Finanšu ministrs gada IKP izaugsmi prognozē tuvu 5% • IR.lv

Finanšu ministrs gada IKP izaugsmi prognozē tuvu 5%

25
Andris Vilks. Foto: Raitis Plauks, F64

Vilks prognozē ekonomikas izaugsmi, bet jāizvērtē tendences ārējos tirgos 

Gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums varētu būt ļoti tuvu 5%, prognozēja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). 

Latvijas IKP šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2010.gada otro ceturksni, palielinājies par 5,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums. 

Vilks uzsvēra, ka šie rādītāji esot tuvi tiem, kādi arī bija jāuzrāda, un varot prognozēt, ka trešajā ceturksnī un arī ceturtajā ekonomikas izaugsme turpināsies, raksta LETA. Ja pirmajā pusgadā izaugsme ir ap 4,5%, tad var prognozēt, ka gada IKP būs ļoti tuvu 5%. 

Ministrs gan vēl atturējās vērtēt, vai vadībā varētu tikt rosināts pārskatīt oficiālo šā gada IKP pieauguma prognozi 3,3%. Vēl esot jāsaņem oficiālie IKP dati pa pozīcijām, kā arī jāizvērtē situācija un tendences ārējos tirgos. 

Vilks arī uzsvēra, ka IKP rādītāji nav vienīgie, kas ir virs prognozēm, jo arī bezdarba rādītāji samazinās, aug nodarbinātība, kas neizbēgami koriģēs arī nepieciešamo nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjomu. 

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, palielinājies par 2,2%. Pēc CSP sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP gada griezumā aug jau ceturto ceturksni pēc kārtas. 

Pirms tam deviņus ceturkšņus, no 2008.gada otrā ceturkšņa līdz pat 2010.gada otrajam ceturksnim, IKP gada izaugsmes temps bija negatīvs.

Komentāri (25)

dro 09.08.2011. 15.08

Tās visas ir pupu mizas, kamēr interneta eksperts Kurmītis to nav akceptējis! Gaidam Kurmīša vērtējumu /vismaz šoreiz bez pakaļām, sūdiem un jenotiem/:))

+3
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 09.08.2011. 15.23

Otrais pusgads varētu būt arī lēnāks, jo pagājušajā gada otrajā pusē parādījās izaugsme. Bet arī ir jāskatās, vai tā izaugsme nav uz mežistrādes rēķina, – līdz ar to īstermiņa!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu