Francijā sprādziens kodolatkritumu pārstrādes rūpnīcā, radiācijas briesmu nav • IR.lv

Francijā sprādziens kodolatkritumu pārstrādes rūpnīcā, radiācijas briesmu nav

25
Atomsreaktors Francijā, kur notika sprādziens, gājis bojā vismaz viens cilvēks Foto: AFP/LETA

ES institūcijas mierina – radiācijas noplūdes briesmu neesot

Markulē, kas atrodas Francijas dienvidos netālu no Nīmas, pirmdien noticis sprādziens kodolatkritumu pārstrādes rūpnīcā. Gājis bojā vismaz viens cilvēks, bet četri guvuši ievainojumus, ziņo LETA/AFP.

Eiropas Savienības Civilās aizsardzības birojs sniedzis informāciju dalībvalstīm par notikušo negadījumu Francijā, kas izraisīja bažas par radiācijas noplūdi.

Pēc sprādziena Francijas metāllūžņu kausēšanas iekārtā radiācijas noplūdes draudi apkārtējā vidē nepastāvot, informē Latvijas Vides un reģionālās attīstības ministrija.

Šādu informāciju Latvijas atbildīgajiem dienestiem sniegusi Francijas Kodoldrošības iestāde, uzsverot, ka iekārtā kausētie metāllūžņi bija ar zemu radioaktivitātes piesārņojuma līmeni.

Francijas enerģētikas uzņēmums EDF apstiprinājis, ka viena persona gājusi bojā, bet četri cilvēki guvuši ievainojumus. Viens no ievainotajiem atrodas smagā stāvoklī, savukārt ziņo Francijas Kodoldrošības pārvalde (ASN). 

Sprādziens noticis EDF meitas uzņēmumam “Socodei” piederošajā “Centraco”, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus uz ziemeļiem no vēsturiskās Aviņonas pilsētas, kur šajā gadalaikā uzturas daudz tūristu. 

Šo reaktoru daļēji izmanto Francijas kodolindustrijas gigants “Areva” kodoldegvielas ražošanai, pārstrādājot novecojušo kodolieroču plutoniju. 

Ugunsdzēsības dienests vēsta, ka objekts esot norobežots, taču sīkākas ziņas pagaidām sniegt nevarēja. 

Tikmēr ziņas par sprādzienu izraisījušas EDF akciju cenu kritumu par sešiem procentiem.

 

Komentāri (25)

andrisskrastins 12.09.2011. 15.15

Un piezīme – tajā nav reaktoru, kuri varētu uziet gaisā. Problēmas ir ar radioaktīvo atkritumu glabātuvi.

+3
-1
Atbildēt

1

    Juris Millers > andrisskrastins 12.09.2011. 15.26

    Tieši tā, taču vēl bez glabāšanas šajā rūpnīcā arī pārstrādā vecos ātomieročus un no tajos esošā plutonija ražo MOX degvielu ātomeleektrostacijām (MOX ir plutonija un urana maisījum adegviela). Grūti pateikt kādas tehnoloģiskās iekārtas tiek izmantotas, tacu tas neizslēdz tvaika vai ķīmiskos sprādzienus, kas var izmētāt radioaktīvus materiālus stacijas teritorijā. Ārpus tās diez vai kas tiks.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

inara_jegure 12.09.2011. 18.42

Nav, bet tas nenozīmē, ka kodolenerģijas pretinieki šo gadījumu nepārveidos par kārtejo “OMG! Kodolenerģija ir tik slikta” variantu, kuru apēdīs liela Eiropas iedzīvotāju daļa.

0
0
Atbildēt

1

    juhans > inara_jegure 12.09.2011. 20.15

    Nu, nav jau kodolenerģija nekāda labā, tikai izskatās, ka šobrīd bez tās diez vai varēs iztikt, un nav jau arī nekāds prieks, ja reaktors būtu tepat pagalmā. Tāpēc kopprojekts ar Lietuvu nav tas sliktākais variants.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

juhans 12.09.2011. 17.02

Ja var ticēt DELFI portālam, tad sprādzienā 1 gājis bojā un 4 ievainoti. Bez šaubām šis nav tāds gadījums, kas kārtējo reiz liktu domāt par “jaunu kodolreaktoru paaudzi” – tā nav ne 3 jūdžu sala, ne Černobiļa. Arī uz šosejas cilvēki nemitīgi iet bojā, bet tādēļ citi braucēji nebūt neatsakās no automobīļiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu