Rīgā dažas skolas nevar nokomplektēt 10.klasi • IR.lv

Rīgā dažas skolas nevar nokomplektēt 10.klasi

31
Skolēni 1.septembrī. Foto: Gatis Gierts, F64

Pirmklasnieku skaits nedaudz aug 

Jaunajā mācību gadā vairākās Rīgas vidusskolās nav izdevies nokomplektēt 10.klases, bet pirmklasnieku skaits galvaspilsētā nemazinās un arī šogad tas noteikti pārsniegs sešus tūkstošus, pirmdien intervijā Latvijas Radio informēja Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis. 

“Diemžēl situācija izveidojās tāda, ka trijās skolās patlaban ir diskusija, par dažām skolām vairs diskusiju nav, 10.klases neatvērt, jo nespēj sakomplektēt. Neatnāca tik daudz bērnu, nepieteicās, lai atvērtu desmito klasi,” atzina RD pārstāvis. Vienlaikus gan viņš prognozēja, ka kopumā jaunajā mācību gadā skolēnu skaits īpaši mazāks nebūs. 

Tomēr vērojama tendence, kas iezīmējās jau pagājušajā gadā, ka pirmajā klasē bija vairāk skolēnu nekā desmitajā, ziņo BNS. “Ko tas nozīmē? Mums līdz šim ir bijis tā, ka Rīga ir spējusi piesaistīt uz desmito klasi vairāk skolēnu nekā devīto klasi beidz,” norādīja Helmanis. Proti, pietiekami daudz skolēni, kas dzīvo ārpus Rīgas, mācīties vidusskolā brauc uz galvaspilsētu. Taču šī tendence jau kopš krīzes sākuma mainījusies, jo vecāki nereti vairs nevar atļauties apmaksāt šādus papildus izdevumus. 

Otrs iemesls 10.klases skolēnu skaita samazinājumam ir profesionālās skolas, kuru mērķis ir ļoti skaidrs – lai aptuveni puse devīto klašu beidzēju ietu uz tām, uzreiz apgūstot arī profesiju. Līdz ar to 10.klasē skolēnu skaits turpina un, visticamāk, arī turpinās samazināties, prognozēja RD pārstāvis. 

Savukārt 1.klasē visus gadus bērnu skaits ir nedaudz palielinājies, arī šogad tas noteikti pārsniegs sešus tūkstošus. Precīzas ziņas par skolēnu skaitu jaunajā mācību gadā būs pieejamas 5.septembrī.

Komentāri (31)

Biruta Viktorija Komolova 30.08.2011. 17.50

Nāc pie mums uz Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolu – mums ir arī tālmācība (vari mācīties internetā) – iespējams apvienot darbu un mācības! draugiem.lv/vakarskola

0
0
Atbildēt

0

Māris Bluķis 29.08.2011. 17.13

Domājams, ka ejot uz 10. klasi pirmajā vietā tomēr ir skolas kvalitāte un
klases attiecīgi nevar nokomplektēt tās skolas kuras tiek uzskatītas par sliktām.
Pirmajās klasītēs mikrorajonam vēl var būt izšķiroša nozīme, bet ne vidusskolā.

0
0
Atbildēt

0

juris 29.08.2011. 15.43

Es arī nesaprotu, kāpēc vispār nav pateikts, kuras tieši 3 tās ir. Citādi rodas visādas baumas, ka tās ir “krievu” skolas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu