Padziļinās bažas par Grieķijas parādu krīzi • IR.lv

Padziļinās bažas par Grieķijas parādu krīzi

8
Grieķijas karogs pie parlamenta. Foto: AFP/LETA

Pasaules akciju tirgi un eiro kurss krasi krīt 

Pasaules akciju tirgi un eiro kurss piektdien krasi krīt, padziļinoties bažām par Grieķijas parādu krīzi, ziņo BNS/AFP/Reuters.

To izraisīja ziņas, ka šī parādu māktā eirozonas valsts ir apturējusi sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem un nespēs izpildīt plānotos budžeta deficīta samazināšanas mērķus. 

Turklāt nervozitāti tirgos vairo neskaidrības par to, vai savu apņemšanos īstenot taupības pasākumus spēs realizēt cita eiro zonas valsts Itālija. 

Tirgos lejupslīdi veicina arī gaidas, ka jaunākie dati par jaunu darbavietu izveidošanu ASV, ko plānots publiskot piektdien, varētu signalizēt, ka pasaulē lielākā ekonomika tuvinās recesijai. 

Pasaules akciju indekss MSCI līdz pēcpusdienai bija zaudējis 0,7% vērtības. Londonā akciju cenas bija samazinājušās par 1,91%, Frankfurtē – par 2,90%, Parīzē – par 2,63% un Cīrihē – par 3%. Honkongā akciju tirgus kritās par 1,81%, Tokijā – par 1,21% un Sidnejā – par 1,50%. 

Eiro kurss vienā tirdzniecības brīdī noslīdēja līdz 1,4209 ASV dolāriem, kas bija trijās nedēļās zemākais līmenis. ASV jēlnaftas cena samazinājās par 0,9% – līdz 88,17 ASV dolāriem barelā.

 

Komentāri (8)

buchamona 02.09.2011. 17.01

Šī ziņa ir lieliska ilustrācija diskusijas tēmai starp Dombrovski un Ušakovu.

+2
0
Atbildēt

1

    dzintarz > buchamona 02.09.2011. 17.10

    Diemžēl Išaka+Židanokas+Ļurbanoviča elektorāts nemāk lasīt.
    Turpat arī Virsmāšu un Puzes BRIHmaņa elektorāts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kreëstliv 02.09.2011. 22.09

Tādēļ iet pretējo ceļu – SVF liek kapitalizēt bankas (nozīmē – jau savlaicīgi gatavoties parādu neatmaksai, ieguldot attiecīgajās Vācijas, Francijas utt. bankās drošības spilvenus). Neviens vairs nesagaida, ka Grieķija varēs atdot, tiks veikts tā sauktais sakārtotais bankrots, iespējams, ja kļūs pavisam kritiski un algu deflācija par apmēram 30% neizdosies (tas neizdevās arī Latvija), tad Grieķija apgrozībā paralēli varētu laist citu naudu (būtībā – devalvācija) – vai tā būtu drahma vai kāds Dienvideiropas eiro.

+1
0
Atbildēt

0

Janis 02.09.2011. 17.50

Nu, ko, pieprasām mēs arī “kredītbrīvdienas”, “pagarinājumu” vai vispār “norakstīšanu”, kā te daiļrunīgi izsakās biedri no SC un ZZS?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu