Skolās plāno aizliegt frī kartupeļus un cīsiņus • IR.lv

Skolās plāno aizliegt frī kartupeļus un cīsiņus

16
Frī kartupeļu pārdotuve. Foto: Ieva Čīka, LETA

Tas nepieciešams, jo piektajai daļai pirmklasnieku esot liekais svars

Frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm, līdzīgi kā pirms dažiem gadiem no skolu kafejnīcām “padzina” pārsaldinātos dzērienus un čipsus, ceturtdien vēsta laikraksts “Diena”.

Jauno Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu patlaban vēl izstrādā Veselības ministrija (VM) un septembra beigās to plāno iesniegt valsts sekretāru sanāksmē. Plānots, ka jaunie MK noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. Noteikumi attieksies uz visu klašu skolēniem. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds aizliegto ēdienu saraksts un uzturvērtību normas.

“Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uztura vērtība – cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,” stāsta VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume. Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. Tie varētu būt desu izstrādājumi, frī kartupeļi, kečups, majonēze.

Noteikumus valdība varētu skatīt šā gada beigās.

Jauno noteikumu nepieciešamība tiek pamatota ar to, ka saskaņā ar pētījumiem piektajai daļai Latvijas pirmklasnieku ir liekais svars, bet desmitajai daļai – nepietiekams svars

 

Komentāri (16)

krabis57 08.09.2011. 10.12

Kārtējais AIZLIEGT, AIZLIEGT, AIZLIEGT!!! Ēst viņiem nedodiet, dodiet tik kaut ko aizliegt!

Vai tiešām nevar panākt to, ka šie izsktrādājumi:
A)atbilstu uzturvērtību normām (nepārsālīti un nepārsautēti eļļā kartupeļi un ne no sojas atkritumiem un papīra taisīti cīsiņi)un
B)netiktu doti katrā ēdienreizē, bet gan sabalansētā ēdienkartē?

Kas tas ir Latvijā, ka mēs neredzam problēmas sakni, bet ar aizliegumiem cīnamies pret jebkuru, pat vissadzīviskāko, problēmu.

+4
-1
Atbildēt

4

    daina_tabuna > krabis57 08.09.2011. 10.54

    Tāpēc, ka lielākā daļa ierēdņu ir kārtīgi padomju pilsoņi. Cik ierēdņu rindās ir vecumā zem 30- 35, kam tā padomiskā domāšana nav raksturīga? Ļoti maz, jo par ierēdņa algu jauns cilvēks nevar izdzīvot. Tāpēc ierēdniecībai draud tas pats, kas pedagogiem- novecošanās. Fiziska, metodoloģiska un tehnoloģiska. Ja starp pedagogiem vēl ir cilvēki, kas raujas idejas vārdā, tad kādas idejas vārdā būtu jāraujas ierēdņiem? Šodien ir viena ideja, rīt- cita, bet parīt tāpati, kas bija aizvakar.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > krabis57 08.09.2011. 13.10

    Stāsti man itkā es nekad nebūtu bijis nevienā valsts iestādē. Jaunie ir visādos apkalpošanas centros pie papīru izsniegšanas/pieņemšanas (t.i. neko nelemj) un tie to darbu pametīs tiklīdz sāks nopietni domāt par ģimeni. Visi pārējie ir 40+. Plānais 25…27- 35 slānītis tur neko nespēs mainīt.

    Nosauc kurā iestādē departamentu vadītāji ir jauni un redzēsi, ka tās ir vienīgās iestādes, kurās notiek reformas. No visām pārējām (un tāda ir lielākā daļa) smagi nes pēc naftalīna.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    krabis57 > krabis57 08.09.2011. 11.15

    Tu būsi pārsteigts, bet ierēdniecībā jau sen vairs nesēž penši. Ir, bez šaubām tādi, kuri atsēž pēdējās pirmspensijas dienas, bet lēmumu pieņemšanā aizvien vairāk dominē jaunie prāti. Skumji ir tas, ka bez pienācīgas izglītības sistēmas, kura spētu nodrošināt sabiedrību ar analizēt situāciju un pieņemt radikālus lēmumus spējīgiem cilvēkiem, esam radījuši jauno birokrātu paaudzi, kura uzdrīkstēšanās un drosmīgu lēmumu pieņemšanas ziņā tik maz atšķiras no tiem pašiem penšiem. Aizliegt taču ir vieglāk, nekā aiziet pie priekšnieka un pateikt, ka viņam nav taisnība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > krabis57 08.09.2011. 14.32

    Dolār, galīgi garām. Ir nācis sadurties par partiju kasieriem (faktiskais amats), kam pat 30 vēl nav nodzīvoti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 08.09.2011. 08.59

varētu padomāt ka ēdot mannā putru nevar aptaukoties, un skolas ēdnīcas kotletēs tīrā fileja samalta, ..vai tomēr prātīgāk nebūtu bērniem bez obligātajām sporta stundām nodrošināt pilnvērtīgas sporta nodarbības???man ir aizdomas ka pusi izgl. min. ierēdņu varētu sū..mietu padzīt un neviens to nepamanītu

+4
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > ltvpanorama 08.09.2011. 09.18

    Gluži manas domas. Ne jau ēšanas dēļ bērni ir resni, bet gan dēļ mazkustības. Viņiem varētu aizliegt pusdienas vispār, bet vienalga būtu liekais svars, jo aizejot mājās lielākā daļa dirn pie datora vai TV un vienlaikus stumj māgā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 08.09.2011. 11.57

To var tikai apsveikt. No savas pieredzes varu teikt, ka visi tie cīsiņi ir ķīmisko vielu un koservantu tā piesātināti, ka to drīzāk var nosukt par eksperimentēšanu ar cilvēku veselību, ne viņu pabarošanu. Tas pats ir ar tiem frī kartupeļiem, sevišķi ja tos lieto sistemātiski. Vai tad katru kartupeļu porciju tajās virtuvēs gatavo jaunā eļļā? Cik tad tas izmaksātu? Pie kam tur nav gandrīz nekādu vitamīnu, salīdzinot ar dārzeņu sautējumu, vai dārzeņu zupām. Man ir prieks ka lai arī ļoti smagi un lēni, tomēr cilvēki atgriežas pie veselā saprāta un labas pārtikas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu