Repše: par pensiju palielināšanu jālemj finanšu speciālistiem • IR.lv

Repše: par pensiju palielināšanu jālemj finanšu speciālistiem

22
Einārs Repše. Foto: Lauris Vīksne, F64

Pieaugot naudas masai tirgū, palielinātos arī dažādu patēriņa preču un patēriņa cenas

Lēmumi par pensiju palielināšanu ir jāpieņem finanšu speciālistiem, nevis politiķiem, otrdien publicētā viedoklī žurnālam “Lietišķā Diena” (LD) norādījis bijušais finanšu ministrs un ekspremjers Einars Repše.

Komentējot iespējas palielināt pensijas budžeta konsolidācijas laikā, Repše norādīja, ka veicot pensiju indeksāciju, Latvija var sarežģīt sociālā budžeta ilgtspēju, ziņo BNS.

“Tieši ņemot vērā Finanšu ministrijas noraidošo nostāju šajā sakarā, manuprāt, tajā būtu jāieklausās, nepieņemot pārsteidzīgus lēmumus. Gribu uzsvērt, ka Finanšu ministrija nav ļaundabīga institūcija, kas aiz laba prāta to vien dara, kā mēģina izdomāt, kā nepiešķirt naudu kādam, kam tā ir ļoti nepieciešama. Raugoties no šāda skatupunkta, šai ministrijai pat būtu vieglāk iedalīt attiecīgo finansējuma apjomu pensiju indeksācijai, kas šajā gadījumā nozīmē palielināšanu. Turklāt naudas piešķiršana minētajam mērķim būtu pat ļoti populārs solis. Tajā pašā laikā jāņem vērā, kādu iespaidu šāds nepārdomāts solis var atstāt uz valsts finansiālo situāciju kopumā,” teica Repše.

Viņš uzsvēra, ka šāda neapdomīga naudas tērēšana var negatīvi ietekmēt sociālā budžeta ilgtspēju un apšaubīja to, vai šādas pensiju palielināšanas gadījumā patiesie ieguvēji tiešām būtu pensionāri. “Par to var šaubīties. Protams, no vienas puses, viņi «uz rokas» saņems vairāk naudas, kas būtu patīkami. Taču, no otras puses, tā ir nauda, kas uzreiz nonāktu tirgū, kas savukārt uz šo faktu momentāni reaģētu. Respektīvi, pieaugot naudas masai tirgū, palielinātos arī dažādu patēriņa preču un patēriņa cenas. Tādējādi veidotos situācija, ka naudas pensionāriem gan ir vairāk, savukārt par nepieciešamajām precēm un pakalpojumiem jāmaksā vēl pamatīgāk, turklāt arī visiem tiem cilvēkiem, uz kuriem šī pensiju indeksācija nemaz neattiektos,” skaidroja bijušais premjers.

Repše piebilda, ka nereti pensiju un sociālā budžeta ilgtspējas jautājums tiek saistīts ar starptautisko aizdevēju – Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda – prasībām Latvijai. “Protams, nevar noliegt, ka aizdevēji, pārskaitot mums nepieciešamos līdzekļus, ir prasījuši, lai tiktu samazināts budžeta deficīts. Šajā kontekstā jāņem arī vērā, ka nākamgad ir jāturpinās valsts budžeta konsolidācijai pietiekami lielā apmērā. Latvijas un aizdevēju sadarbības ietvaros tika izstrādāts plāns, rekomendācijas, kas mūsu valstij būtu jāņem vērā. Ne reizi vien dzirdēts uzskats, ka attiecīgās rekomendācijas jāpilda tāpēc, ka tā ļoti gribas aizdevējiem. Realitāte gan ir tāda, ka šos ieteikumus Latvijai ir izstrādājuši ļoti profesionāli cilvēki, speciālisti. Pats galvenais ir tas, ka šie ieteikumi ir vajadzīgi nevis aizdevējiem, bet gan mums pašiem, lai nākotnē vairāk nepieļautu situāciju, ka ir jālūdz citiem aizdot naudu valsts vajadzību nodrošināšanai. Aizdevēji, protams, būtu pārsteigti, ja mēs sāktu nepildīt attiecīgās vienošanās, bet vislielāko kaitējumu tas nodarītu mums pašiem,” teica Repše.

Viņaprāt, lēmums par to, kurā brīdī, kā un cik lielā mērā pensijas Latvijas pensionāriem ir jāpalielina, būtu jāpieņem nevis politiķiem, bet gan finanšu speciālistiem, kuri spēs skatīt šo jautājumu saistībā ar daudziem citiem faktoriem. Piemēram, nākamā gada budžetu un tā iespējām.

 

Komentāri (22)

janazakovica 04.10.2011. 10.05

par parex banku ari lema finasu specialisti.kuri gan jau sagaidis savu tiesu..pareizi butu par pensiju palielinasanu jalemj nekorumpetiem un no oligarhiem neatkarigiem fin.specialistiem..bet tas ka nevaram neko palielinat ir skaidrs ta pat jo 300 tukst.ir aizbraukusi.un nav kas sis pensijas nopelna.

+3
-1
Atbildēt

2

    Verners Losbergs > janazakovica 04.10.2011. 19.29

    Ieteica glābt speciālisti, bet noziedzīgi ilgi muļļājās LPP/LC, TP un ZZS, un Saskaņa ar pret Valsti kaitnieciskiem banku lobija likumprojektiem piebalsoja.
    Tika vilcināta no bankas prom plūstošo naudas līdzekļu apturēšana Godmaņa un pārējo Oligarhu, un to pakalpīgo fruktiņu darbības rezultātā, un tādēļ pasējām MILIJARDU Parexā vien…
    Tas ka Finansistu ieteikums banku glābt bija pareizs domāju neviens izglītots cilvēks neiebildīs (Turība neskaitās ;))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    re_marx > janazakovica 04.10.2011. 13.28

    Vai varētu, lūdzu, atgādināt, kādi finanšu speciālisti ieteica pārņemt Parex?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 04.10.2011. 10.00

Protams, ka tā, un piekrītu Repšem, bet vai to sapratīs vecie pensionāri, kuri saņem tās dikti mazās pensijas. manuprāt lielai daļai no tiem, kas saņem mazas pensijas vienkārši nav darba stāža pietiekami daudz- tātad nevar pieaudzināt pensija stiem, kam mazs darba stāžs, jo tad jau nav jēgas strādāt un maksāt lielākus nodokļus, ja jau visu ar laiku nonivelē uz apm vienu summu.

+4
-3
Atbildēt

1

    Inga Kalniņa > austrisv 04.10.2011. 22.07

    Tipisks “trekno gadu” periodā pensionējušās personas viedoklis, kuras atvases kļuvušas par emigrantiem labākās dzīves meklējumos… Derētu pārskatīt cik pašai godīgi saņemamā pensija nopelnīta

    0
    0
    Atbildēt

    0

piziks 04.10.2011. 10.45

Par savām pensijām — to pensiju bezcerīgumu — Latvijā jau izlēmuši tie, kuri no Latvijas izbraukuši. Arī daļa to, kuri augustā uzstādīja ekonomisko bēgļu skaita rekordu.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu