Deputātiem KNAB šefs pieņemams bez izglītības • IR.lv

Deputātiem KNAB šefs pieņemams bez izglītības

30
Foto: Raitis Hofmanis, F64

KNAB vadītāja amata kandidātiem varētu neprasīt obligātu juridisko izglītību

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata kandidātiem varētu neprasīt obligātu juridisko izglītību – šādu priekšlikumu trešdien ar balsu vairākumu atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, 2.lasījumā skatot grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā. 

Vairāki deputāti norādīja, ka prasība pēc jurista kvalifikācijas nepamatoti sašaurinot pretendentu loku, jo, piemēram, esot daudz spējīgu cilvēku ar ekonomista vai finansista izglītību, kas darbojas vadošos amatos tiesībsargājošajās iestādēs, ziņo LETA. 

Savukārt citi tam oponēja, norādot, ka KNAB priekšnieka darbs esot ļoti specifisks un tam nepieciešamas labas juridiskas zināšanas. 

Deputāti vienojās, ka KNAB priekšnieka amata konkursu rīkos Ministru kabinets, kas izveidos nepolitisku un likumā noteiktu kandidātu vērtēšanas komisiju piecu cilvēku sastāvā. To vadītu Valsts kancelejas direktors, bet tās locekļi būtu ģenerālprokurors, Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs un Drošības policijas priekšnieks vai arī šo amatpersonu deleģēti pārstāvji. 

Ministru kabinets arī ar saviem noteikumiem noteiktu konkursa izsludināšanas kārtību, kandidātu pieteikšanās kārtību un citas tehniska rakstura detalizācijas. 

Komisijas deputāti vienojās, ka KNAB vadītāja amatam būtu nepieciešama amatam atbilstoša pieredze – vismaz trīs gadi vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā. Netiks prasīta obligāta pieredze izmeklēšanas vai operatīvajā darbā. 

Deputāti neatbalstīja KNAB pārstāvju priekšlikumu, ka biroja vadītāja amata kandidātiem būtu jābūt iepriekšējai pieredzei korupcijas apkarošanā, jo tas nepamatoti sašaurinātu pretendentu loku. Tāpat pagaidām tika nolemts no likuma izslēgt prasību, ka KNAB priekšnieka amata kandidāts iepriekš nav iesaistījies politiskās partijās, jo Satversmē cilvēkiem šādas tiesības ir paredzētas. Darbība politiskajā spēkā būtu jāpārtrauc pēc apstiprināšanas amatā. 

Komisija atbalstīja likumprojektu otrajā lasījumā un virzīja to izskatīšanai Saeimā.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu