Tirgotāji: cēlušās kafijas un gaļas cenas • IR.lv

Tirgotāji: cēlušās kafijas un gaļas cenas

18
Kafija. Foto: Oļesja Sokolova, F64

Rudenī gaidāms piena produktu cenu kāpums

Vasarā pieaugušas kafijas un gaļas iepirkumu cenas, rudenī gaidāms cenu pieaugums piena produktiem, savukārt samazināties varētu griķu cenas, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina tirgotāji.

“Kafijas iepirkumu un līdz ar to pārdošanas cenas vasarā vidēji ir pieaugušas par 15%. Pasaules tirgos kafijas pupiņu cena patlaban atkal kāpj, un lielākie piegādātāji prognozē, ka cenu kāpums būs, bet tikai gada beigās – decembrī,” norāda SIA “Rimi Latvia” pārstāve Dace Valnere.

Patlaban kafijas pupiņu krājumi piegādātājiem esot pietiekami, lai nodrošinātu nemainīgu cenu līdz minētajam periodam. Aptuvenais cenu kāpums gada nogalē varētu būt 10%, teica Valnere.

Svaigai gaļai cenas svārstās sezonāli, bet pārstrādātajai gaļai iepirkumu cenas jūnijā pieauga par aptuveni 6%, jaunu pieteikumu par cenu maiņu rudenī patlaban nav.

“Rimi” pārstāve informē, ka mazumtirgotājs saņēmis pieteikumus par cenu paaugstināšanu atsevišķiem piena produktiem – par aptuveni 7% no trim piena pārstrādes uzņēmumiem, taču tie vēl nav apstiprināti.

Arī “Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš apstiprināja, ka patlaban ražotāji un piegādātāji informējuši, ka varētu kāpt kafijas cena. Savukārt “Maxima Latvija” prognozē, ka tuvākajā laikā par aptuveni 10%-20% vajadzētu samazināties griķu cenai.

Ņemot vērā izejvielu cenu pieaugumu pasaules tirgos, rudenī paredzams cenu kāpums gaļai, olām, piena produktiem un kafijai, cenas nepalielināsies tikai kakao, rīsiem un cukuram, prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

“Pasaulē pieaugušas cenas eļļai – par 20%, graudiem, kafijai, sviestam un sieram – par 10%, gaļai un piena pulverim – par 5%, līdz ar to attiecīga reakcija būs arī Latvijas tirgū, tikai kakao un rīsiem cenas pieaugums ir 0%, bet cukuram cena šogad kritusies par 10%, tāpēc šie produkti arī Latvijā būs lētāki,” sacīja Gulbe.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu