Ārsts: Tāpat kā politikā, arī medicīnā ir oligarhi • IR.lv

Ārsts: Tāpat kā politikā, arī medicīnā ir oligarhi

25
Foto: Jānis Saliņš, F64

Arī medicīnā Latvijā ir oligarhi, kas neļauj izvirzīties jauniem cilvēkiem un neveicina nozares attīstību.

Par to ir pārliecināts veselības ministra ārštata padomnieks, Teksasas universitātes asociētais profesors ārsts Uģis Gruntmanis. 

Intervijā “Latvijas Avīzei” piektdien viņš salīdzina Latvijas medicīnas situāciju ar politisko, kur abās esot oligarhi, kas “neļauj jauniem cilvēkiem tikt uz augšu un mērķtiecīgi attīstīties pašiem labākajiem katrā nozarē”. 

Tajā Gruntmanis vaino izglītības sistēmu, kas būtu jāmaina, kā arī rektorus, jo mainīt sistēmu var cilvēks, kas visu savu laiku velta studentu izglītošanai, nevis kā tas ir Latvijā – “kad persona, kas vada universitāti, vienlaikus vada universitātes un slimnīcas klīniku, ir pilna laika profesors un par katru no šiem darbiem saņem algu pilnā apjomā”. Tas nav saprotams Eiropas un pasaules konstekstā, norāda ministra padomnieks. 

U.Gruntmanis teic, ka Latvijā rezidentu un viņu skolotāju sistēma arī ir ļoti necaurspīdīga – “viena augstskola slimnīcām par apmācību maksā vairāk, otra – mazāk”. 

Viņš norāda, ka, piemēram, Stradiņa universitātei ir izveidojies 1,5 miljonus latu liels rezidentu apmācībai paredzētās naudas uzkrājums. Lai gan šiem līdzekļiem bijis jānonāk pie ārstiem, kuri māca un kas mācās, tas nav noticis, raksta avīze. Nauda tiekot tērēta dārgas zinātniskās aparatūras iegādei. 

Par to esot pārsteigta Veselības ministrija, norāda ministra Jura Bārzdiņa padomnieks. Tāpēc gada beigās būšot gatavs publisks pārskats, kas parādīs, kā tiek tērēta nauda. 

U.Gruntmanis arī teic, ka Latvijā būtu jāpārskata uzņemto medicīnas studentu skaits. Viņš salīdzinājumam min Igauniju, kur pēdējos desmit gados medicīnas augstskolā uzņem 120 studentu gadā, kamēr Latvijā pērn uzņēma 480 pašmāju medicīnas studentu. 

“Mēs pagājušajā gadā bijām pirmajā vietā pasaulē pēc uzņemto medicīnas studentu skaita uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju,” saka U.Gruntmanis.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu