“Vienotības” Ētikas komisija vērtēs Grestes līzinga lietu • IR.lv

“Vienotības” Ētikas komisija vērtēs Grestes līzinga lietu

10
Mārtiņš Greste. Foto: Edijs Pālens, LETA

Druviete: šoreiz ir nopietns pamats runāt par ētiskas dabas pārkāpumu 

Apvienības “Vienotība” Ētikas komisija šonedēļ plāno vērtēt tās biedra Mārtiņa Grestes rīcību, piekrītot, ka pēc kļūšanas par a/s “Pasažieru vilciens” (PV) valdes locekli par viņa privātuzņēmuma līzingā iegādāto automašīnu “Mercedes-Benz” maksājumus veic uzņēmums.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja “Vienotības” preses sekretāre Laila Timrota, Ētikas komisijas sēde notiks trešdien, 31.augustā.

Portāls ”Pietiek.com” vēstīja, ka PV maksājumus par Grestes automašīnu sācis nepilnu mēnesi pēc viņa stāšanās amatā. To apliecinot portāla rīcībā nonācis dokuments, ko 2009.gada 3.septembrī parakstījis PV valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs.

Saskaņā ar šo vienošanos ”par saistību pārņemšanu un līzinga veida maiņu” PV no mazpazīstamās SIA ”GSM Birojs” pārņēmis visas tās saistības pret līzinga uzņēmumu ”DnB Nord Līzings” saistībā ar automašīnas ”Mercedes-Benz S320” finanšu līzingu.

Līdz ar to valsts uzņēmums PV uzņēmies turpmāk privātās kompānijas vietā veikt līzinga maksājumus par tās līzingā ņemtu automašīnu, kuras atlikusī vērtība bijusi vairāk nekā 22 000 eiro (15 400 latu).

Savukārt, kā rāda ”Lursoft” datu bāze, ”GSM Birojā” jau kopš tā dibināšanas 2007.gadā puse kapitāldaļu pieder pašam Grestem, bet otra puse – uzņēmuma valdes loceklei, 1960.gadā dzimušajai Silvijai Grestei (Grestes amatpersonas deklarācijā Silvija Greste uzrādīta kā viņa dzīvesbiedre).

Tas nozīmē – jau nepilnu mēnesi pēc Grestes stāšanās PV valdes locekļa postenī šis valsts uzņēmums sācis maksāt par sava jaunā valdes locekļa privātfirmas līzingā iegādāto “Mercedes-Benz” automašīnu. Precīza summa, ko katru mēnesī par Grestes firmas līzingā ņemto automašīnu maksājis valsts uzņēmums, nav zināma.

Savukārt pats Greste apgalvojis, ka viņam šādi labumi vienkārši pienākušies un nekā slikta tur neesot: ”Man kā valdes loceklim pienākas mašīna. Bija vai nu jāpērk jauna vai kādi citi varianti. Es piedāvāju šo variantu, kas ir daudz lētāks nekā tie varianti, kas ir ”Pasažieru vilcienam”.”

Kā rāda ”Lursoft” datu bāze, Grestu ģimenes firma ”GSM Birojs”, pārcēlusi Grestes mersedesa līzingu uz valsts uzņēmuma pleciem, neuzskata par nepieciešamu publiskot savas darbības rezultātus: uzņēmumam nav reģistrēta ne 2009., ne 2010.gada pārskata iesniegšana.

”Mersedes-Benz” līzings Grestem, spriežot pēc viņa amatpersonas deklarācijas, ir vēl papildus vērā ņemamajam atalgojumam PV – vidēji 2686 latiem mēnesī.

Tiesa, kā rāda Grestes amatpersonas deklarācija, pat tad, ja viņš parādu kārtošanai atdotu visus savus oficiālos ienākumus, no tiem viņš atbrīvotos aptuveni 13 gadu laikā, jo Grestes deklarētās parādsaistības ir vairāk nekā 410 000 latu, bet nekādas citas oficiālas uzņēmējdarbības nav. Tiesa, nezināmām personām Greste aizdevis 290 000 latu, līdz ar ko viņa kopējā bilance ir tikai mīnus 120 000 latu.

“Vienotības” Ētikas komisijas vadītāja Ina Druviete sākotnēji atzina, ka, viņasprāt, šoreiz ir nopietns pamats runāt par ētiskas dabas pārkāpumu, it īpaši tāpēc, ka runa ir par ”Vienotības” biedru, bet ”Vienotība” līdz šim ir iestājusies pret savējo ”bīdīšanu” valsts uzņēmumu valdēs un padomēs. ”Ja arī tas nav likumpārkāpums, par ētisku Grestes rīcību nevar nosaukt, jo atalgojums šajā amatā ir pietiekami liels, lai varētu segt šādus maksājumus,” teica Druviete.

 

Komentāri (10)

elvonix 29.08.2011. 16.44

Lūk – cilvēkiem automašīnas pienākas… Varbūt jau arī lētāk PV šāds risinājums sanāk, bet vēl lētāk sanāktu, ja automašīna amatam nepienāktos vispār. Manuprāt mēs esam pietiekoši pieticīga valstiņa, lai vispār nekādas automašīnas nevienam nepienāktos valsts uzņēmumos. Cita lieta ir oficiālas uzņēmumu mašīnas, par kuram ir arī attiecīgi jāatskaitās, kur tās tiek izmantotas un kāpēc, bet šajā gadījumā automobilis ir absolūta ekstra, kurai potenciāli pat nevajadzētu būt, jo diez vai cilvēks ar to automobīli nemitīgi pavada laiku darba darīšanās.
Un tā nebūt nav vēlme, lai visi latvieši būtu nabagi. Vienkārši neredzu pamatojumu uzņēmumam uzņemties darbinieka kredītsaistības, vel vairāk, ja tās ir tik ļoti lielas. Un ja Vienotība šo ņems vērā, tad viens plusiņš viņiem.

+6
0
Atbildēt

0

Ieva 29.08.2011. 19.56

Vienkārš jauntājums, pēc nomaksas uz kā vārda paliktu mašīna? Atbildē būs skaidri zināms kurš(i) ir nelieši!

+5
0
Atbildēt

0

garausiitis 29.08.2011. 16.21

Greste vienmēr ir bijis slīps. Jautājums, kurš viņu tajā V bīda. PV amats nozīmē ,ka bīda un pietiekami nopietni

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu