Zīle: no bilingvālās izglītības jāatsakās desmit gadu laikā • IR.lv

Zīle: no bilingvālās izglītības jāatsakās desmit gadu laikā

24
Roberts Zīle. Foto: Nora Krevneva, F64

Tieši šī sistēma, viņaprāt, Latvijā uztur “padomju telpu”

Latvijai nevajadzētu saglabāt bilingvālo izglītības sistēmu un no tās vajadzētu pakāpeniski atteikties desmit vai nedaudz vairāk gadu laikā, intervijā aģentūrai LETA sacīja “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle.

Atsakoties no bilingvālās izglītības, Latvijai ir jāliek akcents uz Eiropas Savienības (ES) oficiālo valodu apguvi, uzskata Zīle. Jautāts, vai viņš piekrīt “Visu Latvijai!”-TB/LNNK līdera Raivja Dzintara pieļāvumam, ka bilingvālā izglītība varētu būt saistīta ar sabiedrības šķelšanos, politiķis atbildēja, ka viņš pašreizējo situāciju raksturotu kā no Padomju Savienības mantotās sistēmas ar krievu valodu un bilingvālo izglītību uzturēšanu.

“Jāaizstāv īstās mazākumtautību skolas – ukraiņu, baltkrievu, ebreju (..) un arī krievu. Bet nevajag lietot krievu valodu kā pretnostatījumu latviešu valodai. Tas ir tas, kas šeit uztur “padomju telpu”,” uzskata Zīle.

TB/LNNK valdes priekšsēdētājs vērsa uzmanību uz atšķirībām augstākās izglītības jomā Latvijā un Igaunijā: “Igaunijā jau ir simts programmas angļu valodā, bet Latvijā tādas nav, toties turpinās diskusija, vai var paredzēt krievu valodu kā augstskolu valodu, kas ir nepareizs kurss. Angļu valodai ir cits statuss zinātnē un izglītībā nekā krievu valodai. Ja kāds domā, ka ir kādi augsta līmeņa krievu profesori, kuri nevar pasniegt angļu valodā, – tā nav taisnība.”

 

Komentāri (24)

buchamona 31.08.2011. 10.40

Tas, ka ar krievu valodas palīdzību Kremlis okupācijas laikā centās iznīdēt latviešus kā tautu, domāju, ka to apstrīdēt būs grūti. Šobrīd LR krievu valoda ir pielīdzināta citām svešvalodām, Latvijas skolās tā vairs nav obligāta un nevienam vairs Latvijā piespiedu kārtā krieviski nav jārunā – tas tā teoretiski būtu.

Praksē, piemēra pēc – kurš vairs atceras to, ka 28.04.2011 11:35:15 SC, ZZS un PLL ar balsojumu Saeimā saglabāja darba tirgū pret latviešiem vērsto, diskriminējošo situāciju, kad teorētiski viens “internacionālists” – darba devējs, ir tiesīgs bez motivācijas pieprasīt savam padotajam – sētniekam, latvietim perfektas krievu valodas zināšanas? :)

Jeb kura valoda, kuru pārvaldam ir bagātība, bet jebkura tautai uzspiesta valoda var kļūt par tās bojā ejas cēloni. Cilvēces kultūras vēsturē šādi fakti nav retums.

Pārkrievošanās draudi Latvijā ir ļoti reāli, ar ko tad mēs atšķiramies no īriem? Īrija ir pavisam svaigs piemērs, kā no tautas pāri paliek vien valsts nosaukums, īru vairs nav, viņi runā angliski.

Un tieši tādēļ, ka pārkrievošanās briesmas latvietim Latvijā ir pavisam reālas, okupācijas laika pārkrievošanas politikas sekas ir jādemontē ļooti pamazām, bez liekiem satricinājumiem, bez kļūdām, kuras var novest pie emocionāliem sprādzieniem ar neatgriezniskām sekām. No šīs problēmas nedrīkst taisīt šovu, vai pirmsvēlēšanu plakātu. Šī problēma nedrīkst kļūt arī par tikai vienas partijas zīmolu. Tai vajadzētu kļūt par aksiomu, ka vēlētājs, kurš balso par kādu no ” latviskām” partijām, varbūt balso par atšķirīgu ekonomisko programmu, bet tādas lietas, kā ārpolitika un latviešu identitātes saglabāšanas problēmas – tiem vajadzētu kļūt par visu ” latvisko partiju” nemainīgiem lielumiem. Praksē diemžēl tā tas nav. Praksē ietekmīgi latviešu politiķi šobrīd šķeļ latviešus, cenšas mūs ” saliedēt” ap mums pašiem naidīgu ideoloģiju :)
Ar interesi gaidu vēlēšanu rezultātus – vai tādi ” latvisko partiju ” politiķi, kā Aboltiņa, Štokenbergs utt saņems pelnīto sodu par to, ka cenšas radīt Latvijā citu ” Latviju”?

+13
-3
Atbildēt

4

    lindamarisfam > buchamona 31.08.2011. 12.08

    “Īrija ir pavisam svaigs piemērs..”

    Nu nu. Vai tad nu tik “svaigs”. Un kādā tad statusā tobrīd bija īru teritorijas un valoda? Cik ilgs bija Anglijas dominēšanas periods un vai tai bija līdzvērtīgas konkurējošās valodas/kultūrietekmes, kā Latvijā?

    Nacionālmīkstie – viņiem faktus nevajag, ka tikai pačīkstēt.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 31.08.2011. 16.10

    Kaspars Gasūns:
    Nacionālmīkstie – viņiem faktus nevajag, ka tikai pačīkstēt.
    ==================================
    Arī Jums visiem pieejamos faktus par Krievijas, krievu valodas un kultūras masīvo ietekmi Latvijā acīmredzot nevajag.
    Bet nacionālmīkstais, kā noprotu, droši vien negribat būt. Kāds tad Jūs esat?

    Līdzīgi Paideram un Kučinskim – infantili spītējot iedomātiem “nacionālradikāļiem”, esat gatavs sākt noliegt pat acīmredzamo un aizrunāties vēl tālāk par caurmēra krievu šovinistu? (Ne šajā komentārā – citos Jūsu rakstītajos)

    Nē, nacionālmīkstais Jūs neesat. Nacionāli šļaugans mazprātiņš gan.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 31.08.2011. 13.47

    Kaspars Gasūns.Cik ilgs bija Anglijas dominēšanas periods… ++dzīvojot Krievijas pierobežā, laikam nav nozīmes :) Pietiek ar dažām dienām, lai Kremlis savā kaimiņvalstī vardarbīgi mainītu iedzīvotāju nacionālā sastāva proporciju, ieviestu savu, dominējošo valodu utt.
    Mans salīdzinājums ar īriem nebija gluži veiksmīgs vienīgi tādā ziņā, ka īri, pretstatā mums, tomēr dzīvo Anglijas pierobežā, viņi zaudētās valodas vietā saliedējās ap savu katoļu baznīcu.
    Ap ko saliedēsimies mēs, kad zaudēsim savu valodu, par ko pārvērtīsies Latvija bez latviešu valodas? :) Kaut kādu priekšstatu jau var gūt – apceļojot tās vietas LV, kur latviešu valodu vairs nedzird

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 31.08.2011. 11.25

    Nav citas reālas izvēles – tikai VL/TB.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

lebronj2356 31.08.2011. 09.31

Zīlem šajā jautājumā ir pilnīga taisnība ! Viltus pragmātiķi un liekuļi vienmēr atradīs pseido argumentus ar ko piesegt gļēvumu….mūsu pašu valdība aicina cittautiešus pārkrievoties ar šādu sistēmu !

+10
-3
Atbildēt

0

Ieva 31.08.2011. 11.48

Te īstenībā ir runa par lielām un mazām tautām. Objektīvi globalizācija ir neizbēgama, jautājums ir tikai par laiku, kas tas notiks. Latvijai katra piekāpšanās ir neatgriezeniska, kamēr lielajām tautām, tas ir kā pīlei ūdens. Latvijas līšana uz vēdera sovjetiskās telpas uzturēšanai tikai šo procesu paātrina, bet savukārt valodu zināšanas palīdz vietas atrašanai globālajā pasaules telpā. Citiem vārdiem sakot, valodas Latvijas iedzīvotājam būtu jāzin, pie kam vēlamajam sarakstam būtu jābūt vienādam visiem Latvijas iedzīvotājiem. Īstenībā tas ir kuriozs, ka ilglaicīgas Latvijas iedzīvotājs nezin valsts valodu, nevienā pasaules valstī tā nav. Latvijas sekmes multikulturālismā ir grandiozas, Latvijā nav rasu naida vai diskriminācijas, taču interpretācija no lielā kaimiņa puses ir tieši otrāda. Un tāpēc, ka viņš liels, runā skaļāk un tālāk dzirdams. Pamēģiniet aizvietot galvenos aktierus šai spēlē ar divām jebkurām divām citām tautām, un sapratīsiet ko tas nozīmē. Pamēģiniet! Izdariet šādu vingrinājumu! Tāpēc Latvijai pie jebkuras iespējas ir jālepojas ar saviem sasniegumiem, nevis jātaisnojas par atsevišķiem incidentiem, kuri, starp citu, ir daudz mazāk kā Eiropas valstīs vai Krievijā.
Latvija neizdzen čigānus, kā Francija, neslepkavo melnīgsnējos studentus, kā Krievijā, vai neveic turku grautiņus kā Vācijā.

Tāpēc identiska izglītība būtu jānodrošina katram Latvijas iedzīvotājam, nevis katrai tautībai atsevišķi, nacionālās identitātes kopšanai paliekot valsts stimulētai, katras nācijas specifiskai programmai.

Tas nozīmē, ka valstij ir jānodrošina bezmaksas pamatizglītība jebkuram tās iedzīvotājam, bet tai jābūt vienādai visiem. Tas nozīmē, ka valstij ir jāstimulē nacionālo kultūru kopjoši pasākumi visām Latvijā dzīvojošām tautām. Un absolūti vienādi. Piemēram, bezmaksas valodu apguves kursi, kultūrizglītojošas programmas utt.

Manuprāt šāda pozīcija ir daudz demokrātiska nekā esošā tautu segregācija izglītības laukā. Tā to dara ASV, Vācijā un arī Krievijā. Tur nav valsts apmaksātas ne-valsts valodā darbojošās skolas. Kāpēc lai Latvija turpinātu būt izņēmums?

Mums nevajag integrēt, mums vajag patriotisku daudzās valodās runājošu Latvijas pilsoni neatkarīgi no viņa dzimtās valodas. Kosmopolītisms ir daudz demokrātisks par tautu segregāciju vai integrāciju, kas būtībā nozīmē nelatviešu asimilāciju. Integrācijas rezultāts nav Latvijai lojāls pilsonis, 20 gadu laikā tas nav izdevies, šis process nav novedis pie mērķa. IR laiks mainīties…

+6
0
Atbildēt

2

    lindamarisfam > Ieva 31.08.2011. 16.11

    @andza

    Kā tiks izvērtēts lielkrievnieciskais noskaņojums – eksāmenu ceļā?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Ieva 31.08.2011. 15.29

    pakāpeniski jālikvidē visas krievu skolas, Pašlaik jāatlaiž lielkrievnieciski noskaņotās skolotājas un skolu vadība. Dīvaini, ka IzM neko nedara, lai stingri kontrolētu mācību procesu (it sevišķi vēsturē un citos sabiedriskajos priekšmetos) un veiktu skolu gala eksāmenu rezultātu pārbaudi. Būtu svarīgi, lai neviens skolnieks, ar nesekmīgu atzīmi latviešu valodā nevarētu iegūt vidusskolas atestātu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu