Tiesa arestējusi Sormulim piederošās Šveices firmas akcijas • IR.lv

Tiesa arestējusi Sormulim piederošās Šveices firmas akcijas

30
Advokāts Jānis Rozenbergs (no kreisās) un apsūdzētais Ansis Sormulis piedalās tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Tā tiesa nodrošinājusi mantas konfiskācijas izpildi notiesājoša galīgā sprieduma gadījumā

Izskatot tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, Rīgas apgabaltiesa nolēmusi uzlikt arestu apsūdzētajam Ventspils tranzītbiznesa menedžerim Ansim Sormulim piederošajām Šveices kompānijas “Ost Services AG” akcijām, ziņo LETA.

Ar 19.septembra lēmumu tiesa arestējusi 45 Sormulim piederošas “Ost Services AG” akcijas, kas veido 45% no kopējā kompānijas akciju skaita. Katras akcijas vērtība ir 1000 Šveices franku (576 lati). Tiesa lēmusi uzlikt arestu gan minētajām 45 Sormulim piederošajām “Ost Services AG” akcijām, gan arī visiem materiālajiem labumiem, kas Sormulim pienākas un pienāksies no šo akciju piederības. Tas darīts, lai nodrošinātu mantas konfiskācijas izpildi notiesājoša galīgā sprieduma gadījumā. 

Vienlaikus Rīgas apgabaltiesa arī aizliegusi Sormulim rīkoties ar minētajām akcijām, tai skaitā līdz pat tiesas galīgajam nolēmumam viņam ir liegts izmantot balsstiesības kompānijas akcionāru sapulcēs. Minētais tiesas lēmums ir pārsūdzams vienīgi kopā ar galīgo nolēmumu tā dēvētajā Lemberga krimināllietā. 

Kā ziņots, kādā no septembra sākumā notikušajām tiesas sēdēm procesa dalībnieki izteicās par Šveices advokāta Rudolfa Meroni pirms vairākiem mēnešiem Rīgas apgabaltiesā iesniegto lūgumu izskaidrot, vai viņš, būdams dažādu kriminālprocesā arestēto aktīvu pārvaldītājs, drīkst izmantot šo aktīvu īpašnieku balsstiesības. Runājot par Šveices kompāniju “Ost Services AG”, kurā kopumā 53% akciju pieder Sormulim, advokāts Jānis Rozenbergs teica, ka Meroni neviens nav piešķīris tiesības balsot arī kā šo akciju īpašniekam, turklāt, pat ja šādas tiesības Latvijā viņam būtu piešķirtas, Šveices normatīvie akti nepieļautu iespēju tās izmantot. Līdz ar to Rozenbergs uzskata, ka Sormulis šajā gadījumā pats drīkst izmantot savas kā akcionāra tiesības balsot. 

Uzņēmumam “Ost Services AG” pieder 33,04% SIA “Ventrans Rīga” kapitāldaļu, liecina “firmas.lv” informācija. “Ventrans Rīga” ir līdzīpašniece SIA “Ventspils ekspedīcija” (11,50%), kā arī AS “Latvijas naftas tranzīts” (11,47%), kurai savukārt pieder 39,11% AS “Ventspils nafta” koncernā. 

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. 

Līdzās Ventspils mēram šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības. 

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Komentāri (30)

ivetao2007 17.10.2011. 23.07

Latvieši tādas lietas apķīlā un noziedzniekus apcietina. Arestešana nāk no krievu valodas, kura asavukārt to aizņemusies vēl kaut kur citur. Kā parasti.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 27.09.2011. 21.32

ir tads tuksnesa zverins..sermulis..bet sormulis nebija dzirdets.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu