“airBaltic” risinājums pārceļas pēc vēlēšanām • IR.lv

“airBaltic” risinājums pārceļas pēc vēlēšanām

22
"airBaltic" lidmašīna. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Sanita Jemberga

“Prudentia”: kamēr no “airBaltic” nav saņemts cits reisu kavēšanas skaidrojums, tas vērtējams kā viena cilvēka griba

Valdība otrdien uzdeva piesaistītajam finanšu konsultantam un otram lidsabiedrības “airBaltic” akcionāram “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) nedēļas laikā iesniegt prasīto informāciju par BAS un “airBaltic” savstarpējiem norēķiniem un panākt vienošanos par būtiskajiem nosacījumiem, lai valdība varētu lemt par naudas ieguldīšanu uz bankrota robežas esošajā lidsabiedrībā. Tas nozīmē, ka būtiskie lēmumi tiks pieņemti tikai pēc vēlēšanām. Ja vienošanās nebūšot, nākšoties domāt par “citiem risinājumiem”, kurus taktisku apsvērumu dēļ pagaidām neatklāšot.

“Valdība jau nolēma pirms trim nedēļām ieguldīt naudu un ir gatava to darīt pietiekami ātri, bet otram akcionāram ir jāpanākas pretī, lai to izpildītu,” teica satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), kurš vēl no rīta preses konferencē turpināja aizstāvēt viedokli, ka valstij nevajag ieguldīt neko, ļaut to darīt privātajam un samazināt valsts daļu līdz 25,1% esošo 52,6% dēļ.

“Prudentia” un BAS nav vienojušies par valdības izvirzītajiem nosacījumiem – lai gan, pēc “Prudentia” partnera Kārļa Krastiņa vārdiem, “airBaltic” vadītāja Bertolta Flika nomaiņa ir “izlemts jautājums”. Nav vienošanās par pārējām prasībām: bāzes lidostu Rīgā, akcionāra līguma un statūtu izmaiņām. Turklāt esot parādījušies jauni fakti, kas var “ietekmēt darījuma struktūru”. Kā vienu piemēru Krastiņš nosauca gan šonedēļ gaismā nākušās ziņas par neskaidro statusu nepilniem 60 000 lidsabiedrības akciju (valdība apgalvo, ka jau pērn tās bija nolemts dzēst, bet Fliks apgalvo, ka, ieķīlājot tās, ir izdevies piesaistīt jaunu investoru un nesakritību novēršana pamatkapitāla ierakstos bijusi valdības prasība).

Otrs piemērs ir naudas plūsmas starp BAS piederošajiem uzņēmumiem un “airBaltic”. Krastiņš paskaidroja, ka BAS ir vairāk nekā 20 meitas uzņēmumu, kas pastāvīgi pārgrupējas, tiek pārdoti u.tml. Tā kā darījumi ar “airBaltic” pārsniedz vairāk nekā 75% BAS biznesa, esot jānovērtē, par kādām cenām tiek sniegti pakalpojumi, vai tās ir adekvātas tirgus cenām. Jautāts, vai “Prudentia” ir saskatījusi darījumos kaut ko nelikumīgu, Krastiņš sacīja, ka ir nepieciešams laiks dažādu aizdomu pārbaudei, kā piemēru minot, piemēram, veidu, kā notiek norēķini par “airBaltic” biļetēm, tās iegādājoties mājas lapā, naudai tiekot novirzītai caur dažādām tūrisma aģentu un tamlīdzīgām kompānijām, kas reģistrētas Vācijā un kam ir saistība ar BAS. Prasītā informācija tiekot sniegta ierobežotā apjomā.

Lielākā “airbaltic” kreditora – “Latvijas krājbankas”, valdes locekļi uz valdības sēdi ieradās ar paziņojumu, ka banka uzņēmumu vēl vairāk kreditēt nevar un ir vajadzīgs īstermiņa aizdevums līdz brīdim, kamēr tiek pieņemts lēmums par pamatkapitāla palielināšanu. Augulis presei teica, ka arī šādā gadījumā otram akcionāram ir jāizpilda valdības izvirzītie noteikumi.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) sacīja, ka, neraugoties uz valdības lēmumu jau pirms trim nedēļām konceptuāli piedalīties pamatkapitāla palielināšanā, sarunu progress ar BAS esot vērtējams kā nepietiekams. Ja līdz 20.septembrim prasītā informācija netikšot sniegta, būšot jādomā par citiem risinājumiem, kas sarunu taktikas dēļ netikšot konkretizēti.

Otrdiena arī nenesa lielāku skaidrību par to, kāpēc šonedēļ lidsabiedrība bez brīdinājuma atcēla vairākus reisus, tostarp labi piepildītos maršrutos uz Berlīni un Briseli. “Prudentia” pārstāvis sacīja, ka no lidsabiedrības nav saņemta informācija par tehniskiem vai ekonomiskiem iemesliem, tādēļ tā esot vērtējama kā viena cilvēka griba. Savukārt premjers norādīja, ka tā no Flika puses esot klaji destruktīva rīcība, kas rada tiešus un netiešus zaudējumus uzņēmumam, un par tās motīviem esot jāatbild pašam lidsabiedrības vadītājam. Taču viņš neuzskatot par sagadīšanos to, ka reisu slēgšana parādās kā jaunais temats Aināra Šlesera (ŠRP) priekšvēlēšanu kampaņā.

 

Komentāri (22)

baibucio 13.09.2011. 20.04

ko? tikai tagad paprasīja informāciju par airbaltic un BAS savstarpējiem norēķiniem?
bija ziņa (http://ej.uz/s7nq), ka tas kantoris, no kā airbaltic nomā pilotus, ir nopelnījis miljonus, bet airbaltic ir zaudējumi!? vai vēl vajag paskaidrojumus? Flika paskaidrojums, tad, kad “outsourc”ēja pilotu pakalpojumus, tieši bija – lai samazinātu kompānijas izdevumus, jo redz nodokļi, Kiprā, esot mazāki! un tad vēl kāds politiķis, vot aizmirsu kurš tieši, atbalstīja to, un teica, ka ‘vajag izmantot ES sniegtās priekšrocības’ un bezmazvai iedrošināja citus darīt līdzīgi.

nu kā tas tā var būt, ka Fliks, būtads airbaltic prezidents, nodibina savus uzņēmumus, tad pats paraksta līgumus ar tiem, un tik maksā! skaidrs, ka nekādi izdevīgie tie līgumi nebūs! tas arī nozīmē, ka peļņu nevajadzēs dalīt ar valsti, bet varēs paņemt sev. nav skaidrs, kāpēc atbildīgās valsts personas ir tik iecietīgas un stulbas! @#!!(*&!!
ja tas Fliks tik gudris, lai pats iegulda naudu, jo visu laiku ir bijis pie šprices un lai tad turpina špricēt viens pats!

+9
0
Atbildēt

1

    aldis_grunde > baibucio 13.09.2011. 21.46

    Un kas liek domāt, ka izmantojot pilotus kā ārpakalpojumu, AirBaltic maksā vairāk nekā ja piloti būtu štatā?
    Šobrīd runa ir par AirBaltic nevis BAS dibinātajām firmām.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

Zane Degro 14.09.2011. 01.08

Kas par lietu, vai Kalnmeiera atvaļinājuma laikā Ģen. prokuratūrā neviens nestrādā?

+9
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 13.09.2011. 21.10

Paldies par ziņu, jo tagad pilnīgi skaidrs, ka jāpieņem “nepopulārs lēmums”, kas mums visiem liks samaksāt Flikam.
Paldies Dombrovskim par, kārtējo mīkstmiesības izpausmi, jo biju jau piemirsis, ka V visus maksājumus veic atmuguriski un pēc vēlēšanām. Bet, kas ir ,kas jauns ,ka ZZS (Auguļa personā) un Vienotība (dombrovska personā), šoreiz ir vienojušies vienotā dziesmā-apkāst pensionārus un pārējos un maksāt BAS. Fliks tiešām māk parādīt lauķiem, kas ir kas, bet ceru ,ka viņu tiesās un viņš sēdēs ….. Nolādēts, gandrīz vai likās, ka V ir mācijusies no kļūdām , ne draņķa, kā bija mīkstie tā ir. Par sapuvušo ZZS tāpat viss skaidrs. Ja Fliku arestēs un tiks pārslēgts līgums valstij par labu utt..es apēdīšu cepuri.

+14
-7
Atbildēt

8

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 14.09.2011. 00.37

    Zane , vēl ieteiktu pievērsties skandināvu banku izvērstajam postam, par ko visi nez kāpēc pieklusuši. Tāds pats “veiksmes” stāsts ar līdzīgām sekām, tikai garāk iztiepts laika nogrieznī un tāpēc mazāk uzkrītošs. Un arī tā ir daļa no atbildības ko nes premjerministrs un protams likumdevējs kopā ar savām saistītām institūcijām. Banku peļņa iekš LV visa iztek ārā un pasaki vēl, ka ministru kabinets per to ir jebkad uztraucies! V vienīgā vieta, kur saimniekot ir bijis tieši ministri un kas? Nekas, tukša iztapība. Kalpam kalpa daļa.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > Ligiña Doniña 14.09.2011. 10.48

    > brmbrmm
    “Pašreizējā valdība ir nespējīga airbaltiku valstij izdevīgā veidā izglābt, jo vairākums Saeimā ir tādiem kā ZZS, SC un PLL”

    Cik zinu, tad līdz šim vairākums valdība ir Vienotībai un tieši valdībai ir jāpieņem lēmums.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ligiña Doniña 13.09.2011. 23.47

    …-“šoreiz ir vienojušies vienotā dziesmā-apkāst pensionārus”….
    —————-
    ….Ivar…divas rievas pierē un tās pašas no protektora?…piedod par rupjību, bet Tu izklausies pēc jefiņa!….

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 14.09.2011. 11.06

    brmbrm> un tu dunduk, pasaki kāpēc vilcināties, ja tev šobrīd ir izplildvara rokās un tu kontrolē ministru kabinetu, bet tūlīt tā vis nebūs! Tāpēc, ka būs jāpieņem “nepopulārs lēmums” un neviens pirms vēlēšanām to negrib darīt….,bet principā tā ir cūcība pret vēlētāju un politiska tuvredzība ilgtermiņā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 14.09.2011. 00.07

    …un pasaki gudrā, kas ir lielākais valsts “finanšu rezervju” rezervju turētājs??? Jā ,pareizi- pensionārs. Ja tev jebkad būtu sanācis pastrādāt ar ieņēmumiem, izdevumiem tik lielās masās, tad saprastu kur mūsu čelīši var smelties šādus naudas resursus. Tikai nesmīdini ar visādu bullshitu par ēnu ekonomikas apkarošanu. Apgāz mani ,ja vari. Ja gribi precīzu kalkulāciju atgādāšu! LV nav citu variantu. Lai tev V palielina algu, ja ir par ko tikai negvelz muļķības par V labilitāti un spēju risināt jautājumus. RISINĀT! Pamācīties no rudās lapsas Flika, cik ātri viss patiesībā risinās. Lai “mūsējie” nopērk pautus saimniecības veikalā, jo šie nav jautājumi, kas gaida. Dombrovskis čakarē vēlētājus jau ,cik ilgi ar nespēju vērsties tiesās arī starptautiskās, nespēju formulēt notikumus un adekvāti reaģēt. Flikam ir jābūt cietumā un āmen. Kā? Valsts var visu…..,ja grib! Kur ir procesi? Ja nevar stāvēt pretī, tad ir 2 varianti. Prom no politikas, vai atkal skaidrot konsolidāciju, cerot uz sapratni, bet par pensionāru naudu, jo to vienīgo var reāli “konsolidēt”

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    MattLi_LV > Ligiña Doniña 14.09.2011. 10.53

    Vienotībai ir tikai 1/3 balsu, reāli vairākums jau ir ZZS+SC – 51 no 100

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    MattLi_LV > Ligiña Doniña 14.09.2011. 10.38

    Tu, dunduk, labāk parēķini, kāds būtu efekts, ja airbaltiku nolaistu pa burbuli! Rungainis teic, ka efekts būtu ap 2% IKP, kas sanāk ~250 miljoni!!!
    Pašreizējā valdība ir nespējīga airbaltiku valstij izdevīgā veidā izglābt, jo vairākums Saeimā ir tādiem kā ZZS, SC un PLL, kas tikai vēlētos vairāk no valsts nokāst savējiem par labu. Pēc vēlēšanām skatīsiemies, ja “muļķa tauta” atkal nebūs stingri daudz sabalsojusi par “zaļo un sarkano pensiju partijām” un ja buldozers būs zem 5%, tad varbūt kas arī mainīsies uz labo pusi, un arī pensijām finālā, ekonomikai attīstoties, atliks piķis.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    bebiekste > Ligiña Doniña 14.09.2011. 11.23

    Ja AB glābšanai nepieciešami budžeta grozījumi, tad valdība to nevar izlemt bez Saeimas.

    PS. Saeima var lemt tikai par prezidenta piedāvāto dienaskārtību. Bet prezidentu Fliks atstāja kājniekos Briselē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu