ASV budžeta problēmas var negatīvi ietekmēt Latviju • IR.lv

ASV budžeta problēmas var negatīvi ietekmēt Latviju

36
Foto: Raitis Plauks, F64

Ja tiktu apdraudēti ASV maksājumi, tas var radīt lavīnas efektu. 

ASV budžeta deficīta problēmas, kas radījušas arī diskusijas par tās iespējamo maksātnespēju, var negatīvi ietekmēt Latvijas atkopšanos no krīzes, intervijā Latvijas radio pieļāva SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis un DnB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. 

Rudzītis atzina, ka sliktākajā gadījumā nedienas ASV uz pasaules ekonomiku var radīt arī lielākas sekas nekā finanšu krīze 2008.gadā. Abi eksperti gan uzsvēra, ka finanšu krīžu gaitu ir ļoti grūti prognozēt un, ja to varētu, tiktu darīts viss, lai tās nemaz nepieļautu, ziņo Nozare.lv. 

Vienlaikus Strautiņš atzina, ka nespēja rast risinājumu ASV budžeta parāda jautājumiem var atstāt būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomiku, jo tās atkopšanos un arī izaugsmi ir noteicis eksports. 

“Ja pēdējā laikā ekonomikā bija patīkami pārsteigumi, jārēķinās, ka turpmāk sekos arī negatīvi, tāpēc valsts patlaban nedrīkst uzņemties nekādas papildu saistības nākotnei. Jau patlaban uzņemtās saistības ir pārāk lielas, nekā valsts to spēj panest nākotnē,” brīdināja Strautiņš. 

SEB bankas ekonomists atzina, ka tad, ja tiktu apdraudēti ASV maksājumi, tas var radīt lavīnas efektu, jo ASV dolārs varētu zaudētu savu kā spēcīgas rezerves valūtas statusu. 

Viņš atgādināja, ka arī 2008.gadā likās, ka spēcīgas uz eksportu orientētās valstis necietīs krīze, tomēr, samazinoties starptautiskajai tirdzniecībai, arī tās piedzīvoja problēmas. Tā kā Latvija patlaban sagaida, ka varēs kāpināt eksporta apjomus un tādējādi palīdzēs ekonomikai augt, starptautiskā stabilitāte Latvijai ir ļoti svarīga, uzsvēra Rudzītis. 

Starptautiskā reitingu aģentūra “Standard and Poor’s” ceturtdien brīdināja par iespēju samazināt ASV noteikto “AAA” kredītreitingu, ņemot vērā politiskās nesaskaņas par valsts budžeta deficīta samazināšanu. 

ASV prezidents Baraks Obama un republikāņi ceturtdien jau piekto dienu pēc kārtas nespēja atrisināt nesaskaņas par ilgtermiņa plānu samazināt valsts budžeta deficītu, republikāņiem iebilstot pret ASV parādsaistību griestu palielināšanu virs 14,29 triljoniem dolāru (7,05 triljoniem latu), ja netiek ievērojami samazināti valsts izdevumi. 

Valdība jau brīdinājusi, ka gadījumā, ja netiks paaugstināti parādsaistību griesti līdz 2.augustam, tai draud maksātnespēja vai nepieciešamība veikt vērienīgus izdevumu samazinājumus, kas varētu negatīvi ietekmēt valsts ekonomiku.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu