Deputāti bargāki nekā KNAB par partiju finansēšanas pārkāpumiem • IR.lv

Deputāti bargāki nekā KNAB par partiju finansēšanas pārkāpumiem

23
Foto: Evija Trifanova, LETA

Par atsevišķiem partiju finansēšanas pārkāpumiem Saeimas deputāti atbalstīja bargus cietumsodus.

Pēc plašām diskusijām Saeimas Juridiskās komisijas deputāti trešdien bij skarbāki nekā projektā to paredzēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšlikumi, ziņo BNS. Grozījumi Krimināllikumā ir sagatavoti otrajam lasījumam un tiks virzīti izskatīšanai Saeimas ārkārtas sēdē. 

KNAB iesniegtie priekšlikumi neparedzēja cietumsodu par starpniecību politisko spēku nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā, bet komisijas vairākums nobalsoja, ka par šādu nodarījumu var sodīt arī ar diviem gadiem cietumā līdztekus paredzētajām soda sankcijām – arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu. 

Tāpat komisijas vairākums par gadu palielināja maksimālo cietumsodu par nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu. Tieslietu ministrijas pārstāve Indra Gratkovska pamatoja, ka par starpniecību netika paredzēts cietumsods, jo starpnieks ir tikai kurjers, kurš “atnes un noliek”. 

Taču deputāti tam nepiekrita. Andris Šķēle (PLL), kurš arī piedalījās Juridiskās komisijas sēdē, teica, ka politisko partiju pelēkie kardināli “trāpa uz starpniecības pantu”. “Starpnieks nav nejaušība, viņi ir pelēkās kases turētāji,” uzsvēra Šķēle. 

Arī pārējie deputāti piekrita, ka par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā jāparedz arī iespēja piespriest cietumsodu līdz diviem gadiem. Likumprojektā paredzētais cietumsods par nelikumīga finansējuma pieņemšanu no diviem gadiem tika palielināts līdz trim gadiem cietumā, bet par šādu nodarījumu personu grupā – līdz pieciem gadiem cietumā. Par šo nodarījumu alternatīvie sodi ir arests, piespiedu darbs vai naudas sods. 

Savukārt par nelikumīga finansējuma izspiešanu varēs sodīt līdz sešiem gadiem cietumā, kā alternatīvos sodus saglabājot arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Komentāri (23)

Janka, Janic 13.07.2011. 18.56

Šķeele zin kas ir peleekais kardinaals partijaa…, kad atdosi miljonu!!!par paraadem ar vajadzeeja paaris gadu aiz resteem .

+2
0
Atbildēt

0

mary75 13.07.2011. 20.03

Labi vēl, ka nāvessods aizliegts, citādāk aiz pārliekā populisma un vēlmes izskatīties svētākiem par Romas pāvestu vēl to varētu piespriest.
No Šķēles puses to muldēšanu var uzskatīt tikai par ņirgāšanos, būtu iesākumā samaksājis tiesas piespriesto sodu, liekulība, kas vienmēr bija raksturīga TP.

+2
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > mary75 14.07.2011. 08.52

    Tautas partijai grēku vairāk, kā suņam blusu, arī liekulības netrūkst, tomēr šajā nozarē viņus un citus konkurentus stabili un ilgstoši pārspēj JL.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu