Bērziņš nevirzīs pensiju likuma skatīšanu bez vienošanās • IR.lv

Bērziņš nevirzīs pensiju likuma skatīšanu bez vienošanās

40
Pensionārs baro baložus. Foto: Šarūns Mateika, F64

Prezidents paliek stingri savās pozīcijās – tas ir saistīts ar budžetu 

Valsts prezidents Andris Bērziņš nevirzīs izmaiņas pensiju likumā, kamēr šajā jautājumā nebūs panākta koalīcijas vienošanās, vēsta BNS. 

Valsts prezidents trešdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) atkārtoti sacīja, ka pensiju jautājums ir skatāms kompleksi un ir saistīts ar 2012.gada budžetu un tā konsolidāciju, un to “nevar atsevišķi izraut”. 

“Kamēr nav koalīcijas vienošanās, tikmēr nekādā veidā risināms nav. Tas ir saistīts ar 2012.gada budžeta situāciju, viņu nevar atsevišķi izraut,” teica Bērziņš. 

Savukārt komentējot nākamā gada budžeta situāciju un prognozējamo konsolidācijas apmēru, Bērziņš atzina, ka notikumus pasaules ekonomikā pašlaik neviens nevar prognozēt, taču iekšēji tai “nevajadzētu būt izteikti savādākai”, taču par to varēs spriest gada ceturtajā ceturksnī. 

Saeimas Sociālo lietu un darba lietu komisija nolēma atbalstīt Finanšu ministrijas priekšlikumu no pensiju likuma grozījumiem svītrot ierosinājumu atjaunot mazo pensiju indeksāciju jau šogad, lai pārējiem iesniegtajiem grozījumiem būtu virzība un tie netiktu bremzēti šī jautājuma dēļ. 

Prezidents, kurš nosaka atlaistās 10.Saeimas darba kārtību, jau iepriekš pavēstīja, ka neiekļaus indeksācijas jautājumu parlamenta darba kārtībā, ja par to nebūs vienošanās ar FM. 

Zaļo un zemnieku savienība ir nosūtījusi Valsts prezidentam aicinājumu nākamnedēļ sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai spriestu par grozījumiem likumā “Par valsts pensijām”. Sēdi aicināts sasaukt 25.augustā un tās darba kārtībā iekļaut grozījumu likumā “Par valsts pensijām” nodošanu komisijām un izskatīšanu pirmajā lasījumā.

Likumprojekts paredz pagarināt tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi, saglabāt iespēju priekšlaicīgi pensionēties personām, kuras līdz 18 gadu vecumam audzinājušas bērnu invalīdu, ieskaitīt darba stāžā periodu, kurā Latvijas pilsonis dienējis PSRS bruņotajos spēkos līdz 1991.gadam, kā arī pagarināt iespēju pensionēties ar atvieglotiem noteikumiem personām par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos.

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu