Par bijušā Patentu valdes vadītāja rīcību sāk kriminālprocesu • IR.lv

Par bijušā Patentu valdes vadītāja rīcību sāk kriminālprocesu

38
Bijušais Patentu valdes priekšnieks Zigrīds Aumeisters. Foto: Ieva Čīka, LETA

Nu jau pensionētais ierēdnis ārvalstu kontos slēpis vairāk nekā miljonu latu

Valsts policija (VP) otrdien, 27.septembrī, sākusi kriminālprocesu pret Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošajās Patentu valdes iepriekšējo vadītāju Zigrīdu Aumeisteru, kurš, iespējams, bija ieviesis dubulto grāmatvedību, vairāk nekā miljonu latu noslēpjot Vācijas un Šveices banku kontos.

Kriminālprocess pret Aumeisteru sākts par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, aģentūru LETA informēja VP preses pārstāvis Andis Rinkevics.

Par šādām darbībām Krimināllikumā paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz trim gadiem vai bez tā.

Jau ziņots, ka Patentu valdē, mainoties vadībai, tās jaunais vadītājs Reinis Bērziņš atklājis, ka viņa priekšgājējs Aumeisters bija ieviesis dubulto grāmatvedību, kā arī vairāk nekā miljons latu slēpti Vācijas un Šveices banku kontos, vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Par uzkrājumiem zinājis vien iestādes direktors. Amatā nākot jaunam vadītājam atklājies, ka viņš naudai klāt netiek – ar to joprojām var rīkoties tikai viņa priekšgājējs Aumeisters, kurš jau gadu atrodas pensijā.

Sākot darbu Patentu valdē, Bērziņš pārskatījis iestādes saimniecību un nejauši atklājis faktu, ko nav zinājuši pat vadošie darbinieki – viņa priekšgājējs Aumeisters bija izveidojis iestādē gluži vai dubulto grāmatvedību. Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija un Eiropas Patentu organizācija naudu par starptautisko preču zīmju un patentu apkalpošanu turpat desmit gadus ieskaitījušas nevis Valsts kasē – kopējā valsts budžetā, bet gan divos Vācijas un Šveices bankas kontos, par kuru pastāvēšanu zinājis tikai Aumeisters.

Konts Šveicē atvērts 1999.gadā, bet Vācijā 2005.gadā. Slepenajos uzkrājumos atrodas vairāk nekā viens miljons latu – 1 382 912 Šveices franki un 614 273 eiro, vēsta raidījums.

 

Komentāri (38)

piziks 29.09.2011. 10.56

Palasot vienīgi publiski izskanējušo informāciju, drīzāk rodas aizdomas, ka šo kungu vajadzētu apbalvot: protams, ja apstiprināsies sākotnējās ziņas, ka pats neko nav piesavinājies/”nāsīs ievilcis”, — ja nauda nebūtu paslēpta, iestādes eksistēšana (ja vispār vajadzīga)būtu apgrūtināta, bet nauda notreikta — budžetā bez pēdām citos budžetnieku kantoros. Iespējams, ka šī nauda ir saucama par prasmīgi pasargātu. Toties pēc attiecīgo summu pārskaitīšanas budžetā gribēsies zināt, kur un kam tā tiks… :)

0
0
Atbildēt

4

    piziks > piziks 29.09.2011. 13.58

    FED-2, man interesantāk ir stimulēt viedokļu dažādības ģenerēšanu, nevis vienkāršotu apsaukāšanos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > piziks 29.09.2011. 14.35

    …šo kungu vajadzētu apbalvot …stimulēt viedokļu dažādības ģenerēšanu,… =============== Dīvaini argumenti. Iespējams ka optiskais tēmeklis būs “aizsvīdis”. Varbūt iestājies Nesaskaņu Centrā? Tiem arī galvenais esot “diskusijas izraisīšana”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > piziks 29.09.2011. 12.42

    >OT
    Izliecies vai toč nesaproti, ka tajā brīdī, kad viņš vairs nebija amatā, viņam savi nesavtīgie nodomi bija jāatklāj un, galvenais, jānodod tiesības rīkoties ar noslēptajām finansēm nākamajam priekšniekam. Ja viņš to neizdarīja, tad tas ir apzināts solis uz naudas piesavināšanos.

    Es gan visu laiku domāju, ka esi godīgs, bet nu jāsāk šaubīties par Tavu godīguma izpratni…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > piziks 29.09.2011. 16.03

    >OT
    Kādu viedokļu dažādību gribi sagaidīt no citiem, ja pats neesi piedomājis pie publicētās informācijas loģiskā satura, bet strauji meties ar saviem paziņojumiem.

    Ja džekam PATIEŠĀM interesētu nodrošināt finanses iestādes labākai darbībai, tad šī brīnišķīgā ar ordeņa apbalvojumu vērtā iespēja bija jānodod jaunajam vadītājam, vai ne?
    Tā vietā viņš izvēlējās neko neteikt. Viņš nokavēja iespēju tikt cauri sveikā.

    Es ceru, ka tiesa būs ātra un taisnīga.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu