Lielākās Rīgas slimnīcas pērn strādājušas ar peļņu • IR.lv

Lielākās Rīgas slimnīcas pērn strādājušas ar peļņu

35
Foto: Sveikata Grožis, F64

Valdība veselības aprūpei papildu piešķir 6,15 miljonus latu

Gan Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, gan Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca 2010.gadu pabeigušas ar peļņu, liecina datubāzē “Lursoft” publicētie slimnīcu gada pārskati. 

Rīgas Austrumu slimnīcas peļņa pēc nodokļiem pērn bijusi 285 370 latu, kas ir teju sešas reizes vairāk nekā 2009.gadā, kad slimnīca nopelnīja 47 942 latus. 

Savukārt Stradiņa slimnīcas peļņa pagājušajā gadā bija 531 203 lati, kas ir pat 11 reižu vairāk nekā 2009.gadā, kad slimnīcas peļņa bija 45 855 lati, ziņo BNS. 

Rīgas Austrumu slimnīcas neto apgrozījums pērn bija 47 802 388 lati, kas ir par 2% mazāk nekā gadu iepriekš. Slimnīca 2010.gadā nodrošinājusi veselības aprūpi 81 850 stacionāri ārstētiem pacientiem, kā arī 507 417 ambulatoro izmeklējumu. Vidējais ārstēšanās ilgums samazinājies no 6,83 dienām 2009.gadā līdz 6,2 dienām pērn. 

Slimnīcas valde ierosinājusi pagājušā gada peļņu novirzīt iepriekšējo periodu zaudējumu segšanai (2008.gadā Rīgas Austrumu slimnīcas zaudējumi bija 778 014 latu) un ieguldīt turpmākā slimnīcas attīstībā. 

Savukārt Stradiņa slimnīca pērn guvusi ieņēmumus par valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem 50 569 698 latu apmērā, kas ir par 1 702 543 latiem vairāk nekā 2009.gadā. 

Ņemot vērā slimnīcas iepriekšējos gados uzkrātos zaudējumus un attīstības plānus, Stradiņa slimnīcas valde rosina noteikt atšķirīgu dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu nekā Ministru kabineta noteikumos paredzētos 90% no tīrās peļņas, iesniedzot attiecīgi pamatotu priekšlikumu. 

Arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca pērn strādājusi ar 1 287 138 latu peļņu pretstatā 69 445 latu zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) lūgumu piešķirt papildu 6,15 miljonus latu veselības aprūpei.

Valdība otrdien, pieņemot zināšanai VM informatīvo ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpē, nolēma, ka Finanšu ministrija (FM) pārdalīs finansējumu no FM budžeta parāda vadības apakšprogrammas uz VM budžetu. Tam gan vēl vajadzīgs Saeimas Budžeta un finanšu komisijas atbalsts.

Šis valdības lēmums nepalielina valsts budžeta deficītu.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš valdību informēja, ka tuvākajā laikā VM virzīs skatīšanai valdībā jautājumu vēl par 685 tūkstošu latu novirzīšanu lokālajām slimnīcām.

 

 

Komentāri (35)

Agra 30.08.2011. 14.57

Kailie Lursoft dati ir šajā specifiskajā lietā jāinterpretē korektā gaismā.

Minētās slimnīcas faktiski pagājušajā gadā tika mērdētas, lai samazinātu veselības aprūpes kopējās izmaksas, neizdarot nekādas strukturālas pārmaiņas veselības finansēšanas un plānošanas sistēmā.

Rezultātā, ar piešķirto finansējumu slimnīcām pietiek līdzekļu darboties līdz septembrim/oktobrim. Pēc tam, sāk krāties parādi.

Un gada beigās, VM tomēr sameklē papildus līdzekļus, jo droši vien klusībā saprot, ka ar piešķirto finansējumu apkalpot reālo pacientu skaitu nav iespējams apkalpot.

Attiecīgi, slimnīcām gada beigās kasē iekrīt līdzekļi, kas attiecas uz jau teju pagājušo gadu, taču tos nav iespējams korekti apstrādāt līdz mirklim, kad beidzas finanšu gads.

Tā rezultātā, slimnīcām formāli fiksējas peļņa, lai arī faktiski ir zaudējumi.
===========================================

Tas, ko slimnīcas varēja esošajā sistēmā to, ko varēja esošām metodēm samazināt, ir samazināts. Turpmākai izmaksu samazināšanai jautājums ir jāskatās kopējās veselības sistēmas un finansēšanas sistēmas modelis.

Iesaku iepazīties arī ar http://www.ir.lv/2011/8/26/veselibas-sistemas-neprats-un-tuvredziba

Sudraba ložu nav. Sistēmas dalībniekiem ir jāsāk kopēja diskusija, gan slimnīcām, gan pacientu organizācijām, gan finansētājiem, kā sasniegt labāko iespejamo rezultātu par to naudu, cik viņas ir.

+1
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 30.08.2011. 13.17

Monetāro sistēmu idiotisms vislabāk parādās, kad runa iet par skolām un slimnīcām.
Vai tiešām nav fundamentālas atšķirības starp slimnīcu, kas glābj cilvēku dzīvības un hedžfondu, kas pelna uz citu zaudējumiem?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu