Zatleram sarunu pabeigšanai ar "Vienotību" vajag divas dienas • IR.lv

Zatleram sarunu pabeigšanai ar “Vienotību” vajag divas dienas

94
Zatlera Reformu partijas pārstāvji tiekas ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Foto: Raitis Plauks, F64

Saskaņas centrs: Mēs tuvināsim Latviju Krievijas tirgum 

Pirms Zatlera reformu partijai (ZRP) un “Vienotībai” turpināt sarunas par trešo koalīcijas partneri, vēl būs nepieciešamas divas dienas, lai ZRP pabeigtu sarunas ar “Vienotību” par valdības rīcības plānu, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja ZRP līderis Valdis Zatlers.

Viņš norādīja, ka ar Bērziņu netika pārrunāti Ministru prezidenta amata iespējamie kandidāti, taču ZRP premjera kandidātam Edmundam Sprūdžam bija konstruktīva diskusija ar prezidentu par ekonomiku, kas Bērziņam esot ļāvis saprast, kādi ir Sprūdža mērķi, motīvi un kapacitāte, vēsta LETA.

Zatlers arī teica, ka pat partijas iekšienē nav notikušas diskusijas par viņa iespējamo kandidēšanu uz Saeimas priekšsēdētāja amatu un ZRP biedres Sandras Sondores-Kukules kandidēšana uz tieslietu ministres amatu.

Viņš arī uzsvēra, ka šī ir jauna koalīcijas veidošanas forma, kurā atšķirībā no citām reizēm primāri notiek darbs pie rīcības plāna cementēšanas, nevis amatpersonu izvēlēšanās.

Tikšanās laikā Bērziņš norādījis, ka koalīcijai ir jābūt pēc iespējas plašākai, jo, lai gan Latvija ir it kā izgājusi no krīzes, pasaulē var sekot otrais krīzes vilnis. Plašas koalīcijas mērķis ir stabilas valdības izveidošana, norādīja ZRP līderis.

Prezidents koalīcijas veidošanas procesā neiesaistīsies

Valsts prezidents neiejauksies koalīcijas veidošanas procesā, atstājot vienošanos par tās aprisēm ievēlēto politiķu ziņā. Tikai tad, ja kādu iemeslu dēļ tas nebūs iespējams, prezidents iesaistīsies ar konkrētu principu vai ierosinājumu sniegšanu, trešdien pēc tikšanās ar prezidentu pastāstīja “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa, vēsta BNS.

“Prezidents respektē, ka vēlētājs ir izdarījis savu izvēli,” teica Āboltiņa un norādīja, ka šī pozīcija sakrīt arī ar “Vienotības” redzējumu. Viņa piebilda, ka pašlaik signālu par politisko spēku grūtībām koalīcijas izveides procesā neesot.

Premjers Valdis Dombrovskis sacīja, ka “Vienotības” pārstāvji ar prezidentu sīki pārrunājuši jautājumus, ar kuriem “Vienotība” un ZRP aizvadītajās divās dienās strādājušas ekspertu darba grupās – gan finanšu un ekonomikas, gan tiesisko lietu un aizsardzības, gan sociālo jautājumu un izglītības blokā. Īpaša uzmanība veltīta valsts ekonomikas atlabšanas plānam un jautājumiem, kas vērsti uz stabilu attīstību, ražošanu, investīciju piesaisti. Pārrunāti arī sociālie jautājumi un izglītības kvalitāte, sasaitot to ar darba tirgus pieprasījumu.

Dombrovskis klāstīja, ka “Vienotība” sagaidīs Valsts prezidenta rezumējumu par sarunām ar partijām un tad pēc nelielām korekcijām “Vienotības” un ZRP ekspertu grupās izrunātās programmatiskās iestrādes piektdien nosūtīs arī “Saskaņas centram” un Nacionālajai apvienībai.

Sarunas par tālāko koalīcijas modeli turpināsies pirmdien partiju savstarpējās sarunās.

SC prezidentam min sevi kā valdības partneri

“Saskaņas centrs” (SC) Valsts prezidentam Andrim Bērziņam kā labāko iespējamo koalīcijas modeli minējis SC, “Vienotības” un Zatlera Reformu partijas (ZRP) sadarbību, vienlaikus gan atzīstot, ka viņiem nav pārliecības, ka šādu kombināciju izdosies izveidot. To trešdien pēc tikšanās ar prezidentu pavēstīja SC līderis Nils Ušakovs, vēsta BNS. 

“Mēs esam teikuši prezidenta kungam, ka uzskatām, ka patlaban vienīgais variants, kā var izveidot rīcībspējīgu koalīciju, kas varēs nostrādāt trīs gadus, veicot nepieciešamās reformas un cīnoties ar ekonomiskās krīzes sekām, ir koalīcija, kurā ir Saskaņas centrs, Zatlera Reformu partija un “Vienotība”,” norādīja Ušakovs. 

Abi SC pārstāvji Ušakovs un Jānis Urbanovičs prezidentam izklāstījuši apvienības programmatiskās nostādnes un savu redzējumu par līdzšinējo sarunu gaitu ar pārējām partijām, kā arī pauduši gatavību tikt nominētiem par premjeriem. Prezidenta viedokli un izteikumus SC pārstāvji nekomentēja, uzsverot, ka par savu viedokli Bērziņš izteiksies pats. 

Runājot par SC iespējām ieņemt kādus amatus valdībā, Ušakovs sacīja, ka viņi abi ar Urbanoviču prezidentam pauduši gatavību tikt nominētiem premjera amatam. Savukārt attiecībā uz SC potenciālu ieņemt kādus ministru amatus Urbanovičs teica, ka uz katru ministra posteni partijai esot “kandidātu kandidāti”, ko virzīt darbam valdībā. 

Uz jautājumu par atsevišķu ZRP un “Vienotības” pārstāvju neformālās sarunās izteiktajām pārdomām, ka līdz ar SC iesaisti koalīcijā triju līdz piecu gadu termiņā Latvija strauji tuvinātos Krievijai, Ušakovs atbildēja, ka tas neapšaubāmi notikšot uzņēmējdarbības, tūrisma un tranzīta jomā. “Mēs tuvināsim Latviju Krievijas tirgum, lai mūsu uzņēmēji un ražotāji varētu pārdot Krievijas tirgū savu produkciju, mēs tuvināsim Latviju Krievijas tūristiem, lai viņi brauktu un te tērētu naudu, mēs tuvināsim Latviju Krievijas tranzīta kompānijām, kas varētu strādāt Latvijas ostās,” klāstīja Ušakovs. “Protams, būs lieli riski, kad mēs nezināsim, ko darīt ar to naudu, ko mēs tādējādi varēsim nopelnīt,” teica Ušakovs. 

Viņš uzsvēra, ka vienlaikus tiks stiprināta Latvijas dalība Eiropas Savienībā un NATO. Nekādu politisku risku līdz ar Latvijas un Krievijas ciešāku sadarbību ekonomikas jomā nebūtu. Urbanovičs arī atzina, ka Krievija uz Latviju neizdarīšot nekādu spiedienu un ieteikumus un “šāda palīdzēšana arī nav vajadzīga”. Viņš arī norādīja, ka pārāk liela vērība veltīta SC potenciālajam kursam Krievijas virzienā, jo partijai esot sadarbība ar teju visu Eiropas valstu sociāldemokrātiskajām partijām. “Kāpēc jūs nerunājiet par to?” vaicāja politiķis. 

Tikmēr viedokļu šķelšanās notikusi SC valdē, kuras pārstāvis un Eiroparlamenta deputāts Alfrēds Rubiks Krievijas ziņu aģentūrai “Regnum” teicis – SC valde Ušakovam nav devusi nekādas pilnvaras ne vest pārrunas par okupācijas jautājumu, ne par “okupācijas atzīšanu”. Kā rakstīts, Ušakovs pirms vēlēšanām diplomātu vakariņās atzina, ka Latvija bijusi okupēta. 

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien sācis konsultācijas ar politiskajiem spēkiem par koalīcijas veidošanas gaitu. Trešdien prezidents tiekas ar SC, ZRP un “Vienotības”, bet ceturtdien ‒ ar Nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības vadību. 

Prezidentam būs jānosauc premjera amata kandidāts.

Komentāri (94)

dace_ampermane 28.09.2011. 16.55

Saskaņas centrs: Mēs tuvināsim Latviju Krievijas tirgum nu TĀdĒĻ tieši ir no viņiem jābēg ka no spitālīgiem. Krievu tirgus ar bandītu likumiem ar šaušanu uz ielām utt. Atslēdznieks jau atvēra viņiem vārtus. Vēl pa maz viņu šeit.

+26
-2
Atbildēt

1

    trewe2 > dace_ampermane 28.09.2011. 20.52

    SC runas par tuvināšanu ir tikai retorika. Ne jau viņi vienīgie būs valdībā :) Līdz ar to, viņi tuvināt varēs par tik, par cik tam piekritīs pārējie koalīcijā. Šoreiz būs ļoti interesanti, kas būs rakstīts jaunās valdības deklarācijā.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

austrisv 28.09.2011. 17.07

“klāstīja Ušakovs. “Protams, būs lieli riski, kad mēs nezināsim, ko darīt ar to naudu, ko mēs tādējādi varēsim nopelnīt,” teica Ušakovs. ”

“sitais visu raksturo, kas īsti ir Ušakovs!
Šo frāzi noteikti viņš domā par sevi un Urbanoviču! Izskatās, ka būs jauni oligarhi, ja jau tādi viņi vēl nav!

+14
0
Atbildēt

2

    Sanšains > austrisv 28.09.2011. 21.04

    Protams, būs lieli riski, kad mēs nezināsim, ko darīt ar to naudu, ko mēs tādējādi varēsim nopelnīt,” teica Ušakovs.
    ============================================
    Man gan tas izklausās pēc Ušakova ironijas vai joka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > austrisv 28.09.2011. 17.40

    -> Bet

    man ar bija doma šo teikumu nokomentēt, bet citādā rakursā:
    nu nav jau Ušakovs tik intelekta apdalīts, lai žurnālistu klātbūtnē iefantazētos par to, kā viņš pats to tērēs. tā varētu Kristovskis izpildīties.
    tā ir klasiska manipulācija ar klausītāja/lasītāja viedokli. viņš kā žurnālists to labi apguvis. zemtekstā mietpilsonim jāsaklausa “Mēs, SC sapelnīsim tādus miljardus, ka būs vien par mums atkal jāvēl, lai labējie šo bagātību atkal nenozog.”

    tas ir slīpēts gājiens un tomēr primitīva manipulācija pēc būtības.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

disassociative 28.09.2011. 15.38

Interesanti ir pavērot cilvēku ķermeņa valodu, kad viņi runā kameru priekšā. Cilvēks kaut ko apgalvo, sola, bet ķermeņa poza savilkta, rokas kabatās. Vai arī sakrustotas kājas, piemēram. Tā var samērā ātri atšifrēt, kurš runā patiesību, kurš ne. Piemēram, Urbanovičs saka, ka nekādu norāžu no Krievijas nebūs un tās netiks ņemtas vērā, bet roka kabatā.

+13
-1
Atbildēt

1

    liene.dz > disassociative 28.09.2011. 16.52

    Gribu vaicāt Tev kā ekspertam šajos jautājumos – reiz laika ziņās redzēju, kā diktors, solot nākamajā dienā lietu, ar vienu roku pakasīja pēcpusi, bet ar otru pieskārās pierei. Saki, lūdzu, ko šis žests nozīmēja un vai diktors tobrīd meloja?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu