UR izpilda Anglijas tiesas lēmumu • IR.lv

UR izpilda Anglijas tiesas lēmumu

26
Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

UR vakar noteicis arestu 26 kapitālsabiedrību aktīviem, par kuru patieso labuma guvēju tiek uzskatīts Lembergs

Uzņēmumu reģists (UR) ir gandrīz pilnībā izpildījis Lielbritānijas tiesas lēmumu, ar kuru 20.aprīlī tika noteikts arests  īpašumiem, par kuru patieso labuma guvēju tiek uzskatīts Aivars Lembergs. Arests uzlikts kopumā 26 kapitālsabiedrību daļām, bet attiecībā uz vienu uzņēmumu prasību nevarēja izpildīt, jo uzņēmums vairs nav reģistrēts UR,  liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija.

Pamatojoties uz zvērināta tiesu izpildītāja šā gada 14. jūlija paziņojumu  un tam pievienotajiem dokumentiem, 19. jūlijā UR reģistrēts prasības nodrošinājuma līdzeklis – “atbildētājam noteiktais aizliegums jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību jebkuriem tā aktīviem noteiktās kapitālsabiedrībās”, skaidro UR.

Reģistrā gan pašlaik nesniedz plašāku informāciju, par kurām kapitālsabiedrībām ir runa,vai tās ir visas, kuras minējuši prasības pieteicēji un kā reģistrs atrisinājis problēmu, ka UR neesot bijis informācijas par patiesajiem labuma guvējiem.

Kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, UR arestējis kapitāldaļas 26 uzņēmumos. Saskaņā ar tiesas lēmumu ierobežojumus tika lūgts attiecināt uz 27 kapitālsabiedrībām, taču viens uzņēmums –  “Baltic Juice Terminal” – ir izslēgts no Uzņēmumu reģistra, līdz ar to šī prasība nav apmierināta. Iepriekš medijos minēts, ka šis uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa jau 13.jūnijā nolēma Latvijā atzīt un uzdot izpildīt Apvienotās Karalistes Augstās tiesas lēmumu uzlikt aizliegumu jebkādā veidā atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību kapitālsabiedrību kapitāldaļām, kuru vērtība lēsta vismaz 135 miljonu ASV dolāru vērtībā un kurām kā patiesais labuma guvējs tiek minēts Lembergs. 

Tomēr UR līdz šim nebija skaidrs, kā to izdarīt, jo UR nekad iepriekš šāda rakstura prasību nav saņēmusi, tā reģistros līdz šim nebija informācijas par patiesā labuma guvējiem. Līdz ar to neesot bijis skaidrs, kā šo lūgumu izpildīt. UR sūtīja vēstuli Tieslietu ministrijai ar lūgumu sniegt savu skaidrojumu par radušos situāciju, TM atbildē ieteica UR rīkoties, izpildot Lielbritānijas tiesas lēmumu.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas tiesas lēmums par Lemberga aktīvu arestu pieņemts lietā, kurā pret Ventspils mēru vēršas “Ventspils naftas” īpašnieks “Vitol group”, jo uzskata, ka Lembergs un ar viņu saistītas personas ir netaisnīgi piesavinājušās 135 miljonus dolāru no “Ventspils naftai” piederošās “Latvijas Kuģniecības”. Tāpēc par šādu summu tika pieprasīts noteikt arestu jebkādiem Aivara Lemberga aktīviem, lai nodrošinātos, ka uzvaras gadījumā “Vitol group” var atgūt zaudēto naudu.

Šis arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem Lielbritānijā vai ārpus tās neatkarīgi no tā, vai šie aktīvi ir vai nav reģistrēti uz Lemberga vārda, pieder viņam atsevišķi vai kopīpašumā. Viņam aizliegts jebkādā veidā atbrīvoties no šiem aktīviem, rīkoties vai samazināt to vērtību. 

Savukārt Lembergs uzskata, ka šim tiesas lēmumam nav nekādas praktiskas nozīmes, jo viņa aktīvi jau pirms tam bija arestēti, turklāt viņam nemaz nepiederot tik dārgi īpašumi un viņš vispār neesot miljonārs, ceturtdienas vakarā Lembergs komentējis aģentūrai LETA. “Tas pilnīgi neko nemaina, absolūti nemaz, jo es Anglijas tiesai nosūtīju sarakstu, kas man pieder. Pilnīgi droši, man nepieder ne 135, ne 13,5, ne 1,3 [miljoni],” teica Lembergs.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu