Mazās pensijas šogad neindeksēs • IR.lv

Mazās pensijas šogad neindeksēs

22
Foto: Baiba Buceniece, F64

Saeimas komisija akceptē Valsts prezdidenta nostāju par pensiju likuma grozījumiem 

Valsts prezidenta Andra Bērziņa nosacījumu dēļ no pensiju likuma grozījumiem izslēgts priekšlikums atjaunot mazo pensiju indeksāciju jau šogad, ziņo BNS. 

Tā trešdien balsojot nolēma Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. 

Šāds lēmums pieņemts, lai pārējiem iesniegtajiem grozījumiem būtu virzība un tie netiktu bremzēti šā iemesla dēļ. 

Prezidents, kurš nosaka atlaistās 10.Saeimas darba kārtību, iepriekš pavēstīja, ka neiekļaus indeksācijas jautājumu parlamenta darba kārtībā, ja par to nebūs vienošanās ar Finanšu ministriju. Vienošanās par iespējām jau šogad atjaunot indeksāciju pensijām līdz 165 latiem nav.

Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne teica, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš iepriekš komisijas vadītājai Aijai Barčai (ZZS) pauda viedokli, ka jebkādas izmaiņas pensiju likumā var pieņemt tikai tad, ja esošā koalīcija par to ir vienojusies.

“Galvenais nosacījums, lai ir vienošanās koalīcijā,” prezidenta nostāju atgādināja Krapāne.

Svītrot no likumprojekta šo strīdīgo priekšlikumu bija FM priekšlikums, kas piedāvāja veidot darba grupu, lai par šo jautājumu diskutētu bez steigas. Ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (Vienotība) pamatoja, ka šis jautājums jāskata kopsakarībā ar budžetu. Tomēr viņas teiktais liecina, ka pensiju indeksācijas atjaunošana tuvākajā laikā nebūs iespējama. Viņa uzskata, ka risinājums ir piemaksu diferenciācija.

“Pensiju indeksāciju var atjaunot tad, kad to atļauj sociālais budžets. Prognozes ir tādas, ka nākamajā gadā sociālā budžeta uzkrājumi mums tiek noēsti līdz nullei, bet aiznākamajā gadā sociālais budžets aizņemas no valsts pamatbudžeta. Diskutēt ir jēga par to, kā mēs, nesaplosot sociālo budžetu, atrodam veidu, kā palīdzēt mazo pensiju saņēmējiem. Acīmredzot tā nevar būt indeksācija,” sacīja Viņķele.

 

Komentāri (22)

Una Grinberga 10.08.2011. 15.21

Jocīgi, ka V argumenti, FM aprēķins nespēj pārliecināt ZZS, bet prezidenta Bērziņa nostāja ir akceptējama bez iebildumiem – “mēs jau gribējām, bet redz’ tā V negribēja. Balsojiet par mums!”

+5
0
Atbildēt

0

dro 10.08.2011. 15.22

Prokuratūra Vaškevičam izvirza apsūdzību kukuļdošanā

+3
0
Atbildēt

0

Ieva 11.08.2011. 13.11

Man nav skaidra pozīcija te:
Es esmu par par netaisnīgi aprēķināto pensiju korekciju, bet esmu pret pret visu mazo pensiju indeksāciju.
Manuprāt tam, kas ir strādājis, lai arī kāda tā vara ir bijusi, ir jāsaņem vairāk, nekā tam, kas slinkojis un gulējis pa grāvjiem.

Visu mazo pensiju indeksācija ir tipiska sociālisma nonivelēšanas principa izpausme. Pirmsvēlēšanu sauklis tautas masām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu