Arhibīskaps: politiķiem jāsāk runāt skaidru valodu • IR.lv

Arhibīskaps: politiķiem jāsāk runāt skaidru valodu

22
Zbigņevs Stankevičs. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Stankevičs cer, ka tauta ievēlēs deputātus ar lielāku atbildības izjūtu

Politiķiem beidzot ir jāsāk runāt skaidru valodu par to, ko viņi īsti domā, kā arī jāatgriežas izejas punktā, nosakot valsts un tautas attīstības mērķus, jāsāk domāt ilgtermiņā, nevis kā līdz šim – jānodarbojas tikai ar “bedrīšu lāpīšanu”.

Tā otrdien intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” uzsvēris Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

“Politiķiem jānosprauž valsts un tautas attīstības mērķi, jāsāk domāt ilgtermiņā, nevis jāskatās tikai līdz degungalam,” viņš teicis.

Partijām ir jāizstrādā ilgtermiņa stratēģija un jāpārstāj laipot, „jāpārstāj slēpt to, kas partiju pārstāvjiem īsti ir aiz ādas”. “Šodien es to pilnīgi skaidri redzu, šī taktika ir visām partijām: tās baidās pateikt par daudz, tās baidās paust savu nostāju būtiskos jautājumos,” norādījis Stankevičs.

Kā piemēru šādai laipošanai, arhibīskaps nosaucis viendzimuma partnerattiecību noregulēšanas jautājumu.

“Partijas baidās paust savu nostāju šajā jautājumā, jo – no vienas puses, vēlas piesaistīt liberālos vēlētājus, no otras puses, arī kristiešus. Kristiešiem viņi saka: mēs neko nemainīsim, mēs to esam ierakstījuši savās programmās, nebaidieties un balsojiet par mums! Otrai pusei viņi saka: jā, mēs ar šo jautājumu nodarbosimies, viss būs kārtībā, vienīgi tagad mēs nevaram par to skaļi runāt. Man jāteic: pārstājiet taču šūpoties kā niedre vējā! Vienreiz parādiet, ka jums ir mugurkauls un ka jums ir kādi reāli uzskati, nevis to, ka jūs tikai skaitāt balsis. Runājiet beidzot skaidru valodu!” aicinājis Stankevičs.

Viņaprāt, “tāda politiķu nostāja liecina, ka tautas labums viņiem patiesībā nerūp. Patiesībā rūp tikai balsu skaits, rūp tikšana pie varas un līdz ar to pie siles, rūp labāko amatu sadalīšana, vadoties nevis pēc kompetences, bet gan pēc “savējo” principa”. “Tas ir nožēlojami,” saka arhibīskaps.

“Saeimas atlaišana bija laba zīme tādā ziņā, ka politiķi dabūja trūkties, saprotot, ka turpmāk joku vairs nebūs un ka tautas muļķošanai vienreiz jābeidzas. Cerams, ka tauta tagad ievēlēs deputātus ar lielāku atbildības sajūtu, tādus, kuri nesolīs neiespējamus zelta kalnus, bet mēģinās izstrādāt ilgtermiņa stratēģiju, noteikt prioritātes un tās realizēt,” piebildis Stankevičs

 

Komentāri (22)

dro 13.09.2011. 09.21

Partijām ir jāizstrādā ilgtermiņa stratēģija un jāpārstāj laipot, „jāpārstāj slēpt to, kas partiju pārstāvjiem īsti ir aiz ādas”. “Šodien es to pilnīgi skaidri redzu, šī taktika ir visām partijām: tās baidās pateikt par daudz, tās baidās paust savu nostāju būtiskos jautājumos,” norādījis Stankevičs.
______________
Partijas sludina pollitkorektumu, bet tikko oponentiem parādās atšķirīgs viedoklis, tiem bez kautrēšānās tiek piekarināta ksenofoba, stagnāta vai rasista birka. Varam lamāt ZZS, bet viņi tomēr parāda konsekvenci – Lembergs Dieva vietā:)

+5
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > dro 13.09.2011. 10.27

    ——
    Dievu labāk likt mierā – un rakstu ‘Lemberga darbību pozitīvi vērtē 83% Ventspils pilsētas iedzīvotāju’ vismaz vienreiz izlasīt. Ja vēl ‘nepielec’, tad arī video iesaku noskatīties!
    http://www.ventasbalss.lv/news/read/8554
    p.s.
    Būsim reāli – atzīsim acīmredzamo? Aiz ZZS un Lemberga ir neliels, bet stabils atbalstītāju pulciņš…..

    0
    -4
    Atbildēt

    0

disassociative 13.09.2011. 08.43

Ja cilvēks ir ilgu laiku melojis, viņš pats notic saviem meliem un vairs neatšķir, kur patiesība. Latvijas politiķi jau sen vairs to neatšķir. Divdesmit gadus ir melots, škērdēts un zagts un apstāties ir vai nu grūti, vai neiespējami. Ir jānomainās politiķu paaudzei, pie varas jānāk jauniem cilvēkiem ar ārvastīs iegūtu izglītību un pieredzi. Ir jāgrib dzīvot savādāk.

+3
-1
Atbildēt

2

    mario1 > disassociative 13.09.2011. 11.13

    Portālā puaro.lv šī pati Stankēviča intervija ir ielikta ar virsrakstu “Stankevičs: Zatlera partijai reitingi krīt. Tas saistīts ar neizlēmību morāles jautājumos” – tas ir prokremliskās NRA manipulācijas mēģinājums ar Latvijas katoļu baznīcas galvu, neizslēdzu arī iespēju, ka cienīgtēvs ir ZZS interešu cilvēks un nodarbojas ar klaju aģitēšanu pret ZRP pēdējā vēlēšanu nedēļā. Labprāt dzirdētu viņa paša viedokli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mario1 > disassociative 13.09.2011. 14.01

    Citiem vārdiem – ARCHIBĪSKAPAM ARĪ VAJADZĒTU SĀKT RUNĀT SKAIDRU VALODU par to, kāpēc Latgalē katoļu baznīcās ļoti plaši šoruden tiek aģitēts par ZZS un viņš sācis taisīt politiku iekš oligarcha Lemberga NRA, nogānot ZRP?

    0
    0
    Atbildēt

    0

madararaa 13.09.2011. 09.01

Tas tomēr ir ļoti ironiski, ka tieši tie ļaudis, kas slavē Dievu un cenšoties būt līdzīgi Jēzum — cilvēkmīlestībā, līdzjūtībā — burtiski stāv rindā, lai izteiktos par šīm viendzimuma attiecībām, visiem nu briesmīgi interesē šo ļaužu privātā dzīve. Ne visi atļaujas mest virsū kakas, bet rociņa raustās gan. Pie velna attiecības, kur ir vardarbība ģimenē, vai alkoholisms, tas nav tik interesanti kā apspriest citu cilvēku seksuālās attiecības. Galvenais, ka paši meklē visādus veidus, kā nerunāt skaidru valodu, kā vairogu stutē priekšā rūpes par demogrāfisko situāciju — negribās tak izgaismot savu aizvēsturisko, dogmatisko aizspriedumu nepamatotību.

+9
-9
Atbildēt

6

    madararaa > madararaa 13.09.2011. 10.00

    Kāpēc gan “ne par tēmu”. Taču ne velti arhibīskapa kungs uzsver konkrēto jautājumu, nebūsim tak tik naivi, ka viņu kā tādu valsts valodas centra darbinieku uztrauc teksta formulējuma kvalitāte. Redz, runāt par to, ka politiķi slēpj negatīvo demogrāfijas tendenču (šī tēma, cita starpā, nav tikai bērnu radīšana) apmērus un to draudīgās sekas uz pensijām un nācijas nākotni, nav tik populāri. Avis vairāk interesē kurš kam ko pa nakti dara.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > madararaa 13.09.2011. 14.31

    Pie velna attiecības, kur ir vardarbība ģimenē, vai alkoholisms
    ————-
    Kāpēc Jūs domājat, ka tas nevienu neuztrauc?
    p.s. Vai starp gejiem nav vardarbības un alkoholiķu? :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    madararaa > madararaa 13.09.2011. 12.39

    Redz, kā mīnusiņi krājas, ka nevar izturēt, kā acīs kož :) Labi, lai nu paliek. Man gluži vienkārši ir zināms, ka šis vīrs par šo jautājumu ir īpaši norūpējies un interesējies pēdējā laikā. Kādas nu kuram tās intereses. Un kurš nu būtu uz to skabargu citiem norādījis, ja pats pārstāv organizāciju, kura ilgstoši ir savu baļķi slēpusi, un to dara joprojām, attiecībā uz savu pārstāvju seksuālu vardarbību pret bērniem bezmaz pusē pasaules. Ironiski pārmest citiem laipošanu, liekulību šādā kontekstā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > madararaa 13.09.2011. 10.12

    Nav runa šoreiz par to, kuram no mums abiem jautājumā par attieksmi pret viendzimumu laulību ir taisnība :) Runa ir par to, ka mēs abi ar tik atšķirīgiem uzskatiem par šo parādību varam nobalsot par vienu un to pašu politisku spēku aiz pārpratuma :)

    Un nevajag izmantot jebkuru gadījumu, lai sāktu aģitēt par savu ” patiesību” :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > madararaa 13.09.2011. 09.11

    Piedod, bet Tavas koments nav par tēmu. Arhibiskaps runā par to, ka, lai Saeima kļūtu stipra, lai tajā nevaldītu savārstijums un ķīselis, vēlētājam ir jāsaprot par ko viņš balso. Tas ir arī viss.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > madararaa 13.09.2011. 10.16

    Šoreiz gan šis jautājums vairāk bija kā piemērs politiķu divkosībai. Un tādu jautājumu ir daudz, vienā auditorijā tai pašai partijai prioritāte ir pensionāri, otrā – bērni, uzņēmējiem tiek solīts samazināt nodokļus, tautai tiek solīts progresīvais nodoklis un tā bez gala.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu