Inflācija šogad Latvijā sasniegs 4,7%; nākamgad prognozē mazāku • IR.lv

Inflācija šogad Latvijā sasniegs 4,7%; nākamgad prognozē mazāku

109
Foto: Artūrs Kārkliņš, F64

Lai arī tika prognozēts, ka gada inflācija Latvijā augs, jaunākie dati rāda kritumu.

Latvijas Banka būtiski paaugstinājusi inflācijas prognozi šim gadam un to paredz 4,7% apmērā. Nākamgad Latvijas Banka inflāciju prognozē 2,5-3% apmērā, trešdien žurnālistiem pavēstīja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. 

Viņš norādīja, ka maijā gada inflācija Latvijā sasniedza 5% līmeni un jūnijā daži prognozētāji gaidīja kāpumu jau līdz 5,5% vai visiem 6%, taču jaunākie dati tomēr rāda nelielu gada inflācijas kritumu – gada inflācija jūnijā bija 4,8%. 

Samazinājuma pamatā ir lēnāks siltumenerģijas tarifu pieaugums nekā pagājušajā gadā jūnijā, kā arī dārzeņu cenu kritums, reaģējot uz pieprasījuma kritumu. Inflāciju noteikusi pārtikas sadārdzināšanās (divi procentpunkti) un energoresursu cenu kāpums. 

Nozīmīgi inflāciju ceļ arī pagājušo sešu mēnešu laikā pieaugušās nodokļu likmes (1,6 procentupunkti). “Kādi tikai nodokļi nav celti un atlaides dotas! Līdz ar to nav jābrīnās, ka Latvijas tautsaimniecība piedzīvo šādu inflācijas atdzīvošanos. Toties pārējie ar tautsaimniecības attīstību saistītie faktori joprojām strādā inflācijas samazināšanas virzienā, it īpaši ņemot vērā to, ka kreditēšanas apmēri nepieaug un straujas izmaiņas te tuvākajā laikā nav gaidāmas,” teica Rimšēvičs. 

Runājot par cenu dinamiku vidējā termiņā, Rimšēvičs atzina, ka centrālās bankas skatījums paliek nemainīgs: pašreizējo inflācijas kāpumu izsauc vienreizēji un pārejoši faktori un, to ietekmei izzūdot, tālāks cenu kāpums turpmāk samazināsies. 

“Pasaules cenu un nodokļu kāpuma ietekmei samazinoties, jau nākamgad vērosim daudz zemāku inflāciju – 2,5% līdz 3% robežās, nevis, kā dažs saka, ka nākamgad būs “viencipara inflācija”, kas parasti asociējas ar skaitli, kas tuvāks 8% vai 9%, nevis 2,5% vai 3%,” teica Latvijas Bankas prezidents. 

Iepriekš Latvijas Banka prognozēja, ka inflācija Latvijā šogad būs 2,7%.

Komentāri (109)

Anonymous 180mg MDMA 27.09.2022. 00.11

Anonymous 180mg MDMA

[…]usually posts some really fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

0
0
Atbildēt

0

Infinix Smart 5 24.06.2022. 02.37

Infinix Smart 5

[…]please check out the web-sites we comply with, such as this one particular, because it represents our picks from the web[…]

0
0
Atbildēt

0

Hire Fast With Confidence 18.06.2022. 23.06

Hire Fast With Confidence

[…]always a huge fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a whole lot of link appreciate from[…]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu