī būt nu.. tādi kadri!
    Tā notiek tikai Latvijā vai arī visur citur tā ir pieņemta prakse?!

    +26
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu