"Citadeles" investoru izvēlē neesot sarkano līniju • IR.lv

“Citadeles” investoru izvēlē neesot sarkano līniju

26
Bankas "Citadele" ēka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Dombrovskis: Nav teikts, ka bankas pircēji nedrīkstētu būt krievi vai zviedri 

Bankas “Citadele” investoru izvēlē nav novilktas sarkanās līnijas, trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

“Stratēģiska lēmuma, kam pārdot un kam nepārdot, nav,” atzina premjers. Uz jautājumu, vai Latvija būtu gatava pārdot banku “Citadele” krievu investoriem, premjers atbildēja, ka sarkano līniju investoru izvēlē neesot, ziņo BNS. 

“Protams, mēs priecātos, ja Latvijā ienāktu jauns spēcīgs starptautisks spēlētājs. Varbūt mēs vēl vairāk priecātos, ja tas būtu nevis no Skandināvijas, bet vēl kādas citas Eiropas valsts, no Vācijas vai ASV.” Pēc viņa sacītā, valdība nav novilkusi sarkanās līnijas, ka bankas pircēji nedrīkstētu būt krievi vai zviedri. 

“”Nomura”  kā pārdošanas konsultants strādā un tad, kad redzēsim potenciālo investoru interesi, tad varēsim sākt pieņemt lēmumus,” paskaidroja Dombrovskis. “Nomura International plc” (“Nomura”) jūlija otrajā pusē sāka bankas “Citadele” pārdošanas procesu. Banka “Citadele” tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi. 

Pirmajā posmā pretendentiem, parakstot konfidencialitātes līgumu, būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus. Ja tie atbildīs valdības apstiprinātajai pārdošanas stratēģijai, tad investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus. 

Banka “Citadele” dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību tā sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās “Parex bankas” operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par “Parex bankas” restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. 

Atbilstoši restrukturizācijas modelim no “Parex bankas” tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – “Citadele”, bet “Parex banka” sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus. 

Bankas “Citadele” 75% akciju pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu