Asiņains terorakts šokē Norvēģiju • IR.lv

Asiņains terorakts šokē Norvēģiju

30
Oslo pēc terora akta. Foto: AFP/LETA

Spridzināšanā valdības ēkās un apšaudē jauniešu nometnē upuru skaits sasniedz 92

Divi uzbrukumi piektdienas pēcpusdienā satricināja Norvēģiju – spridzināšanu Oslo centrā un apšaudi uz ezera salas netālu no galvaspilsētas policija uzskata par savstrapēji saistītu terorisma aktu.

Par policistu pārģērbies “garš un blonds” vīrietis piektdien apšaudē Norvēģijas valdošās Darba partijas jaunatnes organizācijas nometnē Ūtoejas salā Oslo pievārtē nogalinājis vismaz 85 cilvēkus, ziņo BBC.

Mediji sestdien publiskojuši šāvēja vārdu – tas esot 32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Berings Breivīks. Tiesa, liecinieki stāstījuši, ka šāvēji bijuši divi.

Dažas stundas pirms šaušanas Oslo centrā esošajā valdības ēku kvartālā notika spēcīgs sprādziens, kurā nogalināti vismaz septiņi cilvēki, bet divu guvuši smagus ievainojumus. Premjers apstiprinājis, ka bojāgājušo vidū ir valsts ierēdņi. Aģentūra “Reuters” vēsta, ka Oslo slimnīcā nogādāti desmit ievainotie.

Policija ir arestējusi slepkavu, viņš tiek apsūdzēts abos uzbrukumos. Neviena organizācija pagaidām nav uzņēmusies atbildību par uzbrukumiem. Vietējie mediji ziņo, ka uzbrucējs ir bijis saistīts ar nacionālradikāļiem. Policija vēsta, ka savā mājaslapā vīrietis raksturojis sevi kā kristieti un konservatīvo. Viņš nesen reģistrējies sociālajos tīklos Facebook un Twitter, pēdējā no tiem vienīgais ieraksts publicēts17.jūlijā – filozofa Džona Stjuarta Milla atziņa, ka viens cilvēks ar pārliecību ir līdzvērtīgs 100 tūkstošiem, kam ir tikai intereses. 

Premjers Jenss Stoltenbergs atzinis, ka šāda mēroga uzbrukumu valsts nav piedzīvojusi kopš Otrā pasaules kara, un izteica cerību, ka Norvēģijas sabiedrība pēc šī “murga” spēs saglabāt savas pamatvērtības – atvērtību, demokrātiskumu un brīvību. Viņš piektdien atteicās izvirzīt spekulācijas par terora akta motīviem. Sākotnēji tikusi pieļauta sprādzienu saistība ar islama teroristiem, tomēr vēlāk norādes izskanējušas vietējo ekstrēmistu virzienā, vēsta BBC.

Bruņu vestē tērptais un ar vairākiem ieročiem bruņotais uzbrucējs Darba partijas jauniešu nometnē ierodoties paskaidroja, ka nodrošinās apsardzi, kas nepieciešama pēc sprādziena Oslo centrā. Viņš sapulcinājis ap sevi cilvēkus un tad aukstasinīgi atklājis uguni. Šaušana turpinājusies aptuveni stundu, uzbrucējus vajājis bēgošos, kas slēpās un centās glābties peldus.

Bija paredzēts, ka nometni, kurā uzturas aptuveni 560 jaunieši vecumā no 14 līdz 19 gadiem, piektdienas vakarā apmeklēs arī premjerministrs, kurš sestdien gatavojās tur uzstāties ar runu.

Aģentūras “Reuters” korespondents Oslo no notikuma vietas ziņoja, ka pie vienas no cietušajām ēkām atrodas izdedzis automobiļa vraks un ka sprādziena nodarītie postījumi līdzinās tiem, kādi citviet redzēti pēc mīnētu spēkratu eksplozijām.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka lieli postījumi nodarīti arī premjerministra Stoltenberga birojam, taču pats valdības vadītājs sprādziena brīdī tur neesot atradies. Septiņpadsmit stāvu augstajā ēkā, kurā atrodas premjera kanceleja, izcēlies ugunsgrēks. Liesmas redzamas arī Naftas ministrijas ēkā.

Lai gan piektdien Norvēģijā bija brīvdiena un valdības birojos nebija tik daudz ļaužu, kā ierasts, amatpersonas ziņo, ka dažās no cietušajām ēkām joprojām atrodas cilvēki. Vēlāk Stoltenbergs telefoniski televīzijā paziņoja, ka uzbrukumā neviens ministrs nav cietis. Premjers piebilda, ka policija ieteikusi viņam šobrīd neatklāt savu atrašanās vietu. Viņš sacīja, ka ļaunuma uzbrukums ir satricinājis Norvēģiju, taču demokrātija un ideāli paliek neskarti. 

Pēc sprādziena visu Oslo centru norobežoja armija, un drošības dienesti no notikuma vietas evakuēja cilvēkus, bažījoties, ka spridzināšana var atkārtoties.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu