ECT piekrīt izskatīt Katiņas lietu • IR.lv

ECT piekrīt izskatīt Katiņas lietu

23
Noslepkavotie poļu virsnieki Katiņā.Foto: AFP/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) izskatīs Polijas pilsoņu prasības pret Krieviju par nepilnībām Maskavas veiktajā Katiņas noziegumu izmeklēšanā.

Kopš 2007.gada ECT saņemtas sešas atsevišķas prasības gan no privātpersonām, gan organizācijām, ziņo Polijas radio. Prasību iesniedzēji norāda, ka Krievijā veiktā izmeklēšana bijusi neefektīva un upuru ģimenes saņēmušas pazemojošu attieksmi.

No 1940.gada 3.aprīļa Padomju Savienības iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas virsnieku, policijas virsnieku, ārstu, profesoru un priesteru, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939.gadā.

1943.gadā parādījās pirmās ziņas par poļu militārpersonu masveida apbedījumiem Katiņas mežā un ap to – netālu no Smoļenskas Krievijā. Nacistiskā Vācija nekavējoties apsūdzēja slepkavībā padomju spēkus, bet Padomju Savienība vēlāk uzvēla vainu nacistiem un gandrīz pusgadsimtu apgalvoja, ka par to esot atbildīga Vācija. Slaktiņš bija aizliegts temats gan Padomju Savienībā, gan Polijā līdz komunisma sabrukumam 1989.gadā, kad padomju līderis Mihails Gorbačovs beidzot atzina, ka par noziegumu ir atbildīgs Staļins.

No 1990. līdz 2004.gadam Krievijā tika veikta šo noziegumu izmeklēšana, tomēr tikai 137 no 183 šīs lietas sējumiem noņemts slepenības statuss, un tie nodoti Polijai.

Katiņas ģimeņu apvienība iestājas par noslepkavoto virsnieku pilnu reabilitāciju, un Krievija devusi mājienus par gatavību šogad šim aicinājumam atsaukties.

Lai gan Katiņas ģimeņu asociācija 2008.gadā pieņemtajā rezolūcijā apņēmusies nepieprasīt materiālu kompensāciju, upuru tuvinieki aicina atrisināt vairākus jautājumus, arī attiecībā uz nogalināto pilnīgu reabilitāciju.

Kā norāda advokāts Ireneušs Kamiņskis, kurš pēdējos gados pārstāvējis poļus Strasbūrā, tikai “ārkārtīgi retos” gadījumos ECT uzņemas tik senas lietas, nelemjot par labu prasības iesniedzējiem.

Šogad februārī Krievijas vēstnieks Varšavā Aleksandrs Aleksejevs paziņoja, ka Maskava reabilitēs Katiņas upurus. Katiņā bojāgājušo tuvinieku pārstāvis pret Maskavas solījumiem gan izturas skeptiski.

 

Komentāri (23)

Andris 13.07.2011. 15.37

Nesaprotu šajā sakarā vārdu “reabilitācija”. Tas nozīmē, ka ir vajadzīgs kaut kāds īpašs apstiprinājums, ka 22.000 nogalināto cilvēku ne ar ko nav noziegušies? Vai tas nav tāpat skaidrs? Vai tad arī visiem vāciešu nogalinātiem ebrējiem nācies iziet “reabilitācijas” procedūru?

+7
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Andris 13.07.2011. 20.30

    Tas ir tāpēc, lai ”atbrīvotāji” pieklusinātu savu toni, lai atklātu daudzas, joprojām tumšas XX gs. lappuses, par ko aiz politkorektiem vai savtīgiem nolūkiem plašāk pasaulē nerunā un vizbeidzot, lai vienreiz novilktu = starp nacistu režīmu un PSRS, kam daudzi liekuļi ES sīvi pretojas !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

marisgrinbergs 13.07.2011. 15.26

Malači Poļi! Un paldies ECT.

+3
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 14.07.2011. 01.14

Censties novilkt = zīmi starp nacionālsociālismu un absolūto ļaunumu, krievijas impēriju, jebkurā tās izpausmē, jābūt pēdējam nelietim.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu