Vilks: valsts uzņēmumu pārdošanā gūtie līdzekļi jāizmanto parāda segšanai • IR.lv

Vilks: valsts uzņēmumu pārdošanā gūtie līdzekļi jāizmanto parāda segšanai

19
Finanšu ministrs Andris Vilks. Foto: Jānis Saliņš, F64

Valstij nebūtu jānodarbojas ar uzņēmējdarbību. Izdevumu palielināšana, indeksējot pensijas, nedrīkst notikt. 

Valsts uzņēmumu pārdošanā gūtie līdzekļi primāri ir jāizmanto valsts parāda segšanai, trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” teica finanšu ministrs Andris Vilks. 

Viņš norādīja, ka ir īstais laiks, lai pārdotu tos valsts uzņēmumus, par kuru privatizāciju jau tiek runāts gadiem. “Visticamāk, tas diez vai varētu notikt šogad, bet nākamgad to varētu realizēt,” sacīja ministrs. 

Viņaprāt, valstij nebūtu jānodarbojas ar uzņēmējdarbību, piemēram, telekomunikāciju biznesu, un valstij ir maksimāli jāatbrīvojas no uzņēmumiem, raksta BNS. 

“Tā nauda, ko var iegūt privatizējot, ir divos veidos lietojama. Mēs samazinām valsts ārējo parādu, kas ir mūsu visu interesēs, lai nebūtu tik daudz jāmaksā par parāda apkalpošanu. Otrs variants ir caur attīstības banku, veidojot dažādas atbalsta programmas,” paskaidroja Vilks. 

Viņaprāt, primāri nauda būtu jāiegulda parāda segšanā. Par “Latvijas Mobilā telefona” un “Lattelecom” valsts daļu pārdošanu valstī tiek diskutēts jau ilgi, taču vairākām valdībām vienoties tā arī nav izdevies. Līdz ar ekonomisko lejupslīdi šo uzņēmumu privatizācijas jautājums apstājās. 

Kā zināms, pārdošanai tiek gatavotas arī banka “Citadele” un “Parex banka”. 

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs trešdien norādīja, ka Latvija nevar atļauties palielināt izdevumus, tajā skaitā – pensiju indeksācijai. 

“Latvijas Bankas pozīcija paliek nemainīga – pašreizējā situācijā Latvija absolūti nevar atļauties palielināt savus izdevumus, izņemot tajā gadījumā, ja valdība skaidri un gaši parāda avotus, uz kā rēķina to var izdarīt,” sacīja Rimšēvičs, atbildot uz jautājumu, kāda ir Latvijas Bankas nostāja attiecībā uz pensiju indeksācijas iespējām.

Komentāri (19)

astra_ozo 13.07.2011. 19.56

valstij nebūtu jānodarbojas ar uzņēmējdarbību…
—-
Kas tad ziedos sportam? :)

+2
0
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 13.07.2011. 17.05

Zinu, ka man tūlīt oponēs “liberālās” ekonomikas piekritēji, taču šim Vilka viedoklim par valsts uzņēmumu pārdošanu pilnībā nepiekrītu.
Uzskatu, ka valstīm (jo īpaši mazām), lai nodrošinātu to neatkarības principus šo jautājumi ir jāvērtē ļoti uzmanīgi. Pie tam, ja skatāmies, kuri uzņēmumi LV patlaban ir stabilākie – kaut kā sanāk, ka valsts, pie kam ar peļņu arī tā nekas.
Ir piemēri no arī no lielām valstīm piem. Francijas, kur autobūves uzņēmumi ir valsts pārraudzībā (tiesa, ik pa laikam tie tiek gan privatizēti, gan atkal valsts nopirkti).
Ļoti uztraucos par “Vienotības” vēlmi pārdot Lattelekom – tā jau reāli ir LV datu drošība. Ja to nopirks piemēram Maskaviskas valsts vai ofšora uzņēmums. Tad mums diktēs nosacījumus ne tikai ar naftas&gāzes kloķiem , bet arī ar informācijas&komunikāciju kloķi. Tas pats ar Latvenergo.
Vai arī atceramies “Latvijas Kuģniecību” – ko tad ieguva valsts no pārdošanas – tikai lielāku lembja ietekmi.
Uzskatu, ka LV reāli vajadzētu drīzāk nopirkt no Flika visas akcijas un pārvaldīt “AirBaltic” (Igauņu piemērs – kur Estonian Air 90% akcijas ir valstij).
Mūsu pašu piemērs ar VEF-u, tas bija valsts lepnums.
Cits jautājums ir šo uzņēmumu pārvaldība – tas ir pilnīgi aplami, ka to Padomēs un Valdēs liek politiķus vai to pārstāvjus – ir nepieciešams pilnīgi cits pārvaldības modelis.
Piekristu, ka daļu no šo valsts uzņēmumu peļņas var ieguldīt valsts parādu atmaksai, tomēr noteikti ne ieņemtos līdzekļus par uzņēmumu izpārdošanu.
Visvairāk uztraucos, lai šo valsts uzņēmumu pārdošanas “ideja” nenāktu no partiju sponsoru prasībām.
Par šo jautājumu jābūt ļoti modriem!

+4
-2
Atbildēt

1

    Una Grinberga > Gunārs Nažinskis 13.07.2011. 17.34

    1. Precizēšu, ka Latvenergo neviens pat neapsver privatizēt.
    2. Lattelekom varbūt ir liela tirgus daļa interneta un TV tirgū, bet tirgū šos pakalpojumus nodrošina arī citi uzņēmumi un ar pareizu Konkurences regulējumu var kontrolēt šo jomu arī bez valsts līdzdalības uzņēmuma kapitālā. Bet infrastruktūra (savienojums ar globālo tīklu un starp lielajām pilsētām) būtu jāpatur valstij jebkurā gadījumā.
    3. Aviācija ir ļoti dārgs un riskants bizness – tiklab valsts var ieguldīt naudu Grieķijas parādzīmēs. Un Igaunijai nebija variantu – vai nu viņi paliek bez aviācijas sakariem vai arī pārņem – mums vismaz lido citas lidsabiedŗibas, bet viņiem pat tās nav.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

lebronj2356 13.07.2011. 19.44

Es biju labākās domās par Vilku…Par privātu iestāžu(CB) sadrukātu vai virtuālu naudu atdot valsts uzņēmumus, kas katru gadu valsts budžetā ienes līdzekļus – uzreiz šeit atskaitīsim Parex’u, to tiešām ir jāpārdodo. Iznāk tāds kā Āfrikas virsaišu valdīšanas stiliņš XIX gs., koloniālisma ziedu laikos. Valsts uzņēmumu pārdošanā un vēl rūpīgi ir jāapsver, ko ir izdevīgi pārdot, ir ieguldāmi tikai un vienīgi Latvijas attīstībā nevis nododami starptautiskām korporācijām trīs ādu dīrāšanai no Latvijas iedzīvotājiem. Diemžēl šis priekšlikums ir neoliberāls koloniālisms, vissliktākajā nozīmē !

+5
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu