Jaunos Stradiņus sola 2014.gada beigās • IR.lv

Jaunos Stradiņus sola 2014.gada beigās

29
Stradiņu slimnīcas makets. Publicitātes foto

Kopējās izmaksas – aptuveni 100 miljoni latu

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecība sāksies nākamā gada vidū, un to plāno nodot ekspluatācijā 2014.gada beigās, aģentūru BNS informēja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

Kopējās projekta izmaksas varētu būt ap 90-100 miljoniem latu.

“Plānojam, ka jaunā korpusa celtniecība varētu sākties 2012.gada vasarā. Celtniecības laiks ir aptuveni divi gadi, ēkas iekārtošanai – apmēram gads. Ēka jānodod ekspluatācijā 2014.gada 31.decembrī. Jāuzsver, ka, neskatoties uz būvniecības norisi, slimnīca ik dienu turpinās sniegt medicīnisko palīdzību Latvijas iedzīvotājiem,” otrdien jaunā korpusa skiču prezentācijā norādīja Stradiņa slimnīcas Attīstības biroja vadītājs Aldis Rozenbergs.

Viņš atgādināja, ka jau 2004.gadā Somijas Veselības aprūpes aprīkojuma pētniecības institūta “Sotera” eksperti, vērtējot slimnīcas ēku tehnisko stāvokli un loģistiku, secinājuši, ka Stradiņa slimnīcas ēkas ir ļoti sliktā vai vidēji sliktā tehniskā stāvoklī ar vidējo atzīmi 1,89 (piecu atzīmju skalā).

“Patlaban esam spēruši lielu soli uz priekšu. Lai arī krīzes laikā pārtraukti, pārsūdzēti, apstrīdēti vairāki attīstības projekta iepirkumi, šogad esam pabeiguši demontāžas un inženiertehnisko tīklu pārvietošanas darbus un atbrīvots būvlaukums jaunās slimnīcas korpusam. Metu konkursa uzvarētāji līdz gada beigām izstrādās A jeb 1.korpusa skiču projektu. Paralēli patlaban tiek strādāts pie konkursa par pretendentu atlasi korpusa tehniskajam projektam un celtniecībai,” informējis Rozenbergs.

Stradiņa slimnīcas vadība otrdien kopā ar arhitektiem sniedza ieskatu par Stradiņa slimnīcas attīstības projekta gaitu, plānotajiem darbiem tuvākajā nākotnē, kā arī prezentēja 3D vizualizāciju jaunajai ēkai.

Stradiņa slimnīcas Stratēģijas padomes vadītājs Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis uzsvēris, ka jaunās slimnīcas ēkas ideja pastāv jau septiņus gadus. “Šo gadu laikā plānotā ēka jeb tā sauktā čūska ir mainījusi savas aprises, ņemot vērā mūsdienīgus un inovatīvus funkcionālos risinājumus, kā arī pielāgojoties finanšu ierobežojumiem. Ēku apmērs ir samazinājies, vairs nav astoņu stāvu, bet tikai pieci. Tomēr gribu uzsvērt, ka tā joprojām ir nacionālas nozīmes būve, kas nepieciešama mūsu iedzīvotājiem,” pastāstījis Ērglis.

Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skici izstrādā starptautiska arhitektu komanda – arhitektu biroju “Nams” (Latvija), “JKMM” (Somija) un “Oliver” (Izraēla) pārstāvji. Pašlaik tapis skices uzmetums, kas jāpabeidz līdz gada beigām.

Arhitektu biroja “Nams” pārstāvis Māris Malahovskis paskaidrojis, ka jaunās ēkas projektā likts uzsvars uz ambulatoro palīdzību. Ēkas piecus blokus savienos “galvenā iela”, ieejas būs gan no Ventspils ielas puses, gan Atpūtas ielas puses. Kopējā jaunās ēkas platība būs 60 000 kvadrātmetru. Jaunā ēka ar pazemes tuneļiem tiks savienota ar slimnīcas vecajiem korpusiem. Starptautiskā arhitektu komanda nākusi klajā ar priekšlikumu veidot “ārstējošos dārzus” – apzaļumotas, gaišas telpas, kas izvietotas slimnīcas iekštelpās, lai veicinātu pacientu atveseļošanos.

Jaunās ēkas pagrabstāvā atradīsies neatliekamās medicīnas centrs, operāciju zāles, sterilizācija, daļēji arī radioloģija, personāla ģērbtuves, 1.stāvā – ambulatoro pakalpojumu centrs, radioloģiskie izmeklējumi un laboratorijas, hemodialīze, dzemdniecība un ginekoloģija. Šajā stāvā atradīsies arī kafejnīca, konferenču zāles un citas publiskās telpas. Ēkas 2.stāvā tiks izvietotas intensīvās terapijas palātas, terapeitiskās nodaļas, endoskopiju nodaļa, dienas stacionāri, 3. un 4.stāvā atradīsies nodaļas ar vienvietīgām un divvietīgām pacientu palātām, ārstu un māsu posteņiem.

Plānots, ka uz ēkas jumta tiks izbūvēts helikoptera nosēšanās laukums un jaunā ēka būtiski uzlabos slimnīcas procesu loģistiku.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas būve, kas kopumā sastāvēs no pieciem savstarpēji saistītiem blokiem ar kopējo platību 60 000 kvadrātmetru, varētu izmaksāt 90-100 miljonus latu. Patlaban no Eiropas Savienības līdzekļiem piesaistīti 20 miljoni latu, par kuriem paredzēta tehniskā projekta un skiču izstrāde, kā arī pagrabstāva izbūve.

Projekta pirmajai kārtai kopumā pieejami aptuveni 50 miljoni latu, par kuriem līdz 2014.gada 31.decembrim paredzēts uzcelt divus no pieciem ēkas blokiem 36 000 kvadrātmetru platībā. Paredzēts, ka, pabeidzot projektu, piecos blokos būs izvietotas visas veselības aprūpes un ar to saistītās nodaļas, izņemot kardioloģiju. Slimnīcas attīstības projekta finansēšanai ņemts arī valsts galvotais aizdevums 46,4 miljonu latu apmērā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu