Pēc Kremļa kritizēšanas atkāpjas Krievijas finanšu ministrs • IR.lv

Pēc Kremļa kritizēšanas atkāpjas Krievijas finanšu ministrs

24
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un finanšu ministrs Aleksejs Kudrins. Foto: AFP/LETA

Mediji: Ministra atkāpšanās ir milzīgs trieciens

Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins pirmdien demisionējis saistībā ar Kremļa ekonomikas politikas kritizēšanu, vēsta LETA/AFP.

“Krievijas Federācijas prezidents parakstīja dekrētu attiecībā uz finanšu ministra atkāpšanos,” ziņu aģentūrām apliecināja Kremļa pārstāve Natālija Timakova.

Izskanējušo informācija apliecinājis arī pats Kudrins, kurš Krievijas finanšu ministra amatā atradās kopš 2000.gada. Kudrins bija arī premjerministra vietnieks.

Kudrins svētdien izteicās, ka nepaliks savā amatā, ja pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs nākamgad kļūs par premjerministru Vladimira Putina prezidentūrā.

“Es sevi neredzu jaunajā valdībā. Nav tikai tas, ka man neviens neko nav piedāvājis. Es domāju, ka manas uzskatu atšķirības neļaus man palikt šajā valdībā,” sacīja Kudrins.

Ministrs arī izteicās, ka viņš “bez jebkādiem nosacījumiem atsakās” strādāt pašreizējā prezidenta vadītā valdībā, jo viņam ir “virkne nevienprātību ar Medvedevu par ekonomisko politiku”.

Kudrins piezīmēja, ka šīs nevienprātības ir saistītas ar militārā budžeta milzīgu palielināšanu visās jomās, sākot no bruņojuma līdz militārpersonu pensijām.

“Tas radīs papildu riskus budžetam un ekonomikai. Tas nozīmēs, ka mēs nespēsim samazināt deficītu,” sacīja Kudrins. Būtiska militārā budžeta palielināšana pastiprinās Krievijas atkarību no naftas eksporta, taču jēlnaftas cenu krituma gadījumā Krievijas ekonomikai rastos problēmas. “Šī atkarība tiks uzturēta, kas ir riskanti mūsu ekonomikai,” norādīja Kudrins.

Kā jau ziņots, sestdien Maskavā notiekošajā valdošās partijas “Vienotā Krievija” kongresā līdzšinējais prezidents Medvedevs lūdzis premjeru un eksprezidentu Putinu no jauna kandidēt uz prezidenta amatu nākamgad paredzētajās vēlēšanās.

Kudrins ir augstākā ranga Krievijas administrācijas pārstāvis, kas izteicis neapmierinātību par šādu Putina un Medvedeva samainīšanos ar amatiem.

Neapmierinātību par ierosinājumu samainīt vietām Medvedevu un Putinu paudis arī Krievijas prezidenta ekonomisko jautājumu padomnieks Arkādijs Dvorkovičs, kurš tviterī ierakstījis, ka “tas nav nekāds iemesls priekiem” un ka šīs ziņas ir “īstais brīdis, lai pārslēgtu uz kādu sporta kanālu”.

Medvedevs pirmdien lika Kudrinam līdz dienas beigām pieņemt lēmumu par savu turpmāko darbu valdībā. “Ja jūs nepiekrītat prezidenta politikai, ko ievieš valdība, tad jums ir viena iespēja – atkāpties,” Medvedevs sacījis Kudrinam. “Jums ātri jāpieņem lēmums par [turpmāko] rīcību un šodien jāsniedz man atbilde.”

Analītiķi uzskata, ka Kudrins pēc decembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām bija cerējis kļūt par premjerministru. Pēdējos mēnešos viņš aizvien atklātāk paudis neapmierinātību ar valsts attīstības kursu valdošā tandēma vadībā.

“Vienotās Krievijas” sanāksmē februārī ministrs izteicās, ka tikai “brīvas un godīgas” vēlēšanas sniegtu mandātu veikt reformas, kas ekonomikai tik steidzami nepieciešamas. Viņš arī uzsvēra, ka Krievija pašreiz atrodas “vēsturiskās krustcelēs”, kurās jāpieņem lēmums, vai saglabāt atkarību no ogļūdeņražiem vai arī veikt vērienīgas ekonomikas reformas.

Mediji: Ministra atkāpšanās ir milzīgs trieciens

Krievijas finanšu ministra Alekseja Kudrina atkāpšanās no amata ir milzīgs trieciens Krievijas ekonomikai nozīmīgā laikā, otrdien vēsta krievu prese. Laikraksti otrdien norāda, ka tieši Kudrins ir tas, kuram Putinam vajadzētu pateikties par apjomīgā ārējā parāda dzēšanu, kas tika iegūts haotiskajos 90.gados, un valsts ekonomikas glābšanu 2008.gada krīzē, izmantojot rezerves līdzekļus, kas uzkrājušies no naftas ienākumiem.

“Visprofesionālākais ministrs Krievijas valdībā, kura panākumi tika atzīti starptautiskā līmenī, ir atkāpies,” raksta “Vedomosti”.

“Kudrina atkāpšanās no amata būs milzīgs trieciens Krievijas ekonomikai – eksperti jau tagad prognozē jaunu kapitāla aizplūšanas vilni, rubļa vērtības kritumu un inflācijas kāpumu,” vēsta laikraksts. “Ir grūti iedomāties, kam vēl piemīt šāda īpašības – ekonomisko procesu izprašana, lojalitāte saviem principiem un uzticēšanās attiecības ar Putinu.”

Tikmēr vadošais žurnālists Konstantīns Egerts komentārā radiostacijai “Kommersant FM” sacīja, ka “pareizi vai nepareizi, bet tagad jau bijušais finanšu ministrs Kudrins, iespējams, bija galvenais garants ārvalstu kompānijām investēt Krievijā”.

“Viņš bija kā tulks starp Krievijas varasiestāžu valodu un vispārēji saprotamo globālā kapitālisma valodu,” uzskata Egerts.

Savukārt laikraksts “Moskovskij Komsomoļec” paudis pārsteigumu, taču norādījis, ka jau iepriekš klīdušas runas par Medvedeva dzēlīgo uzvedību.

“Viņa vadības stilu raksturo barga attieksme pret jebkāda ranga padotajiem, un viņš vienmēr skaidri norāda, ka nevienam nav tiesības ar viņu strīdēties,” teikts laikrakstā.

 

 

Komentāri (24)

mary75 27.09.2011. 07.58

Kudrins ir gandrīz vienīgais sakarīgais un kaut cik godprātīgs cilvēks Krievijas valdībā, kuram piemīt arī zināma pašcieņa.
Tiesā viņš licināja par labu Hodarkovskim, un pat to viņam piedeva viņa profesionalitātes dēļ.
Viņam bija apsolīts premjera amats, bet, iedots Medvedevam, par to, ka viņš nosaucis Putinu kā nākamo premjeru, kaut arī, visi saprot, ka premjers viņš būs absolūti nekāds.
Kudrins necieš marioneti Medvedevu un gandrīz vai to neslēpj, kad viņš uzzināja, ka Medvedevs būs premjers, viņš izteicās, ka šā cilvēka vadībā nekad nestrādās.
Tad, kad Medvedevs lika viņam aiziet, viņš atbildēja, ka vspirms viņam jāaprunājas ar Putinu, tā demonstratīvi parādot savu nicinājumu Medvedevam.
Un Putins, bez sevišķa prieka, bet, tomēr, nostājies Medv3edeva pusē, kaut arī, daži domā, ka viņš vēl atgriezīsies.

+5
0
Atbildēt

0

piziks 27.09.2011. 09.50

Dobeles tankistu pilsētiņā, kur Kudrins uzauga, laikam šim būs kāds Latvijas dumpinieku vīruss no aborigēniem pielipis… :) Arī Kudrina pērnās jubilejas bildēs izskatījās, ka pie sava galda Medvedevu pacietis kā Putina bagāžu. No kaut cik droša attāluma uz Krieviju skatīties interesanti, — vislabāk var redzēt, ko un kā nevajag darīt. Ja mūsējiem vēl pietiktu prāta rīkoties gudrāk…

+1
0
Atbildēt

3

    dace_ampermane > piziks 27.09.2011. 10.39

    OT Ja mūsējiem vēl pietiktu prāta rīkoties gudrāk…

    Nē, pilnīgi nopietni, mūsējiem nepietiks prāta rīkoties gudrāk. 20 gadus latviešu laupītāji plēsās pa domi un pilnīgi sakarīgi, ka cilvēkiem viss tas piegriezās un, lūk rezultāts- krievu dome Rīgā [nedomāju,ka tā daudz labāka] un uz ļļļjoti ilgiem laikiem! Politiķi parasti ir negodīgi cilvēki un…. vai tik Valdis nav viens no tiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 27.09.2011. 11.28

    No mātes jau arī kaut kas labs var pielipt, Edgar. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aiva_kokorisa > piziks 27.09.2011. 11.11

    Tas nesaucas dumpinieku vīruss no aborigēniem, bet māte – latviete.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

LAURIS 27.09.2011. 08.43

“Viņš uzskata, ka Krievijas izšķiršanās ir – saglabāt atkarību no ogļūdeņražiem vai arī veikt vērienīgas ekonomikas reformas”

kur tad te kritizēšana? To jau sen kremlis atzīst, ne velti visādi Skolkovo tiek būvēti un visu laiku malts par inovācijām un modernizāciju.

0
0
Atbildēt

1

    ltvpanorama > LAURIS 27.09.2011. 09.37

    Skolkovo itr viens vienīgs ” raspil babla” ..tāpat kā Soču olimpiāde u.c. dižprojekti..krievija apēdīs pati sevi..nebūs ilgi jāgaida..procesu varētu paātrināt stabilizācija Tuvos austrumos un ziemeļāfrikā pēc revolūcijām un ja tas notiks, tad naftas cenas tiešām samazinātos..turklāt arī eiropas finanšu krīze ar nevairotu naftas un gāzes patēriņu..tā kā Krievijas sēdēšana uz ogļūdeņražu adatas var beigties pavisam bēdīgi..pat ātrāk kā paies Putina jaunais termiņš

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu