Aptauja: iedzīvotāji cer, ka pēc vēlēšanām politiķi strādās labāk • IR.lv

Aptauja: iedzīvotāji cer, ka pēc vēlēšanām politiķi strādās labāk

30
Vēlēšanu biļeteni. Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64

Pilnīga pilsoņu un nepilsoņu vienprātība vērojama jautājumā par tautsaimniecības izaugsmi

Trešdaļa jeb 32% Latvijas iedzīvotāju prognozē, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanu rezultātā politiķi rēķināsies ar to, ka parlamenta atlaišana ir reāli īstenojama, tāpēc strādās labāk, liecina jaunākais “DnB Nord Latvijas barometra” pētījums.

Prognozējot, kā Saeimas ārkārtas vēlēšanas mainīs situāciju valstī, ceturtdaļa jeb 25% respondentu norādījuši, ka arī pati sabiedrība, apzinoties savu ietekmi, kļūs aktīvāka un prasīgāka pret politiķiem.

Tiesa, 29% iedzīvotāju uzskata, ka vēlēšanas neko būtiski nemainīs. Šādu viedokli biežāk (35%) pauduši iedzīvotāji bez Latvijas pilsonības, kuriem nav iespēju piedalīties vēlēšanās, savukārt pilsoņu vidū šāds viedoklis izskanējis retāk (27%).

Raksturojot galvenos uzdevumus, kas būtu jāveic nākamajai Saeimai, vairākums respondentu jeb 62% norādījuši nepieciešamību panākt tautsaimniecības uzplaukumu. 39% uzskata, ka būtu jālikvidē korupcija, un 31% – ka jāpadzen no varas oligarhi, raksta “Nozare.lv”.

Salīdzinot iedzīvotāju viedokļus atkarībā no viņu iespējām piedalīties šajās vēlēšanās, pilsoņi biežāk nekā iedzīvotāji, kuriem nav Latvijas pilsonības, par būtisku uzdevumu uzskata oligarhu padzīšanu no varas – attiecīgi 32% un 26%, kā arī efektīvu risinājumu atrašanu demogrāfijas problēmām – attiecīgi 17% un 11%. Savukārt aptaujātie, kuriem nav Latvijas pilsonības, biežāk norādījuši uz nepieciešamību palielināt pensijas – šim apgalvojumam piekrīt 24% nepilsoņu un 19% pilsoņu – un sakārtot nacionālos jautājumus (9% nepilsoņu un 5% pilsoņu).

Pilnīga vienprātība vērojama vien atbalstā nepieciešamībai panākt tautsaimniecības izaugsmi – neatkarīgi no iespējām piedalīties vēlēšanās šis rādītājs abās grupās ir jau minētie 62%.

Jautāti, kādi politiķi patlaban, pēc iedzīvotāju domām, visvairāk nepieciešami valsts vadībā, vairākums aptaujāto norādījuši, ka vēlētos Saeimā un valdībā redzēt cilvēkus ar idejām un skaidru darbības plānu (61%), kā arī izglītotus un gudrus cilvēkus (54%). Tikmēr ceturtā daļa aptaujāto norāda, ka valsts vadībā jābūt cilvēkiem ar pieredzi politikā un nevainojamu reputāciju.

Nedaudz mazāk – 23% – respondentu uzskata, ka valdībā jābūt cilvēkiem, kuri ir gatavi palielināt sociālās garantijas pat tad, ja tas nozīmē līdzekļu samazināšanu citās jomās.

Aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, laikā no 12. līdz 28.augustam. Veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāts 1001 respondents vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

“DnB Nord Latvijas barometrs” tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā.

 

Komentāri (30)

Ieva 12.09.2011. 16.39

Ja man jālabo zobi, neeju to darīt pie mācekļa, taču valsts pārvaldi gribam uzticēt jauniem, nepieredzējušiem politiķiem.
Un tajā pašā laikā cerēt, ka būs labāk.

Vai sodot bērnu par smēķēšanu, uzdāviniet viņam paciņu cigarešu?
Vai atlaižot Saeimu visi apzinājāmies, ka paplašinam SC ietekmi?

Manuprāt, tautai piemetusies tuvredzība.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu