Hermanis: mēs nenodarbojamies ar “širpotrebu” • IR.lv

Hermanis: mēs nenodarbojamies ar “širpotrebu”

31
Alvis Hermanis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Pēdējos gados JRT ārzemēs nopelnījis vairākus miljonus eiro

Jaunais Rīgas teātris (JRT) ir kultūras iestāde, kas nenodarbojas ar “širpotrebu” (plašu patēriņu – krievu val., red. piez.), tāpēc tas nebūs interesants televizoru skatītājiem, teic teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Intervijā “Neatkarīgajai” otrdien viņš aizstāv repertuāru teātra būtību, oponējot nesen medijos izskanējušajiem, tajā skaitā komponista Jāņa Lūsēna apgalvojumiem, ka repertuārteātris Latvijā nav vajadzīgs.

Repertuārteātris aktieri uztur nemitīgā tonusā, norāda Hermanis, “repertuārteātris nav nekāda padomju laika palieka”. Viņš teic, ka tā ir vācvalodīgo zemju un skandināvu tradīcija.

“Nedrīkst ielaisties diskusijās, cik kas ko skatās,” saka režisors. “Paulam un Kirkorovam ir sava statistika, operai sava.” Tā kā JRT cenšas, lai repertuārs būtu inteliģents un domā par publiku, kas lasa grāmatas, nevis skatās televizoru, “līdz ar to mūsu teātrim iet secen viss “širpotrebs” – popsīgie mūzikli, skaistie Ziemassvētku koncerti ar Raimondu Paulu”, teic Hermanis.

Par teātra finansiālo situāciju Hermanis stāsta, ka pēdējos gados teātris ārzemēs nopelnījis vairākus miljonus eiro. “Tikai nevajag mums teikt, ka mēs par to varētu sākt māju remontēt,” saka režisors. Viņš atgādina, ka JRT ēka Rīgā pieder Valsts nekustamo īpašumu aģemtūrai, un teātris par savu nopelnīto naudu neko nedrīkst sākt remontēt. Kā zināms, kultūras ministre solījusi, ka beidzot valsts varētu sākt remontu JRT.

 

Komentāri (31)

affa_ 06.09.2011. 11.28

Pievienošos Hermanim, ka šis ir teātris cilvēkiem, kas lasa grāmatas un domā. Un tāds ir vajadzīgs, lai arī domājošo cilvēku ir mazāk kā to, kas skatās TV.

+13
-1
Atbildēt

0

Kā T Ā var būt?! 06.09.2011. 12.02

Vispār jau ar to TV skatīšanos sanāca tāds kā ,,uzbrauciens”.
Es zinu, ka liela daļa no tiem, kas skatās TV, labprāt dotos arī uz JRT izrādēm Rīgā… bet kaut kā nesanāk; un ne jau tāpēc, ka slinkums…

+5
-1
Atbildēt

1

    Ilze Nagla > Kā T Ā var būt?! 06.09.2011. 16.12

    Nav jau uzreiz jāuztver kā uzbrauciens. JRT izrādes mana ģimene apmeklē jau kopš tā iesākuma (kad vēl nebija super-izpārdotās izrādes), bet TV vēl mājās nav izmests. tik vienkārši, jo zinu, ja būtu izmests, tad nepietrūktu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 06.09.2011. 19.52

nopelnija 2 mij. euro bet valsts subsideja 5 milj.ls pa so laiku..to aizmrsa pateikt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu