LDDK: Ar pensiju indeksāciju politiķi „pērk’’ balsis • IR.lv

LDDK: Ar pensiju indeksāciju politiķi „pērk’’ balsis

26
Elīna Egle. Foto: Lauris Vīksne, F64

Saeimas piedāvātā pensiju indeksācija novedīs pie situācijas pasliktināšanās.

Par to ir pārliecināta Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

Piedāvātā pensiju indeksācija ne finansiāli, ne morāli nav iespējama, ņemot vērā Latvijas demogrāfijas prognozes un obligātā sociālās apdrošināšanas sistēmas (OSA) īstermiņa un ilgtermiņa nestabilitāti, norāda LDDK.

Tāpēc LDDK uzskata, ka tā nav tālredzīga valsts politika, bet politiķu vēlme izmantot administratīvo resursu un svešu naudu, lai tiktu atkārtoti ievēlēti 11.Saeimā.

Darba devēji norāda, ka jau pašlaik pastāv būtisks speciālā budžeta deficīts – 2010.gadā deficīts bija 335 miljoni latu, 2011.gadā plānots deficīts 366 miljoni, bet 2012.gadā tiek prognozēts vairāk nekā 400 miljonu latu liels deficīts. Neplānotā indeksācija paātrinās sociālā budžeta rezerves izsīkumu un palielinās deficītu nākotnē. 

“Mēs mānam sabiedrību ar šķietamu resursu pieejamību, tiek “uzpirktas” pensionāru balsis, it kā vecākā gadagājuma cilvēki neredzētu, ka nākotnes – nācijas ataudzes – nav. Kopumā tas ir nožēlojami, ka ģimeņu pabalstiem resursu nav, bērnu dzimstība deputātus neinteresē,” saka LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle. 

Pašlaik optimistiskākie aprēķini rādēm, ka 2012.gada budžetā būs nepieciešama apmēram 100 miljonu latu liela konsolidācija, norāda E.Egle.

Saeima ceturtdien sāka izskatīt Sociālo un darba lietu komisijas iesniegtos grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, kas paredz atsākt indeksēt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu