"Staburadzes" vafeļu defekts pārvērsts par efektu • IR.lv

“Staburadzes” vafeļu defekts pārvērsts par efektu

20
jauno vafeļu paciņu rotā dāņu profesora tēls. Foto: Lita Krone, LETA

Latvijā ražoto vafeļu kritizētāja dāņu profesora tēls rotās vafeļu paciņas 

“Staburadzes” vafeļu skandāla iznākumā šķietamo defektu izdevies pārvērst par efektu, otrdien pēc jaunu vafeļu bez transtauksābēm prezentācijas biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija).

“Šajā gadījumā defekts pārvērsts par efektu, jo veids, kā rasts risinājums, laižot pārdošanā vafeles bez transtauksābēm, uzņēmumam nozīmēs lielāku tirgus daļu kvalitātes dēļ, kā arī izdosies pārsteigt konkurentus,” sacīja ministrs, raksta “Nozare.lv”.

Otrdien “Staburadze” prezentēja jaunu vafeļu līniju – vafeles “Selga” ar jogurta garšu, kurās netiek izmantotas transtaukskābes. Kopš septembra ražotajās vafelēs transtaukskābju vafelēs vairs nav, savukārt produkta gatavošanā tiek izmantoti tikai augu tauki, ko piegādā “Staburadzes” sadarbības partneris Zviedrijā.

Šogad 18.jūnijā dāņu profesors Stēns Stenders nāca klajā ar paziņojumu, ka “Laimas” ražotās vafeles “Selga” esot kaitīgas cilvēka veselībai, jo tajās transtaukskābju saturs pārsniedz 44%. Vēlāk izrādījās, ka laboratorija, kas veica pētījumus, bija kļūdījusies un minētais transtaukskābju daudzums vafelēs ir tikai 9%. Uz Stendera apgalvojumu asi reaģēja “NP Foods”, kas ar iesniegumu par negodīgas konkurences darbībām vērsās Konkurences padomē un Drošības policijā, lūdzot ierosināt krimināllietu par neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kas grauj Latvijas ekonomiku.

Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas vadītājs Didzis Šmits izteicās, ka profesors par Latvijas pārtikas uzņēmumu nomelnošanu jāizraida no valsts.

 

Komentāri (20)

Laumiņa 20.09.2011. 13.48

Un tomēr. Ja nebūtu dāņu profesora aktivitāšu, lai kā tās sauktu vietējie tirliņi, mēs joprojām leksētu iekšā indīgu produkciju. Starp citu, tās pašas taukskābes ir arī selgas cepumos.

+15
-2
Atbildēt

0

Kinskis 20.09.2011. 13.38

Žetons Staburadzes mārketinga brigādei.
Varbūt ka iesākums jaunam Zaļās karotītes paveidam. Šaja virzienā noteikti ir plašs darba lauks.

+8
0
Atbildēt

0

presence06 20.09.2011. 14.23

Ja tādu pat pretīmnākšanu Laima izrādītu vietējajiem celiakijas slimniekiem, ražojot kaut tikai 1 (!) šokolādi bez glutēna. Nu bet jā, mūsu bērni nav dāņu profesori, kurus rāda TV…

+4
0
Atbildēt

2

    Nepārzinu šokolādes ražošanas nianses. Kāds zina ko glutēns dara šokolādē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jolanta Kalneniece > presence06 20.09.2011. 22.21

    Glutēns ir atrodams miltu izstrādājumos. Un lai 100% droši varētu apgalvot, ka produkts ir bez glutēna, šis produkts ir jāražo tādā ražotnē un uz tādām līnijām, kurām nav ne mazāko iespēju saskarties ar šiem miltu izstrādājumiem. Tā kā Laimā tomēr tiek ražoti arī produkti, piemēram, ar vafeļu gabaliņiem, tad tīri teorētiski ir iespējams, ka kāds neliels vafeļu gabaliņš ir nonācis saskarsmē ar šokolādi – līdz ar to rakstīt uz iepakojuma, ka tas ir bez glutēna un ir ieteicams celiakijas slimniekiem, būtu gluži vienkārši pretrunā ar labas ražotprasmes un korekta marķējuma noteikumiem, kā arī bezatbildīgi. Tāpēc uz visiem šiem produktiem ir brīdinājums – var saturēt kviešu lipekļa daļiņas. Lai gan, protams, neviens speciāli glutēnu produktiem nepievieno un 99,…% gadījumu šokolādē bez piedevām tur tas arī nav atrodams. Tāpat kā tas nav atrodams karamelēs un zefīrā (izņemot tajā, kam apkārt vafeļu skaidiņas – tur, protams, glutēns ir viennozīmīgi)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu